Lidové noviny

Co s protekčním­i mediky?

Osud ostravské lékařské fakulty má nyní v rukou hlavně ona sama. Musí přesvědčit akreditačn­í úřad o své nápravě.

- PAVEL BARTOŠEK

OSTRAVA Nejmladší medicína v zemi čelí správnímu řízení, na jehož konci může být zákaz přijímat nové studenty. Ti letošní na konci září nastoupí bez problémů do prvního ročníku a budou moci

LN školu v Ostravě i dostudovat. Zda se však budou smět uskutečnit i přijímací zkoušky pro příští školní rok, je nyní ve hvězdách.

Lékařské fakultě totiž končí akreditace v květnu 2020. Zahájené správní řízení o odebrání té současné tak má hlavně varovné poslání. „Pokud budou chtít pokračovat ve všeobecném lékařství, musí požádat o novou akreditaci. A omezujícím opatřením jim vysíláme signál, že ano, žádejte, ale toto tam budete muset perfektně vyřešit do budoucna,“vysvětlil LN zastupujíc­í předseda Národního akreditačn­ího úřadu Ivan Barančík.

LN v sérii článků odhalily, že medicína přijímala devět let i zájemce o studium, kteří propadli u testů. Byla mezi nimi i vnučka současného děkana Arnošta Martínka či potomek ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Jiřího Havrlanta. V reakci na to pak akreditačn­í úřad vyslal na fakultu kontrolu, která podezření potvrdila. „Bylo tam pochybení v přijímacím řízení, přesněji v jeho druhém kole. Oslovovali studenty, kteří dostali rozhodnutí o nepřijetí, jestli by u nich nechtěli studovat, a ti se pak odvolali a byli přijati. To se nám zdá jako netranspar­entní a neférové. Protože mnohé z těch, kdo v přijímačká­ch skončili nad nimi a měli lepší body, nikdo neoslovil. A dělo se to devět let. Každý rok přitom přijali ve druhém kole okolo 40 procent studentů,“řekl Barančík.

Pokud tedy univerzita bude chtít získat novou akreditaci pro tamní medicínu, nezbytně musí přesvědčit akreditačn­í úřad, že se chyby při přijímacím řízení už nebudou moci opakovat. Úřad navíc posílá na univerzitu kontrolu, která má zjistit, zda se podobné věci neděly i na jiných fakultách.

Kvůli odhaleným chybám chce rektor univerzity Jan Lata odvolat děkana fakulty Martínka. „Přijímání studentů, kteří nesplnili podmínky přijímacíh­o řízení, je neakceptov­atelné. Ihned jak jsem se o těchto případech dozvěděl, učinil jsem všechny potřebné kroky, aby se již neopakoval­y, a to včetně návrhu na odvolání děkana,“uvedl včera Lata. O odvolání děkana rozhodne akademický senát univerzity.

Špatný signál

Horkým bramborem jsou teď pro univerzitu i medici, jež fakulta přijala, byť pohořeli u přijímaček. Za devět let jich bylo přes 30. Přísný postup vůči nim je přitom namístě. Když totiž Masarykova univerzita v Brně odhalila při prověrce diplomovýc­h prací deset plagiátů, okamžitě zahájila s jejich autory řízení o odebrání titulů. Ostravská univerzita by dle Barančíka proto měla zvážit, zda aspoň stále studujícím medikům neodebere status studenta. Situace s protekčním­i mediky je přitom mnohem vážnější než problém, který řeší univerzita v Brně. „Můj osobní názor je, že když někdo vstupuje do akademické­ho prostředí a už při startu pozná, že je možné takříkajíc použít i jiné nástroje, je to mnohem horší, než když se to stane až na konci, protože takový student pak i během studia předpoklád­á, že bude mít lepší servis, neboť ho měl i při přijímacím řízení,“řekl Barančík.

Je evidentní, že univerzita musí kauzu uspokojivě vyřešit, nechce-li utržit další šrám na své už tak pošpiněné pověsti. Jak se k tomu postaví, zatím není jasné. „Je to komplikova­ný právní problém, univerzita zpracovává právní stanovisko,“vzkázal LN rektor Lata.

Potíže ostravské medicíny přitom přicházejí v době, kdy je v Česku nedostatek lékařů, zejména praktickýc­h. Na medicínu se tam hlásí ročně asi 1000 zájemců.

inzerce

 ?? FOTO MAFRA ?? Děkan Arnošt Martínek
FOTO MAFRA Děkan Arnošt Martínek
 ?? FOTO MAFRA ?? Rektor Jan Lata
FOTO MAFRA Rektor Jan Lata
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia