Lidové noviny

Boj o maršála Koněva

Zakrytí památníku ruského vojevůdce radnicí Prahy 6 vyvolalo diplomatic­kou roztržku. Ruská ambasáda čin odsoudila

- MARTIN SHABU SLOUPEK LN

PRAHA Poničený památník, který se snaží místní konšelé ochránit. Důvěrně známá scéna snad z každé větší obce. Zdánlivá banalita zápletky však rozhodně neplatí, pokud jde o sochu maršála Koněva. Jde totiž o symbol výkladu sovětských dějin, který razí současná mocenská elita Kremlu.

Naposledy neznámý vandal památník poničil o víkendu během srpnového výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Českoslove­nska. Sochu umístěnou v Praze 6 polil rudou barvou a na její podstavec nastříkal nápis „Ne krvavému maršálovi! Nezapomene­me“.

Vedení městské části v reakci na to i na předchozí opakované poškozován­í sochy nechalo včera Koněva zahalit. „Pomník by tak měl být zakryt, aby se k němu nikdo nedostal a nemohl jej dále poškozovat,“řekl LN starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Po vandalovi pátrá policie. Rozhodnutí zakrýt sochu plachtou však vyvolalo ostré reakce.

Ani ne hodinu po instalaci strhl krycí plachtu aktivista Jiří Černohorsk­ý. Její vrácení na místo zabralo několik hodin. Později odpoledne pak vydala prohlášení ruská ambasáda. Neskrývala rozhořčení. „Velvyslane­ctví Ruské federace v České republice považuje jednání vedení městské části Praha 6, které se rozhodlo skrýt před veřejností pomník maršála Sovětského svazu I. S. Koněva, umístěný na náměstí Interbrigá­dy, za opakované zneuctění památky vojáků Rudé armády padlých v bojích proti nacistům za svobodu Českoslove­nska,“uvádí se v prohlášení. Podle Rusů potřebuje památka ochranu „především před samotným vedením Prahy 6“.

O záměru Prahy 6 památník zahalit česká diplomacie dopředu nevěděla. „Ministerst­vo opakovaně ujistilo, že si váží všech obětí i účastníků boje za osvobození Českoslove­nska od nacistické okupace, stejně tak odsoudilo vandalismu­s poškozujíc­í jejich památníky. Věříme, že Praha 6 nalezne co nejrychlej­i přijatelné řešení problému. Pokud byste se ptal, zda to s námi konzultova­li, tak ne,“napsala LN mluvčí ministerst­va zahraničí Zuzana Štíchová.

Za ničení památky sovětských hrdinů v Rusku hrozí trest vězení. Dopady to může mít i na mezistátní dohodu s Českem o péči o vojenské hroby. „Už dnes máme s Ruskem v tomto ohledu problém. Smlouvu nebo její prováděcí protokol mohou nyní vypovědět,“řekl LN zdroj z diplomacie.

Zatímco část veřejnosti vnímá Koněva jako osvobodite­le Českoslove­nska od nacistické okupace, jeho kritici poukazují na maršálovu roli při brutálním potlačení revoluce v Maďarsku v roce 1956 a jeho další činy.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Radnice Prahy 6 včera překvapila zakrytím sochy sovětského maršála Koněva, který je opakovaně posprejová­ván a pomalovává­n. Ruské velvyslane­ctví její jednání označilo za zneuctění památky vojáků Rudé armády padlých v bojích za svobodu Českoslove­nska.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Radnice Prahy 6 včera překvapila zakrytím sochy sovětského maršála Koněva, který je opakovaně posprejová­ván a pomalovává­n. Ruské velvyslane­ctví její jednání označilo za zneuctění památky vojáků Rudé armády padlých v bojích za svobodu Českoslove­nska.
 ??  ?? Raději zahalit.
Raději zahalit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia