Lidové noviny

Tání ohrožuje déšť pro Evropu

- ELIŠKA NOVÁ ROZHOVOR TÝDNE

PRAHA V srpnu se v médiích objevila alarmující zpráva. Za jediný den roztálo v Grónsku až 12 miliard tun ledu. Teď dokonce vědci odhadli, že letošní horké počasí bude mít na konci roku neuvěřitel­ný výsledek: 440 miliard tun roztátého ledovce, možná i více.

Kdyby tání v Grónsku i nadále pokračoval­o, bude to mít významný dopad na celou Evropu. „Pokud by k roztávání ledovců došlo v příliš velké míře, dovedu si představit, že by se sladká voda tlačila Atlantikem směrem na jih a začala by utlačovat Golfský proud,“říká v rozhovoru pro LN klimatolog z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd Aleš Farda. To sice vypadá jako vzdálený problém, ve skutečnost­i by ale vytlačený proud mohl ovlivnit srážky i nad Českem. A to v náš neprospěch. Srážek by mohlo být méně.

Golfský proud totiž přináší do středních šířek teplou a zároveň velmi slanou vodu z tropických oblastí. Pro nás je zásadní, aby se voda z výparu dostala nad Evropu a spadla ve formě srážek.

Jenže pokud bude v oceánu příliš studené vody z roztátého ledovce, pak se proud začne rozpadat. A nemusel by prý dorazit tak daleko, aby u nás voda spadla. To je přitom pro vyprahlou zem, kterou sužuje sucho, zásadní. „V posledních letech srážek trochu ubylo. Pokud by se naplnila tato hypotéza, přišli bychom o jejich další porci,“dodává Farda.

I když bylo letošní léto poměrně bohaté na déšť, stav sucha v hlubší vrstvě země přetrvává. „Sucho se i nadále vyskytuje na téměř 29 procentech území Česka,“zní aktuální zpráva vědeckého portálu Intersucho.

Potřebujem­e sníh

Česku v úhrnu chybí podle odborníků zhruba rok srážek. Vyhlídky na příští dva měsíce jsou přitom spíš pesimistic­ké. K doplnění by bylo potřeba víc sněhově bohatých zim. Ani v tomto případě ale nejsou vyhlídky příliš růžové.

„Modely celkově predikují největší nárůst srážek pro zimu. Zároveň se však předpoklád­á i vzestup teploty vzduchu, což by ve svém důsledku znamenalo, že většina srážek spadne ve formě deště, nikoliv sněhu,“řekl pro LN bioklimato­log Miroslav Trnka. Ten je jedním z autorů studie CzechGlobe z letošního roku, která přináší dosud nejpřesněj­ší data o dopadu globálních klimatický­ch změn na Česko v první polovině tohoto století.

Víc dešťových srážek namísto sněhových má v zimě dle studie spadnout hlavně ve středních a nižších polohách republiky, kde také bude bílé pokrývky méně, než bylo dosud obvyklé, anebo také žádná. Víc pršet než sněžit má ale i v horských oblastech. Pro doplnění spodních vod je přitom sněhová pokrývka zásadní; ideální je, když odtává pomalu, země pak vodu nasává postupně.

Léto bez ledu

Britský deník Telegraph upozornil, že k obřímu tání ledu v Grónsku došlo o padesát let dříve, než předpoklád­aly klimatické scénáře. „V Arktidě vstupujeme do nového normálu. Zásadně to ovlivňuje životní prostředí v Grónsku; jak pro lidi, tak pro zdejší unikátní ekosystémy. A bude hůř. Za pár desítek let může být léto v Arktidě bez ledu,“řekla Victoria Herrmannov­á, šéfka Arktického institutu, který monitoruje klima v Grónsku. ROZHOVOR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia