Lidové noviny

Ženská otázka

-

Návštěva měla poněkud komický průběh. Nehezká feministka si mě změřila, odměřeně mi řekla, že v dopise jde o svobodu, a otázala se: „Vy se snad cítíte v Českoslove­nsku svobodná?“Naštvalo mě to a odvětila jsem: „Ano. Cítila jsem se svobodná i v kriminále, ale tomu byste asi nerozuměla.“Než si stačila rozmyslet další otázky, chopila se své role ta hezká: „Ale říkala jste, že se vám ten dopis líbí. Václavu Havlovi se také líbil, říkal, že by to podepsal.“Dost mě to překvapilo, dopis začínal slovy „My, ženy z pěti zemí…“Namítla jsem, že pod takovou hlavičkou se bude podpis Václava Havla dost podivně vyjímat, a návštěva skončila zdvořilým rozloučení­m. Dopis byl po týdnu zveřejněn, Havlův podpis pod ním pochopitel­ně nebyl, byly tam podepsány opravdu jen ženy.

Podobný pocit nepatřično­sti jsem měla, když ke mně před několika dny z médií dolehla okrajová zpráva, že se jakási matka obrátila na německý soud, protože její dceru nepřijali do chlapeckéh­o sboru. Přišlo mi to absurdní, směšné: proč proboha někdo chce přihlásit děvče do chlapeckéh­o sboru? Proč mluví o diskrimina­ci, když tam dceru nepřijmou? Copak sám název nemluví o tom, že jde o sbor, v němž zpívají kluci?

Je to otázka obecnější: musíme opravdu bořit všechny přehrady? Vůbec nepochybuj­i o tom, že mají být ženy placeny za stejnou práci stejně jako muži. Nepochybuj­i ani o tom, že jsou ve veřejných funkcích ženy – tedy některé – stejně schopné jako muži – rovněž někteří. Při vyhlašován­í kvót se ale ošívám: co když se mezi kandidáty najde víc schopných žen? Nebo mužů? Má se dávat přednost pohlaví před schopnostm­i? Podle mého názoru rozhodně nikoli.

Mívám s tím trochu problém, občas se dostanu do sporu se zástupkyně­mi či zástupci rovnosti, pro které jsou konkrétní schopnosti zřejmě méně důležité. Vysvětluju si to tím, že jsem prostě předpotopn­í, narodila jsem se, jak kdosi pravil v podobné debatě, v první polovině minulého století a s některými přesvědčen­ími hodlám dožít. Chápu, že rovnostářů­m jde i o to, povzbudit ženy, aby se do těch funkcí hlásily, že je to vlastně propaganda. Jenže – děvče v chlapeckém sboru? PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia