Lidové noviny

Boj o maršála Koněva

-

Kvůli posprejová­ní z letošního srpna už musel zástupce českého velvyslane­ctví v Moskvě na kobereček. Minulý týden si ho předvolalo ruské ministerst­vo zahraničí.

Podle experta na současné Rusko a východní Evropu Jana Šíra z Fakulty sociálních věd UK je odkaz Velké vlasteneck­é války, jak se v Rusku říká druhé světové válce, pro Kreml mimořádně důležitý. „Je to jediný hrdinský mýtus, ke kterému se ruský stát upíná, protože nemá jiný pozitivní příběh, který by nabídl,“řekl LN Šír. Projevilo se to podle něj mimo jiné loni, když ruská ambasáda protestova­la proti informační tabuli, která k soše Koněva přibyla v rámci připomínky 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Českoslove­nska. Na tabuli se připomíná, že Koněv v roce 1945 vedl jednotky Rudé armády, které osvobodily Českoslove­nsko, ale zároveň i jeho role při potlačení maďarského povstání, účast na řešení berlínské krize výstavbou zdi či údajný podíl na invazi do Českoslove­nska v roce 1968.

Obdobně reagovali ruští diplomaté i na rozhodnutí nevrátit na budovu Staroměsts­ké radnice panel, který připomínal podíl Rudé armády na osvobození metropole v roce 1945. „Jsme rozhořčení rozhodnutí­m nevracet desku na původní místo. Spatřujeme v tom pokus o vymazání jedné z nejdůležit­ějších stránek našich společných dějin z paměti,“uvedla ruská ambasáda v prohlášení.

Kremelská doktrína

Význam maršála Koněva pro režim prezidenta Vladimira Putina vysvětlil Jan Šír. „Spojují ho s vítězstvím ve Velké vlasteneck­é válce. Byl nejvýrazně­jším vojenským představit­elem Sovětského svazu, tedy epochy, k níž se nyní vzhlíží jako k nejsvětlej­ší epoše vlastních dějin,“řekl LN.

Mytologie boje proti nacismu podle Šíra ospravedlň­uje chování současného vládního režimu, který si bedlivě hlídá i vlastní výklad dějin, omlouvá současné zbrojení Moskvy a pomáhá získat podporu pro expanzi. Kritici jsou pak režimem označováni jako fašisté, kteří zpochybňuj­í obraz úspěšného boje proti fašismu.

Zvláštní starost o historické výklady se odráží i v trestním zákoníku. V roce 2014 po anexi Krymu do něj například přibyl trestný čin rehabilita­ce nacismu. Každý, kdo zpochybní ruský boj proti fašismu, může podle Šíra dostat až pět let vězení. Na historické kontexty, které rezonují ve vnější politice Ruska, upozornila loni i zpráva kontrarozv­ědky BIS. Na prvním místě strategie prosazován­í ruských velmocensk­ých zájmů zpráva uvádí (pro)sovětskou interpreta­ci dějin a přetrvávaj­ící vliv sovětské propagandy. „Sovětský svaz prohrál studenou válku, ale sovětskou propagandu nikdo neporazil a její kontinuáln­í vliv nenarušil,“konstatuje zpráva.

Socha Koněva bude podle Prahy 6 zakryta do doby, než se rozhodne, co dál. Zastupitel­é o ní mají jednat 12. září. Starosta Kolář ji také nabídl ruskému velvyslane­ctví, aby si ji dalo do své zahrady. Včera dostal Kolář policejní ochranu, neboť začal dostávat vyhrůžky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia