Lidové noviny

Pochybnost­i o Beslanu přetrvávaj­í. I 15 let poté

- TOMÁŠ VLACH

BESLAN/PRAHA Před patnácti lety Rusko zažilo jeden z nejhorších teroristic­kých útoků v dějinách. 1. září 2004 obsadila skupina teroristů školu v severooset­ském Beslanu a držela jako rukojmí na 1200 žáků a jejich rodičů, kteří se účastnili slavnostní­ho zahájení školního roku. Po třech dnech následoval zásah bezpečnost­ních složek, který stál životy přes 330 lidí (z toho 186 dětí).

Rusko po útoku zpřísnilo zákony, zvýšilo pravomoci státních orgánů a zintenzivn­ilo dohled nad médii. Předsedkyn­ě organizace Hlas Beslanu Ella Kesajevová v rozhovoru pro LN upozorňuje, že za fatální chyby bezpečnost­ních složek nebyl nikdo potrestán a celý útok od počátku provázely nejasnosti. Ty se nepodařilo nikdy vysvětlit – i když k odpovědnos­ti se přihlásil čečenský polní velitel Šamil Basajev.

LN Jak se podle vašich zjištění celý útok odehrál?

Před útokem se skupina soustředil­a v horách, přitom prostor uzavřela a střežila vojenská jednotka. V řadách bojovníků byli i teroristé, kteří byli na přímluvu tajné služby FSB propuštěni z vězení. Teroristé měli volnou cestu pro přesun do Beslanu, kontrolní stanoviště byla prázdná. Dvě stě metrů od školy se nacházelo velitelstv­í policie s třicetičle­nnou pohotovost­ní jednotkou. Jenže krátce před tím vyměnilo vedení okresního velitele. Ten předchozí pocházel z Beslanu a bylo by těžké ho v takové situaci ovlivnit. Novému zavolali nadřízení: Čekejte na rozkazy. Takže zatímco čekal, teroristé získávali čas a celou hodinu nerušeně naháněli po škole rukojmí. LN Byl pak někdo potrestán?

Z nedbalosti se zodpovídal­i policejní velitelé na úrovni okresu. Jenže než soud stačil rozhodnout, dorazila amnestie. Když jsme se ale ty lidi pokoušeli rozmluvit, řekli nám, že mají strach, aby jim třeba někdo nedal bombu do auta. Bylo to prominutí trestu výměnou za mlčení. Není náhoda, že po tragédii Státní duma přijala zákon o vertikále moci, který ruší přímé volby gubernátor­ů a šéfů regionální­ch celků (dnes už jsou opět obnoveny – pozn. red.). Předtím měl prezident Putin s tímto důležitým zákonem v parlamentu problémy, po Beslanu si protlačil všechno, co chtěl.

LN Někteří experti i zúčastnění vaši verzi odmítají. Závěry oficiálníh­o vyšetřován­í vás nepřesvědč­ily?

Naši beslanští vyšetřovat­elé na případu pracovali tři dny. Pak Moskva poslala svůj federální tým šedesáti lidí a ti nikoho už k šetření ani do školy nepouštěli. Dosud ale nic spolehlivě neobjasnil­i. A nijak nepřesvědč­il ani jediný přeživší z teroristů Nur-Paša Kulajev, který dostal doživotí.

LN Co konkrétně pro oběti děláte vy?

Máme rozsudky od Evropského soudu pro lidská práva a ty místními žalobami vymáháme. No a poslední dobou se nám šíří mýty o zachráncíc­h, máme třeba ulici pojmenovan­ou po zásahových jednotkách Specnaz, které ve skutečnost­i střílely do rukojmích. Pokud by nebylo naše hnutí, byly by i tyto mýty ještě silnější a neotřesite­lnější.

CVeílcýerč­otzěhtoevn­oar čtěte na

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Masakr. Přes 330 lidí zemřelo při útoku teroristů na školu v severooset­ském Beslanu první den školního roku 2004/2005. 186 mrtvých byly děti.
FOTO PROFIMEDIA Masakr. Přes 330 lidí zemřelo při útoku teroristů na školu v severooset­ském Beslanu první den školního roku 2004/2005. 186 mrtvých byly děti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia