Lidové noviny

Barca, Dortmund a Inter v Praze

Soupeři Slavie

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ FC BARCELONA BORUSSIA DORTMUND INTER MILÁN

MONTE CARLO / PRAHA Petru Čechovi mohou fanoušci Slavie poděkovat, že je ve včerejším losu přiřadil do skupiny F, kterou experti okamžitě nazvali skupinou smrti. Vždyť Barcelona je pětinásobn­ý vítěz soutěže (naposledy v roce 2015), Dortmund vyhrál Ligu mistrů v roce 1997, před šesti lety si pak zahrál ve finále a Inter Milán opanoval soutěž třikrát, naposledy v roce 2010.

Příznivci sešívaných vzali na sociálních sítích tři atraktivní soupeře s velkým povděkem, naopak kouči Jindřichu Trpišovské­mu se nevyplnil sen zahrát si po půl roce zase v Anglii.

Přesto nelitoval. „Nejvíc se těším do Dortmundu. Sledoval jsem ho hodně, mám ho rád. Víme, jaká je tam atmosféra. Je to strašně sympatický klub. Jsou to všechno fantastick­é týmy, člověk by si přál k nim jet třeba i jen se podívat na víkendový zápas a my tam teď budeme hrát. A hlavně ty Mistr Španělska Pětinásobn­ý

vítěz Ligy mistrů

Největší

hvězda:

Lionel Messi (Arg.)

Tržní hodnota: 1,16 miliardy

eur (cca 29,3 miliardy korun)

Se Slavií se utkala Barca

dvakrát, v roce 1934 obě přátelská utkání ovládli sešívaní (3:2). ■

Úřadující

německý vicemistr

Vítěz Ligy

mistrů (1996)

Největší hvězda:

Marco Reus (Něm.)

Tržní hodnota: 642 milionů eur

(16,2 miliardy korun)

Oba celky se nikdy nestřetly.

Čtvrtý tým Serie

A (2018)

Trojnásobn­ý

vítěz Ligy mistrů.

Největší

hvězda:

Romelu Lukaku (Belg.)

Tržní hodnota: 583 milionů eur

(14,7 milionů korun)

Dva duely ve čtvrtfinál­e

Středoevro­pského poháru 1938 skončily 9:0 a 1:3 z pohledu Slavie. týmy budou tady v Edenu,“liboval si obdivovate­l dříve dortmundsk­ého a nyní liverpools­kého kouče Jürgena Kloppa.

Trpišovské­mu sice nevyšlo ani přání hrát s Juventusem Turín, aby mohl do Česka poprvé přijet Cristiano Ronaldo, přesto až Slavia v úterý 17. září či o den později okusí po dvanácti letech slavnou soutěž, nemusí žehrat na nedostatek hvězd v dresech soupeřů.

Po osmi letech přijede do Edenu Lionel Messi, který tehdy vstřelil hattrick Plzni. Ta hrála na stadionu Slavie své domácí zápasy v LM. Spolu s ním pak tvoří útok Katalánců Luis Suárez a Antoine Griezmann.

Dortmund, který vyhlásil útok na triumf v Bundeslize, by do Prahy měl přijet se střelcem vítězného gólu ve finále MS 2014 Mariem Götzem, další německou hvězdou Markem Reusem či anglickou vycházejíc­í hvězdou Jadonem Sanchem. Inter s novým koučem Antoniem Contem zase disponuje v útoku hvězdným Belgičanem Romelem Lukakem.

Pražané, kteří díky postupu do skupiny Ligy mistrů získali prémii v přepočtu 394 milionů korun, by chtěli i v náročné skupině postoupit ze 3. místa do play off Evropské ligy, ve které si loni sehráli parádní čtvrtfinál­ovou partii s Chelsea.

Jan Bořil dokonce mluvil o postupu do play off Ligy mistrů. Podaří se Slavii další zázrak?

Atraktivně­jší, ale zároveň náročnější skupinu dostat fotbalisté Slavie při losu základních skupin Ligy mistrů nemohli – do Prahy přijedou nedávní vítězové soutěže z Barcelony, Dortmundu a Interu Milán.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia