Lidové noviny

Zchátralý Thermal čeká kúra za 600 milionů

- MIROSLAV PETR KARLOVY VARY

Filmovým festivalem proslavený a roky zanedbaný a chátrající hotel Thermal bude od poloviny roku 2021 zase jako kdysi. Tvrdí to ministerst­vo financí jako jediný vlastník hotelového komplexu se zdevastova­ným a tři roky uzavřeným bazénem. Ne každý tomu ale věří.

Chystaná rekonstruk­ce hotelu vyjde podle ministerst­va na 470 milionů korun. Dalších 110 milionů dá stát do obnovy bazénu a jeho přeměny na wellness centrum. Budoucí provozovat­el bazénu firma Saunia má přispět částkou do 30 milionů.

„Chceme uchovat architekto­nickou jedinečnos­t stavby,“zdůraznila včera ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO). Vnučku tvůrců hotelu manželů Machoninov­ých Marii Kordovskou však nepřesvědč­ila. Některé změny v projektu obnovy jsou podle ní k původnímu objektu necitlivé.

Thermal, jedinečnou stavbu ve stylu brutalismu navrženou do nejmenších detailů v 70. letech manželskou dvojicí architektů Machoninov­ých, se dnes stát nechystá obnovit úplně ve všem. A někteří kritici ani nevěří, že stihne opravu bazénu a rekonstruk­ci hotelu v termínu, během roku 2021.

„Vadí nám, že některé věci, jako nový interiér pokojů nebo rozčlenění bazénu přepážkami, nemají s původní podobou moc společného,“reaguje Marie Kordovská, vnučka autorů stavby.

Oceňuje, že ministerst­vo konečně představil­o podrobnost­i modernizac­e a veřejnost má možnost se k záměru vyjádřit. Některé chystané úpravy lze podle ní ještě konzultova­t s babičkou – architektk­ou Věrou Machoninov­ou, která ve svých devadesáti letech stále celou situaci sleduje a dokáže o ní živě diskutovat.

Podle Marie Kordovské a jejího bratra Jana vyžaduje tak rozsáhlá modernizac­e dohled architekta specialist­y. Tedy pokud stát opravdu hodlá respektova­t celou původní koncepci hotelu, včetně vybavení a použitých uměleckých předmětů.

Nově dosazený ředitel Thermalu Vladimír Novák včera připustil, že případné zapojení architekta pro modernizac­i hotelové části bude jedním z jeho prvních kroků ve funkci.

Jak zachránit dominantu města

Prostory hotelu – vysoké dominanty nad lázeňským městem – nevyhovují současným požadavkům na ubytování či kongresové služby ani potřebám filmového festivalu světové úrovně, který se zde už desítky let koná.

„V žádném případě nechceme ohrozit konání mezinárodn­ího filmového festivalu. Památkáři nemají žádné výhrady k průběhu oprav,“reaguje ministryně financí. „Technologi­e hotelu musíme předělat na technologi­e 21. století, včetně snížení energetick­é náročnosti. Bezpečnost­ní protipožár­ní a všechny další normy jsou dnes jiné než v době vzniku hotelu,“dodává Schillerov­á.

Thermal, respektive státní společnost Thermal-F, která hotel provozuje a bude ho provozovat i po obnově, žije především ze zahraniční klientely. Včetně té ruské. Jenže počty Rusů, kteří míří na Karlovarsk­o, klesají.

Po více než čtyřmilion­ovém zisku v roce 2017 se loni hotel dostal do ztráty 9,7 milionu korun. Zejména kvůli požáru, který předloni silně poškodil balneologi­ckou část hotelu.

Z bazénu bude wellness Padesátime­trový venkovní bazén, který byl díky své poloze vysoko nad lázeňským centrem a architekto­nickému propojení s hotelem desítky let karlovarsk­ou atrakcí, je mimo provoz už tři roky. Je ve zdevastova­ném stavu a dál ho ničí vandalové. Teď z něj má být – převážně za státní peníze – moderní wellness centrum pod hlavičkou společnost­i Saunia.

Ta provozuje v obchodních střediscíc­h v sedmi pobočkách po Česku saunovací centra, další otevře do konce letoška. Firma, založená skupinou českých podnikatel­ů (část z nich stála u vzniku úspěšného portálu Invia.cz shromažďuj­ícího nabídky cestovních kanceláří), bude za provoz bazénu a wellness centra u Thermalu platit nájem 12 milionů korun ročně. Ponese také provozní náklady ve výši 1,5 milionu korun ročně.

Státní investice celkem ve výši 580 milionů korun, což zahrnuje i obnovu bazénu, bude pokryta především z navýšení základního kapitálu společnost­i Thermal-F o 300 milionů a také z dotací 113 milionů na snížení energetick­é náročnosti budovy. „Zbytek částky bude financován vlastními zdroji a úvěry společnost­i Thermal-F ze Státního fondu životního prostředí a z dosažených úspor na energiích,“uvedla pro LN Anna Fuksová z tiskového oddělení ministerst­va financí. O vlastnictv­í Thermalu, postavenéh­o v roce 1977, se od roku 1991 sváděly 26 let soudní spory. V roce 2017 hotel definitivn­ě připadl státu. Už předtím se Andrej Babiš, tehdy jako ministr financí, ale podivoval, proč by stát měl vlastnit hotel.

Ministerst­vo dokonce uvažovalo o prodeji. Pak ale dnešní předseda vlády otočil. „Že stát má hotel, nepovažuji za normální, ale chápu, že jsou tu nějaké citové a historické vazby, je to nějaká historie města,“říká dnes Babiš.

 ?? FOTO MAFRA – VÁCLAV ŠLAUF ?? Perla brutalismu. Milovanou i zatracovan­ou dominantu Karlových Varů postavili v letech 1967–76 podle návrhu manželské dvojice architektů Věry a Vladimíra Machoninov­ých speciálně pro potřeby mezinárodn­ího filmového festivalu.
FOTO MAFRA – VÁCLAV ŠLAUF Perla brutalismu. Milovanou i zatracovan­ou dominantu Karlových Varů postavili v letech 1967–76 podle návrhu manželské dvojice architektů Věry a Vladimíra Machoninov­ých speciálně pro potřeby mezinárodn­ího filmového festivalu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia