Lidové noviny

Identitáři stavěli „zeď“proti migrantům, dostali půl roku

- MARTIN HAMPEJS

GAP/PRAHA Psal se duben 2018, když asi stovka mladých příslušník­ů krajněprav­icového hnutí Generace identity vystoupala do horského sedla Echelle v Alpách na hranici Francie s Itálií. Měli na sobě modré péřové bundy a byli vybaveni dvěma helikoptér­ami, gigantický­m plakátem a „symbolicko­u hranicí“, již vytvořili ze záchytných sítí běžně se objevující­ch na sjezdovkác­h.

Cíl byl jednoduchý: ukázat migrantům, že nejsou ve Francii vítáni. Ostatně to již naznačoval nápis na jejich transparen­tu. „Hranice uzavřena. Z Evropy si domov neuděláte, vraťte se do své vlasti.“Přestože většina z aktivistů opustila vrcholky hor po pár dnech, další zůstávali v oblasti až do konce června – tedy dva měsíce. Společně s tím vedli mediální kampaň nazvanou Mise Alpy na sociálních sítích, kde vysvětlova­li, že budou „držet“nebo případně i „hlídat hranice a patrolovat“, „odpuzovat migranty“a zastaví jejich příchod. „Pokud tak neučiní stát, uděláme to my,“slibovalo hnutí.

Natáčeli videa, jak se v noci přidávají k migrantům a vedou je zpět, odkud přišli, nebo je dokonce naložili do dopravních prostředků a odváželi na policejní či četnické stanice. Tyto akce rozhněvaly aktivisty, kteří pomáhali běžencům, z nichž někteří byli stíháni za to, že „přímo či nepřímo usnadnili nebo se pokusili usnadnit nelegální vstup cizinců do Francie“. Nakonec se však snaha identitářů „zatarasit cestu nelegálním migrantům“dostala až před francouzsk­ý soud.

Soud: Mátli veřejnost

Státní zástupci nejprve oznámili, že přezkoumáv­ají, zda členové hnutí ohrožovali či násilně napadali migranty z rasistický­ch důvodů, ale nakonec se vedení Generace identity ocitlo u soudu kvůli porušení článku 433-13. Tedy že vykonávali činnost, která mohla v očích veřejnosti vzbudit dojem, že jde o aktivitu státních orgánů. Soud navíc podle deníku Le Monde přihlédl k „extrémně závažnému charakteru činnosti“i ke „kriminální minulosti“obžalovaný­ch.

Zatímco tři zástupci Generace identity tvrdí, že „neexistuje reálný důvod ke stíhání“, jelikož „všichni věděli“, kdo jsou, soud ve městě Gap ve čtvrtek rozhodl jinak. Předseda, mluvčí a bývalý vysoce postavený člen Generace identity tak dostali trest ve výši šesti měsíců vězení, pokutu dva tisíce eur a pětiletý zákaz ucházet se o veřejné funkce. Navíc podle rozhodnutí soudu bude muset celá organizace zaplatit 75 tisíc eur (téměř 2 miliony korun).

Ihned po vynesení rozsudku oznámil advokát všech obžalovaný­ch, že podá odvolání. „Stát se rozhodl, že bude perzekvova­t mladé Francouze, kteří se nebáli symbolicky a poklidně ukázat, že bránit naše hranice je možné,“napsal na Twitter jeden ze tří odsouzenýc­h Damien Lefe` vre. „Podpořte nás,“reagoval taktéž odsouzený předseda hnutí Clément Gandelin.

Přes relativně vysoký trest není část veřejnosti spokojená. Například asociace Tous Migrants (Všichni migranti), která pomáhá uprchlíkům ve Francii. „Prokurátor stíhal obžalované pouze za sekundární prohřešky. Co nebezpečí pro ostatní? A podněcován­í k rasové nenávisti? Skrýváme nejzávažně­jší problémy,“uvedl pro deník Le Figaro mluvčí Michel Rousseau.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Mise Alpy. Asi stovka identitářů loni v dubnu na alpské hranici Francie s Itálií postavila z lyžařských sítí improvizov­aný plot proti migrantům.
FOTO PROFIMEDIA Mise Alpy. Asi stovka identitářů loni v dubnu na alpské hranici Francie s Itálií postavila z lyžařských sítí improvizov­aný plot proti migrantům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia