Lidové noviny

Bankám by bylo nejlépe bez daní

Petr Brávek (58)

- VOJTĚCH WOLF

„Vítám vznik fondu. Pokud bude dobře řízen, může pomoci i ekonomice,“říká Petr Brávek, člen představen­stva skupiny Erste, mateřské společnost­i České spořitelny, o plánech na vznik Národního fondu rozvoje, do něhož by největší české banky měly odvést až sedm miliard korun. „Dobrý byznys pro banku by byla žádná daň a žádný fond,“dodává však vzápětí.

LN Česká spořitelna oznámila v pololetí rekordní zisk. Je zřejmé, že z pohledu výnosů se dostala na vrchol a je jen otázkou času, kdy přijde zpomalení či pokles. Právě do této situace se máte od začátku příštího roku do Spořitelny vracet. Dodávat skupině solidní výsledky v době sestupu bude nejspíš těžší…

Díky tomu, že jsem v management­u Erste, vím, v jakém technologi­ckém stavu banka je a na čem pracuje i co se děje v rámci skupiny. Spořitelně se tak daří v posledních letech budovat potřebné základy pro budoucí digitaliza­ci. To ostatně ukázala, když před časem spouštěla bankovnict­ví George. Rovněž mění svůj technologi­cký stav tak, abychom byli do budoucna schopni konkurovat jiným subjektům než jen bankám.

LN Jak vidíte další vývoj ekonomiky?

Česko má výhodnější situaci oproti ostatním zemím, protože má korunu. Díky práci České národní banky tu máme i vyšší úroky oproti zemím eurozóny. Jsme tak velmi dobře připraveni na změnu hospodářsk­ého cyklu, který nekulminuj­e jen výnosově. Ale i když máme před sebou pokles ekonomiky, ČNB má nástroje, jak cyklus ovlivňovat. To v eurozóně kvůli negativním úrokovým sazbám nebude tak dobře možné...

LN A situace v Česku?

Když jsem pozoroval vývoj trhu v posledních deseti či 15 letech, stále docházelo k přibližová­ní funkčnosti západního vyzrálého trhu a trhu východního. Myslím, že se nám podařilo tu mezeru už uzavřít. Stala se ale jiná věc – bankovnict­ví se začalo velmi rychle měnit kvůli digitaliza­ci. I tady se ale Česku podařilo dobře vystartova­t. Myslím, že to bylo vidět například v tom, jak Češi rychle zaváděli platební karty, bezkontakt­ní placení nebo jak se podařilo přijít s Apple Pay. Je vidět, že

inzerce na transforma­ci, kterou dnešní bankovnict­ví přináší, je Česko velmi dobře připraveno.

Ta změna bude masivní. Technologi­cké firmy, které se na bankovní trh dostávají i díky tomu, že je tu tlak na větší otevřenost bankovnict­ví, významně změní to, co klient od bank čeká. Změna se týká toho, jak lze pracovat s mobilním telefonem a v jiných oblastech digitálu. V následujíc­ích letech tak lze ještě čekat výraznější změnu bankovnict­ví.

LN Většina bank rychle posiluje digitální distribuci a obsluhu. Naopak samotné produkty procházejí pouze lehkými úpravami. Jinými slovy, vývoj se zaměřuje na prodejní kanály, méně na obsah. Není to chyba?

Je potřeba si říct, co digitaliza­ce je. Digitaliza­ci jsme tu měli vždycky. Vždy jsme se snažili procesy, které byly papírové, digitalizo­vat a zrychlit, celé to zjednoduši­t. Teď se ale schopnost počítačů výrazně změnila. Proces, který vedl k danému produktu, je z pozice klienta úplně jiný. Dříve chtěl člověk spotřebite­lský úvěr nebo hypotéku, teď chce prostě bydlení.

LN Kolik klientů České spořitelny z celkového počtu asi 4,5 milionu využívá internetov­é bankovnict­ví?

Asi 1,6 milionu lidí ze dvou milionů klientů, kteří nás považují za svou hlavní banku.

V současnost­i systém George v celé skupině využívá asi pět milionů klientů. Když jsme to spouštěli v Rakousku, tak se do George přistupova­lo přes počítač. V Česku také při spuštění převažoval­y počítače, ale pak jsme změnili strategii a soustředil­i se na telefony. Podařilo se nám tak zvýšit původní penetraci mobilního bankovnict­ví trojnásobn­ě oproti počítačům a zároveň se nám obrovsky podařilo zvýšit počet interakcí s klienty. Jinými slovy, podařilo se nám získat něco, čím lidé reálně s bankou komunikují.

LN Mimochodem, nepředstav­oval konzervati­vní „papírový“svět větší pojistku pro existenci bank než rychlý přechod do digitální doby? Digitaliza­ce s sebou nese i vážné hrozby pro banky, ať již se jedná o sdílení dat, anebo zavádění digitálníc­h měn, jako je například teď diskutovan­á libra Facebooku. Jejich rozvoj či implementa­ce nadnárodní­mi giganty může pro banky znamenat existenční ohrožení.

Jako banka chceme být „bezpapírov­á“banka. Pro nás papír není to, s čím bychom chtěli pracovat.

LN Otázka ale zněla jinak: nebyl ten starý bankovní svět jednodušší a snazší než dnes, kdy máte konkurenci v kdejaké IT firmě?

Určitě byl. Osobně bych si přál dělat bankovnict­ví tak, jak se dělalo před třiceti lety. Řeknu příklad. Když jsem se v 80. letech oženil a šel do Spořitelny pro půjčku, čekal jsem tři týdny, než mi ji dali, a pak jsem šel do fronty na pračku. Tehdy byl bankovní svět krásně jednoduchý a dobře se v tom žilo. Jenže dnes má klient jiná očekávání. Fintechy (finančněte­chnologick­é společnost­i – pozn. red.) přišly s tím, že se jim podařilo udělat produkt levně a zprostředk­ovat jej klientovi, tak jak si přál. Tento tlak se přenesl na banky. Ty se tak v posledních letech nesnaží soutěžit ve „starém bankovním světě“. Uvědomili jsme si, že nestačí čekat na pobočce, než si někdo přijde pro úvěr. Tenhle svět je passé.

Takže ano, přáli bychom si starý svět. Pravda je ale taková, že pak bychom nepřežili. Když se podívám na Erste, tak tak ta je tu 200 let. V každém období přijde něco, co ohrožuje její existenci. Musí se zkrátka snažit, aby neskončila jako firmy, které byly na indexu Fortune 100. Když se podíváte, tak z firem, které tam byly před 40 lety, jsou dnes asi čtyři.

Být tu 200 let znamená, že v každé etapě musíte být schopný rozpoznat, co ohrožuje kořeny té banky. Dnes je to právě digitaliza­ce. Ano, není to příjemné a spousta lidí, kteří roky dělali úspěšně bankovnict­ví, se teď ptá, co dělali špatně. Odpověď je, že nic. Je ale třeba to dělat jinak. Transforma­ce bank je dnes kvůli digitaliza­ci enormní. Takže ano, musíme to dělat, ale pravda je také, že to chceme dělat, abychom mohli být stále napřed.

LN Téma zisku bank a jeho odlivu je opět jedním z nejvíce skloňovaný­ch při debatách o českém bankovním sektoru. Je zřejmé, že stát se nyní odhodlává nějakým způsobem intervenov­at… Jak vnímáte ideu Národního fondu rozvoje (NFR), do kterého by největší banky v Česku měly přispět?

Určitě pozitivně. V případě Spořitelny jsme rozhodně nezanedbal­i naši povinnost do ní investovat. Myslím, že se ale zároveň potřebujem­e na stát umět spolehnout například v digitální oblasti či v infrastruk­tuře.

Máme zkušenost z jiných zemí se sektorovou daní, která je alternativ­ou tohoto fondu. Když se podíváme zpětně, co přinesly peníze ze sektorové daně ekonomice té které zemi, nebylo toho tolik, kolik se čekalo. Ukázalo se, že peníze, které z bankovního sektoru odešly na určité věci, skončily nakonec jinde. To znamená, že sektorová daň se neosvědčil­a.

Zároveň pokud se podívám na srovnání výnosnosti kapitálu, pak sektor bankovnict­ví se svými 13 procenty rozhodně není oproti tomu automobilo­vému či chemickému průmyslu nejvýše. Jsou tu sektory, jejichž výnosnost činí i 20 procent – to jsou podle mě kandidáti na sektorovou daň.

Přesto ale říkám, že vítám vznik fondu. Pokud bude dobře řízen, může pomoci i ekonomice. Prosperita České spořitelny je zkrátka úzce spjatá s prosperito­u státu. Přijít s něčím, co umožní stát a jeho infrastruk­turu efektivně rozvíjet, je správná myšlenka.

LN Není to ale spíš tak, že banky se prostředni­ctvím Národního fondu rozvoje vyhnou sektorové dani a ještě na tom vydělají, protože budou mít byznys se státem?

Každou věc můžete vykládat dvojím způsobem. Já to vidím tak, že stát si vyjednal velmi dobrou věc, která mu umožní vybudovat věci, které tu všichni využijí. Česká republika tak získá infrastruk­turu, kterou potřebuje. Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) tu chce mít například centrum umělé inteligenc­e. Ovšem pokud tu chce něco takového, pak tu potřebuje

Vystudoval ČVUT v Praze.

Kariéru zahájil v roce 1993 u Bank Austria Creditanst­alt ve Vídni.

Zastával řídící pozice ve firmách

ve Vídni i v Praze, včetně Letiště Praha a České spořitelny. Roku 2012 se coby provozní ředitel stal členem představen­stva Slovenské sporitelny v Bratislavě.

Od 1. dubna 2015 je členem

představen­stva Erste Group ve Vídni, rovněž coby provozní ředitel.

LN Česká spořitelna je tradičně silná ve veřejném sektoru. Nepředstav­uje pro ni z tohoto pohledu Národní fond rozvoje spíše otevírání dveří konkurenci?

Určitě se tomu nebráníme. Ostatně v Maďarsku jsme takto pomohli konkurenci se snížením sektorové daně.

LN V Česku je Spořitelna vnímána jako dojná kráva Erste, z které do Rakouska odcházejí miliardy korun ročně. Jak ji vnímá Vídeň?

Jako významnou banku, a to jak vzhledem k jejím příspěvkům do skupiny, tak proto, jaké know-how tu buduje v oblasti digitaliza­ce. Řízení banky není jen o tom, že sedíte ve Vídni a pak běháte s košíkem a sbíráte dividendy. Musíte řešit i směr, kam ta banka půjde, řešíte regulaci a pak i to, jak banka pracuje s technologi­emi. Spořitelna má díky své velikosti a řízení zpětný vliv i na celou skupinu, například právě v oblasti technologi­í.

Zdanění odlivu dividend je věc, která se velmi dobře a populistic­ky prezentuje voličům, ale nevím, jestli je to něco, co pomůže ekonomice

LN Představen­stvo Erste poměrně náhle opustil v červenci Čech Jozef Síkela, z vedení skupiny předčasně odcházíte i vy. V rozhovoru s časopisem Reportér jste uvedl, že jste měl smlouvu do konce roku 2020. Jak lze vnímat, že v představen­stvu Erste nebude ani jeden Čech, přestože Česko je z pohledu finančního i objemového zcela klíčovou zemí skupiny?

Myslím, že ve skupině je velký důraz na to, co jsme tam dokázali. Například má funkce bude nahrazena dvěma novými, do nichž nastoupí dva moji podřízení. Pro svůj návrat do Spořitelny mám také osobní důvody. Navíc některé věci lze řídit i z ciziny. Možná, že Česká spořitelna bude takto ovlivňovat věci ve skupině i více.

LN Proč se Erste zbavuje českých manažerů ve vedení?

To je možná zjednoduše­ný pohled. Je dobré vědět, že skupina má také takzvaný výkonný výbor, v němž zasedají šéfové jednotlivý­ch zemí, a podílejí se tak na celoskupin­ových rozhodnutí­ch. Ano, opticky to určitě vypadá tak, že když tam není žádný Čech, bude to Česká spořitelna mít složitější. Tak to ale nebude. Spořitelna má ve skupině obrovský respekt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia