Lidové noviny

Polsko před nacisty bránili i Češi

Jiří Plachý První den války

- MICHAL BERNÁTH Více na stranách 21 a 22

Již na začátku druhé světové války před 80 lety stáli proti agresi nacistické­ho Německa také Češi a Slováci. Jak v rozhovoru připomíná historik Jiří Plachý z Vojenského historické­ho ústavu, jednotka v Polsku zaznamenal­a vůbec první českoslove­nské válečné ztráty.

LN Jak vznikla českoslove­nská jednotka v Polsku?

Na jaře 1939 se v Polsku začali soustřeďov­at uprchlíci z českých zemí. Krakov či Katovice byly přeplněné Čechy. Už od vzniku mnichovské dohody (dojednána 29. září 1938 – pozn. red.) odcházeli z Českoslove­nska a Sudet lidé, většinou občané židovského původu či politicky angažovaní odpůrci Adolfa Hitlera. Po březnu 1939 k nim přibývali i Češi, třeba příznivci protiněmec­kých stran. Během dubna pak přicházeli i první vojáci, ač jejich začátky byly velmi skromné.

LN O jaké vojáky na začátku šlo?

Bylo to několik mladých důstojníků. Hledali možnosti, jak by nějaké jednotka vůbec mohla vzniknout. Zázemí našli v tehdy fungujícím českoslove­nském konzulátu v Krakově, který patřil mezi zastupitel­ské úřady, jež jejich vedoucí pracovníci odmítli vydat Němcům. Třicátého dubna 1939 se uskutečnil­a ustavující schůze, kterou se však čeští komunisté pokusili

Narodil se v roce 1975. Na

Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy vystudoval historii se zaměřením na dějiny východní a jihovýchod­ní Evropy a později i obor veřejná

rozbít. Byť byl pokus neúspěšný, zakládajíc­ích členů jednotky bylo nakonec jen šest.

LN Máme si je tedy představit jako legionáře? Pod jakou oficiální autoritou vlastně působili?

Oni sami označení legionáři odmítli. Tento název totiž odkazoval na českoslove­nské legie z první světové války. Už na ustavující schůzi však jasně deklaroval­i, že jsou pokračovat­eli českoslove­nské armády ve vlasti.

LN Dalo by se tedy říci, že šlo o exilovou armádu?

Ano, ale nebylo to na dobrovolné bázi, nic jako spolek uprchlíků. Od začátku deklaroval­i kontinuitu státu, tedy něco, co politici formuloval­i až o několik měsíců později. V téhle nově vzniklé struktuře nebylo žádné tykání, oslovování bratře či demokratic­ká volba důstojníků. správa na Právnické fakultě Západočesk­é univerzity Plzeň

Pracoval jako historik v Úřadu

dokumentac­e a vyšetřován­í zločinů komunismu v Praze.

Jeho odbornou specializa­cí je

druhý zahraniční odboj a poúnorové perzekuce jeho účastníků.

V roce 2015 získal cenu

Jaroslava Golla za knihu Horší než doba války… Osudy českoslove­nských parašutist­ů z Velké Británie v poúnorovém Českoslove­nsku.

Je soudním znalcem v oboru

sociální vědy se zaměřením na protinacis­tický a protikomun­istický odboj.

Trvali na zachování hodností i dodržování kázně českoslove­nských vojenských předpisů. Řadě uprchlíků tento přístup nebyl po chuti a komunisté právě na tomto odporu založili svůj pokus o sabotáž vznikající jednotky.

LN Jak na vznikající jednotku reagovali Poláci?

Polská úřední místa neměla příliš vůli usnadňovat vznik nějaké českoslove­nské vojenské jednotky, jež pro ně neměla žádný význam. Z jejich pohledu mohla naopak ohrozit vztahy s Německem, od jara už beztak velmi komplikova­né. Ze strany Polska existovala snaha, aby utíkající vojáci zemí pouze projeli a pokračoval­i jinam, do třetí země. Podobné obavy však měla také Velká Británie, konstantní příliv vojáků z jiných zemí ji zrovna nenadchl, navíc pokud měli tendenci se organizova­t.

Druhá světová válka začala 1. září

1939 ve 4.45 útokem Německa na Polsko, přesněji na poloostrov Westerplat­te. O chvíli později Němci zaútočili i na budovu polské pošty v Gdaňsku a souběžně začaly i bojové akce po celé délce fronty.

Téhož dne v 6.45 dopadly první

bomby na Varšavu, hlavní město Polska. Svými nálety Němci v prvních dnech války v podstatě zničili většinu polského letectva a zajistili si tak naprostou nadvládu ve vzduchu.

V 10.00 pronesl říšský kancléř

Adolf Hitler proslov, ve kterém zmínil, že Němci budou pokračovat v boji, dokud nezajistí bezpečnost

LN Jak do toho promluvil českoslove­nský politický exil?

Koncepce Edvarda Beneše počítala s tím, že těžiště boje za obnovu státu bude na Západě, hlavně v Londýně a v Paříži. Podporoval proto snahu dostat co nejvíce vojáků z Polska na Západ. S Francouzi byl v květnu 1939 dojednán jejich vstup do cizinecké legie, ale s podmínkou, dle které měli být čeští vojáci propuštěni z legií v okamžiku, kdy vypukne válka, a následně z nich vznikne zárodek českoslove­nské armády ve Francii. Jenže během jara a léta se změnil pohled polských úřadů. Došlo jim, že válka s Německem je nevyhnutel­ná. Hlavní přelom bych spojil s červnovým příjezdem generála Lva Prchaly do Polska. Šlo o jednoho z nejvyšších důstojníků naší armády, známého polonofila. Pro Poláky byl ideální osobou pro podchycení českoslove­nské imigrace. a práva Říše, a konstatova­l, že nezná slovo kapitulace.

Po 14.00 podnikli Němci další

nálety na polské strategick­é cíle. Zhruba v tutéž dobu došlo k legendou opředenému boji mezi německými strážemi a 18. hulánským plukem z Pomořanské jezdecké brigády.

Boje na mnoha místech Polska

pokračoval­y i po zbytek odpoledne

a velvyslanc­i Francie a Velké Británie předali německému ministru zahraničí Joachimu von Ribbentrop­ovi ultimátum, v němž vyzvali Německo ke stažení vojsk z Polska a k přerušení operací na jeho území. K tomu však nedošlo.

LN Měl generál Prchala podporu také mimo Polsko?

Jeho postava je v tomto směru rozporupln­á. Do jisté míry totiž sázel na polskou kartu a nespěchal proto, aby se podřídil vedení odboje na Západě. Pak mu vyčítali, že budoval jakousi separatist­ickou akci. On ale spíš chtěl co nejvíce využít polského potenciálu.

LN Věnoval se Prchala vedení jednotky naplno?

Fakticky jí velel pozdější českoslove­nský prezident Ludvík Svoboda. Aktivita Prchaly ale vyústila v to, že Češi dostali lépe vybavenou základnu v Lešné u Baranowicz, což je dnes na území Běloruska. Tam odjela posledního srpnového dne většina jednotky čítající tisíc mužů. Vzhledem k tomu, že Polsko na tom nebylo ekonomicky nejlépe, nedostalo se našim vojákům patřičného vyzbrojení. Začátkem září obdržela ta největší skupina v Lešné čtyři těžké kulomety, asi devět lehkých kulometů a další vybavení. Můžeme tedy tuto jednotku považovat za nevyzbroje­nou. Okolo 11. září už bylo zjevné, že se polský odpor hroutí, takže se rozhodlo, že se jednotka pod Svobodovým velením přesune k rumunským hranicím. Za pár dní dorazili do obce Hluboczek Wielki, sedm kilometrů od Tarnopole. Tam poprvé zasáhli do boje při náletu Němců na železniční stanici. Padl tam první člen naší jednotky. Vzhledem k těm několika kulometům představov­ali pro německé letce jen symbolicko­u hrozbu.

LN Mělo členství v českoslove­nské jednotce v Polsku pro vojáky konsekvenc­e po roce 1948? Svobodovi to očividně neuškodilo…

Ludvík Svoboda perzekvova­ný po únoru 1948 byl, dokonce strávil několik týdnů ve vězení. Většina vojáků, kteří prošli Polskem, ale stejně nakonec skončila na Západě, což hrálo hlavní roli. Svoboda ale vždy předpoklád­al, že Sovětský svaz se časem, i přes pakt Ribbentrop–Molotov, do války zapojí. Proto se zasadil o ponechání asi 90 důstojníků a poddůstojn­íků v Sovětském svazu. Osud některých z nich byl od příběhu většiny „zápaďáků“odlišný. Našli bychom mezi nimi několik budoucích generálů lidové armády, třeba Richarda Tesaříka či Oldřicha Kvapila. Byli ale vojáci, jež po únoru 1948 z politickýc­h důvodů perzekvova­li. CVeílcýerč­otzěhtoevn­oar čtěte na

 ?? FOTO ČTK 3×, PROFIMEDIA ?? druhé světové války vypálila 1. září 1939 ve 4.45 bitevní loď SMS Schleswig-Holstein (na snímku vlevo) při úderu na polský poloostrov Westerplat­te. Nacisté zaútočili v ten den i ze vzduchu (druhý snímek zleva), kdy časně ráno bombardova­li mimo jiné metropoli Varšavu. Říšský kancléř Adolf Hitler (druhý snímek zprava) měl během inspekce mezi německými vojáky úsměv ve tváři, mnohá polská města se po úderu proměnila v trosky.
FOTO ČTK 3×, PROFIMEDIA druhé světové války vypálila 1. září 1939 ve 4.45 bitevní loď SMS Schleswig-Holstein (na snímku vlevo) při úderu na polský poloostrov Westerplat­te. Nacisté zaútočili v ten den i ze vzduchu (druhý snímek zleva), kdy časně ráno bombardova­li mimo jiné metropoli Varšavu. Říšský kancléř Adolf Hitler (druhý snímek zprava) měl během inspekce mezi německými vojáky úsměv ve tváři, mnohá polská města se po úderu proměnila v trosky.
 ??  ?? Jedny z prvních výstřelů
Jedny z prvních výstřelů
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia