Lidové noviny

Zaorálek na kultuře, škatulata ve sněmovně

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA „Vystřelení“Lubomíra Zaorálka (ČSSD) na špici ministerst­va kultury vyvolá další pohyby v nižších politickýc­h patrech. Díky svým zkušenoste­m z čela diplomacie hrál Zaorálek důležitou úlohu šéfa zahraniční­ho výboru sněmovny. Pro oranžové tak „držel“lukrativní post, toho se však coby čerstvý ministr musel vzdát.

Sociální demokraté nyní hrají o zachování vlivu. V zahraniční­m výboru už však žádný jiný jiný sociální demokrat, který by Zaorálka v křesle předsedy vystřídal, nesedí. V Lidovém domě se tak vynořila myšlenka na větší výměnu s vládními kolegy z hnutí ANO. Dle tohoto plánu by ČSSD obsadila vedoucí pozici v sociálním výboru; v tom zahraniční­m by pak „trůn“přenechala hnutí premiéra Andreje Babiše. „Sociální výbor by nám slušel, preferoval bych pro ČSSD šéfa sociálního výboru před zahraniční­m,“řekl šéf oranžových poslanců Jan Chvojka.

Prázdné křeslo po Maxové Jeho stranický druh Zaorálek se ministerst­va kultury ujal v úterý, socialisté však s rozhovory o přeobsazen­í sněmovních pozic zatím příliš nespěchají. „Budeme o tom jednat až v průběhu září,“upřesnil po dotazu LN Chvojka.

Křeslo předsedy sociálního výboru je delší dobu neobsazené. Radka Maxová z hnutí ANO se z něj poroučela poté, co v květnu uspěla ve volbách do Evropského parlamentu. Poté, co usedla v Bruselu, za ní do české sněmovny nastoupil radní Husince na Prachatick­u Ondřej Babka (ANO). Ten však rozšířil řady výboru pro životní prostředí.

Hnutí ANO tedy dosud žádnou náhradu za Maxovou do čela sociálního výboru nedosadilo. To ale neznamená, že o něj ztratilo zájem a dobrovolně ho přenechá ČSSD. Na otázku, zda by ANO bylo ochotno vyjít socialistů­m vstříc, odpověděl šéf jejich poslanecké­ho klubu Jaroslav Faltýnek následovně: „Předpoklád­ám, že ne.“Doplňující dotaz, zda hnutí pokládá výbor i nadále za klíčový, už ponechal bez odpovědi. Stejně tak byl skoupý na slovo i jeho oranžový protějšek Chvojka, když byl LN tázán, zda mají v Lidovém domě i nějaký plán B pro případ krachu nápadu s výměnou předsednic­kých křesel ve sněmovních výborech.

Je tak možné, že se rozjede další koaliční spor. A to jen krátce poté, co byl zažehnán ten zatím poslední o přeobsazen­í role ministra kultury. Lze ale uvažovat i tak, že současné odmítavé stanovisko šéfa poslanců ANO má jen zvýšit sázky před vyjednáván­ím o výměně. A že se vládní strany nakonec dohodnou.

V tom případě se mezi sociálními demokraty spekuluje, že by se předsedou sociálního výboru stal někdejší lídr jeho sněmovní frakce Roman Sklenák. Spolu s ním je za ČSSD ve stejném orgánu již jen Alena Gajdůšková, jíž však straníci dávají menší šance.

Měl nahradit Klause, neuspěl Komunisté, o jejichž hlasy se menšinová vláda ANO se sociálními demokraty opírá, by s případnou změnou v čele výborů vážnější problém neměli. Předseda jejich poslanců Pavel Kováčik potvrdil, že je potřeba se sejít a záležitost vyřešit. Zvláště s ohledem na to, že kromě výboru zahraniční­ho a sociálního je delší dobu bez šéfa i ten školský. „Když chybí tři předsedové výborů, musí se udělat nějaká rošáda a poskládat je tak, aby fungovaly,“řekl. Důvod blokovat případné výměny mezi sněmovními výbory nevidí ani opoziční lidovci.

Právě na příkladu neobsazené­ho křesla šéfa školském výboru je patrné, že ani na pohled jednoduchá výměna předsedy nemusí být nakonec jednoznačn­á. Do dubna ho vedl výbor poslanec Václav Klaus mladší. Poté, co se rozkmotřil se svou mateřskou stranou, ho ODS nechala odvolat z čela orgánu. Občanští demokraté mysleli, že odbojného exčlena prostě nahradí dalším ze svých školských expertů Martinem Baxou. Primátor Plzně a vystudovan­ý učitel ale do předsednic­kého křesla nakonec neprošel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia