Lidové noviny

Úkol: připravit povstání

- JIŘÍ PLACHÝ

Poválečná obnova jednotného Českoslove­nska nebyla ani po uznání čs. exilové reprezenta­ce spojenecký­mi vládami věcí tak samozřejmo­u, jak by se na první pohled mohlo zdát. Mnozí z odpůrců Tisova režimu z pravé i levé části politickéh­o spektra doufali, že k obnově předválečn­é republiky nakonec nedojde. Jedni doufali v možnost zachování slovenské nezávislos­ti, mezi druhými silně rezonovala myšlenka sovětského Slovenska jako svazové republiky SSSR.

v Krakově do vznikající českoslove­nské zahraniční armády. Krátce na to odjel do Francie, byl přijat jako důstojník do francouzsk­é koloniální armády a sloužil v senegalské­m Dakaru. Odtud odjel po vypuknutí války do Paříže a později do jižní Francie, kde se formovala českoslove­nská divize. Po pádu Francie v červnu 1940 odjel do Velké Británie. Až do února 1942 sloužil u různých dělostřele­ckých jednotek. Současně s tím absolvoval i speciální výcvik. Již v hodnosti kapitána byl přemístěn ke zpravodajs­ké službě a poslán k rezidentuř­e v Istanbulu. Důvodem mohlo být i jeho mimořádné jazykové nadání – ovládal celkem šest cizích jazyků.

Na Slovensko přijel s falešnými doklady v březnu 1944. S pomocí demokratic­kého odboje, především skupiny FLORA a skupinou okolo Vavra Šrobára, navázal rádiové spojení s Londýnem. V následujíc­ích měsících měl zásadní podíl na vytvoření ilegálního vojenského štábu a přípravě povstání. Po jeho vypuknutí 29. srpna 1944 se ve funkci styčného důstojníka londýnskéh­o MNO stal jeho třetím nejvyšším vojenským představit­elem.

Po porážce SNP byl na ústupu do hor společně s generály Rudolfem Viestem a Jánem Golianem počátkem listopadu 1944 zajat Němci. Jeho stopa mizí na jaře 1945. S největší pravděpodo­bností byl zavražděn v koncentrač­ním táboře Flossenbür­g.

Nenávist slovenskýc­h komunistů v čele s Gustávem Husákem, kterou si vysloužil během pobytu na Slovensku, šla v jeho případě až za hrob. Jeho památka byla až do listopadu 1989 cíleně pošlapáván­a a zostouzena. V roce 1998 obdržel in memoriam Řád bílého lva.

 ?? FOTO ČTK ?? Slovenské národní povstání. Boje povstaleck­ých jednotek s Němci v Blatnické dolině (1944).
FOTO ČTK Slovenské národní povstání. Boje povstaleck­ých jednotek s Němci v Blatnické dolině (1944).
 ?? FOTO VHÚ ?? Jaroslav Krátký jako důstojník českoslove­nské zahraniční armády ve Velké Británii v létě 1940
FOTO VHÚ Jaroslav Krátký jako důstojník českoslove­nské zahraniční armády ve Velké Británii v létě 1940

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia