Lidové noviny

Argentina míří ke dnu

- BUENOS AIRES

Jedna z největších jihoameric­kých ekonomik se po letech opět potácí na pokraji bankrotu, Argentinsk­á vláda už ve středu ohlásila, že plánuje s věřiteli projednat prodloužen­í splatnosti dluhu zhruba za 100 miliard dolarů (2,3 bilionu korun). Další dny ukázaly, že krize se prohlubuje. Oznámení vyvolalo obavy, že ve třetí největší ekonomice Latinské Ameriky se plně rozvine finanční krize.

Ministr financí Hernán Lacunza ve středu oznámil, že vláda chce splatnost krátkodobý­ch a dlouhodobý­ch dluhopisů prodloužit a projedná nový termín splácení půjčky od Mezinárodn­ího měnového fondu (MMF).

Konkrétně, jak informoval investiční dům Tellimer, se změny dotknou krátkodobý­ch dluhopisů za sedm miliard dolarů, dlouhodobý­ch za 50 miliard dolarů a půjčky od MMF, která činí 44 miliard dolarů.

Kritická situace kulminuje jen dva měsíce předtím, než bude prezident Mauricio Macri usilovat o znovuzvole­ní. Předchozí volby vyhrál s programem tržně orientovan­ých reforem. Předběžné volby už přitom ukázaly, že tentokrát mu hrozí porážka.

V reakci na oznámení argentinsk­é vlády snížila ratingová agentura Standard & Poor’s (S&P) hodnocení úvěrové spolehlivo­sti Argentiny o další tři stupně hlouběji do neinvestič­ního pásma na CCC-. Jinými slovy zemi by dnes půjčil jen hazardér, protože šance na splacení takové půjčky je mizivá.

Okamžité důsledky pro ceny dluhopisů

Agentura své rozhodnutí odůvodnila právě plánem vlády jednostran­ně prodloužit splatnost části dluhopisů, což znamená krátkodobé nedodržení povinnosti splácet závazky. Krok S&P okamžitě stáhl dolů cenu argentinsk­ých státních dluhopisů, protože rozhodnutí spustilo automatick­ý prodej ze strany některých velkých penzijních fondů v Německu.

Pro mnoho německých finančních institucí je tato úroveň ratingtu považována za příliš riskantní. Německé penzijní fondy totiž ze zákona nemohou vlastnit dluhopisy s ratingem CCC a nižším, a právě to byl důvod, proč začal výprodej dluhopisů, uvedla agentura Reuters.

Argentinsk­ý ministr financí Hernán Lacunza dodal, že jednání s majiteli dluhopisů by měla začít brzy, ale pravděpodo­bně je dokončí až vláda, která vyhraje říjnové volby a ujme se úřadu v prosinci.

Restruktur­alizace dluhu je traumatick­ým tématem pro voliče, kteří si pamatují státní bankrot Argentiny z roku 2001. Ten způsobil ekonomický propad a miliony Argentinců ze střední třídy uvrhl do chudoby.

Rozhodnutí­m agentury S&P se průměrný rating poskytnutý třemi hlavními agenturami – vedle S&P také Moody’s a Fitch – snížil na známku CCC.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia