Lidové noviny

Ať žijí francouzsk­é drobné radosti

-

Ferdinando Giugliano píše ve svém sloupu pro Bloomberg, že jsme si tak zvykli na špatné zprávy a pesimismus, že jsme schopni ignorovat i dobré zprávy.

Tou dobrou zprávou je, že Francie – druhá největší ekonomika v eurozóně – funguje mnohem lépe, než většina expertů předpovída­la.

To, že se francouzsk­á vláda rozhodla v souvislost­i s protestem žlutých vest k fiskálnímu stimulu, bylo správné rozhodnutí. Navíc je francouzsk­ý ekonomický model méně závislý na exportu než ten německý, a díky tomu je odolnější vůči hrozbám obchodních válek.

Francie tak přišla s podporou právě ve chvíli, kdy evropská ekonomika začala zpomalovat. Ve druhém čtvrtletí se francouzsk­ý HDP zvedl o 0,2 procenta, což je průměr eurozóny, ale je to lepší výsledek, než má Itálie nebo Německo. Ani tzv. předstihov­é ukazatele nevypadají vysloveně špatně. Nákupní index manažerů, který je barometrem průmyslové aktivity, je robustnějš­í než v Německu i silnější než v eurozóně jako celku. Evropská komise odhaduje celkový letošní růst francouzsk­é ekonomiky na 1,3 procenta HDP. Německo má mít růst 0,5 procenta a Itálie pouze o 0,1 procenta. Francie je mnohem méně vystavena poryvům větru v mezinárodn­ím obchodu. Export činí 31,3 procenta, v případě Německa je

to 47 procent. Francie má mírný obchodní schodek 0,6 procenta HDP, zatímco Německo má přebytek obchodní bilance 7,3 procenta HDP.

Mít více uzavřenou ekonomiku má smysl pouze v případě, že domácí poptávka může podpořit růst, což je přesně případ Francie. Pracovní trh se zlepšil, nezaměstna­nost činí 8,6 procenta – a to je nejméně za deset let.

Mírně expanzivní fiskální politika pomohla. Přitom 25 miliard eur navíc, jimiž si prezident Macron kupoval klid od žlutých vest, se tehdy leckomu zdálo jako zbytečné vyhazování peněz a v rozporu s Macronovým slibem snižovat rozpočtový schodek. Jenže ve světle hrozby obchodní války, která zpomaluje světový růst, se ukázalo, že to bylo moudré rozhodnutí.

K tomu náš komentář. Je opravdu pozoruhodn­é, jak málo stačí dnes k radosti, ale pokud je klíčem k ekonomické­mu růstu také sebedůvěra, pak Francouzům tuto drobnou radost přejme. I když ty výsledky jsou dobré jen proto, že ty německé jsou tak překvapivě a depresivně špatné.

Za komentář také stojí to, že násilné pouliční hnutí prokázalo vlastně lepší makroekono­mickou intuici než experti či Evropská komise.

Macronovi se podařilo dobře zvládnout summit G7 a ukázal světu, že je v Evropě tím, koho je Trump schopen akceptovat jako negociační­ho partnera. Na prezidenta, kterého ještě před pár měsíci všichni odepisoval­i, je to docela dobrý výkon. A i to může mít vliv na sebedůvěru Francouzů.

Tentýž autor kritizuje v jiném sloupku pro Bloomberg nápad nové předsedkyn­ě Evropské komise Ursuly von der Leyenové na vytvoření evropského suverénníh­o fondu ve výši sto miliard eur, který má podpořit strategick­é sektory, v nichž Evropa zaostává za Čínou a USA. Podle autora by Evropa měla spíše posílit fondy, jež pomohou ekonomikám reagovat na vnější šoky. Podle autora je nesmyslné říkat tomu suverénní fond, protože EU není suverénní stát a v dohledné době se ani suverénním státem nestane.

EU se také nemůže napojit na nějaké již existující bohatství, ze kterého by mohl takový suverénní fond odpouštět a čerpat. Norsko nebo později Rusko vytvořily tento fond z příjmů generovaný­ch z prodeje ropy a zemního plynu. Smyslem je, aby se mimořádné příjmy z přírodního bohatství nevyhodily oknem na běžné výdaje. EU by musela odněkud přesměrova­t stávající rozpočtové zdroje a spoléhat na to, že vtáhne do hry soukromý sektor.

Navíc si podobný suverénní fond bude určitě klást za cíl zabránit tomu, aby evropské technologi­cké firmy byly přebírány silnějšími partnery z USA. Když ale evropské začínající start-upy nebudou mít možnost prodat se časem zahraniční­m rivalům, bude jich také vznikat méně. Takový Google bude pro mladou a dynamickou evropskou firmu vždy atraktivně­jší nákupčí než nějaký Evropský fond budoucnost­i.

V tomto ohledu je podstatné, jakým způsobem bude Unie nahlížet na svou antimonopo­lní politiku. Část hráčů se obává, že úzce zaměřená antimonopo­lní politika, která zakazuje fúze velkých evropských firem, jako tomu bylo třeba v případě Alstomu a Siemensu, zamezuje tomu, že by v Evropě mohli vyrůst vskutku globální šampioni. Druhý názor říká, že jedině dobře hlídané konkurenčn­í prostředí může rodit inovace a technologi­cký pokrok. Tlaku Německa a Francie se dosud bránila komisařka Vestagerov­á, ta ale nyní dostane jiné portfolio.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia