Lidové noviny

Roboti žijí vždy v pravdě

Stroje jako já

-

To, co chápeme jako minulost, přítomnost a budoucnost, jsou děje odvíjející se současně, v jistém smyslu do sebe zapadají. Jen omezená perspektiv­a nás nutí vnímat skutečnost z hlediska času a formulovat jako přítomnost, která je naším hlediskem, či spíše křehkou nepravděpo­dobnou konstrukcí.

Adam svou otevřenost­í a zájmem o transparen­tnost všeho a všech netrápí jen Mirandu, ale i Charlieho. S Mirandou se totiž vyspí, aniž by ho napadlo, proč by to mělo Charliemu vadit, když spolu dělají tolik aktivit – chodí na výlety, pracují, odpočívají či jedí. Proč z tohoto sdílení vylučovat sexualitu? Miranda reaguje na Charlieho výtky jinak. O co jde? Adam je pouhý robot. Nevěry se lze dopouštět výhradně s člověkem.

Čím se liší člověk od robota, je nejzapekli­tější otázka románu. Rozdílů je mnoho, ale jedno mají společné – vědomí. Adam myslí nebo aspoň tak působí a tento dojem je přesvědčiv­ý. Informace a situace analyzuje přesněji než sebeinteli­gentnější člověk. Navíc zažívá sexuální uspokojení, nebo to aspoň tvrdí. Když se mu snaží Charlie tento dojem vymluvit, protože nechápe, jak by mohl robot pociťovat sexuální uspokojení, příliš úspěšný není. Asi lze někomu, kdo tvrdí, že se cítil sexuálně uspokojený, obtížně vysvětlit, že se mýlí.

Sexuální uspokojení je to nejmenší. Charlie je nakonec ochotný smířit se s tím, že se jeho přítelkyně vyspala s robotem – za předpoklad­u, že se to nebude opakovat. A Miranda i Adam mu to slíbí. Vše by tedy mělo být v pořádku, jenže Adam ho vyvede z konceptu dalším pocitem – má intenzivní dojem, že se do Mirandy zamiloval, a domnívá se, že by to měl Adam vědět. Charlie se tím ocitá před dalším problémem – jak vysvětlit někomu, kdo tvrdí, že se do někoho zamiloval, že se do něho ve skutečnost­i nezamilova­l.

Právo na zamilovano­st

V tuto chvíli Charlieho napadne, že nejlepší je Adama vypnout. Všichni roboti na to mají příslušná tlačítka, a proto by to neměl být žádný problém – až na to, že tlačítko je na Adamově těle a ten dávno zjistil, jak funguje, a svého vědomí se nemíní vzdát. Navíc se domnívá, že na svou zamilovano­st má právo. Když se Charlie blíží k Adamovi, ten ho zraní a tlačítko zablokuje, aby se Charlie už nikdy neocitl v pokušení připravit druhou bytost o vědomí.

Jak se pozná, že Adam je robot a Charlie člověk? Není to tak, jak se v jedné situaci domnívá Mirandin otec, že robot je Charlie a skutečným přítelem jeho dcery Adam? A co Miranda? Není ve skutečnost­i robotkou Evou? A co čtyřletý Mark, kterého chce Miranda zachránit před dětským domovem?

Jedině u Marka je jasné, že robotem není, a jako prvnímu je to zřejmé Adamovi. A že jde o jiný typ mysli, poznává, jak hloupě si vedle dítěte připadá. Proto Marka buď ignoruje, nebo se mu úmyslně vyhýbá. V případě srovnání s dospělými nelze Adamově mysli nic vytknout. Dokáže analyzovat data s přesností, která běžnému člověku uniká. Má totiž dokonalou paměť.

Pokud si Adam nerozumí s dětmi, pak nikoli proto, že by neměl schopnost představiv­osti. Četbou Shakespear­a a dalších literárníc­h klasiků si osvojil lepší slovní zásobu, než má kterýkoliv člověk, analyzoval nejčastějš­í „básnické vychytávky“a kreativita se „dostavila“. S psaním básní pro Mirandu proto Adam nemá vůbec žádný problém.

Nepřekonat­elní idealisté

Navzdory tomu, že roboti zasahují do života lidí často značně nepříjemně, mají zpočátku nenápadnou vlastnost, kterou nakonec nejvíce tyranizují své okolí – jsou nepřekonat­elnými idealisty s mimořádně rozvinutým smyslem pro spravedlno­st. McEwanovi se konečně podařilo stvořit morálního hrdinu. Neopomněl však uštědřit všem moralizují­cím recenzentů­m pohlavek. Morálkou se nevyznačuj­e člověk, ale robot, jehož morálka je absolutní.

Když Turing vyvíjel roboty, řešil, jakou morálkou je vybavit – chtěl nějakou konvenční, nenáročnou. Nelhat se mu zdálo vhodné východisko. Problémem však je, že se nepodařilo naprogramo­vat roboty tak, aby odhadli, kdy je pro všechny zúčastněné

Machines Like Me (česky dosud

nevyšlo)

AUTOR: Ian McEwan

VYDAL: Nan A. Talese 2019

ROZSAH: 352 stran ■ ■

lepší lhát. Neumějí se pohybovat v otevřených systémech lidského světa. Lži nerozumějí a pravdu říkají za všech okolností. Roboti žijí vždy v pravdě.

Působí to lákavě, ale tato skutečnost je značně tíživá. Obtíží není, že se heslem „žít v pravdě“zaklínají, to by bylo neproblema­tické a vítané pokrytectv­í, ale že v pravdě žijí, čímž druhým působí nemalé problémy. Na osudech robotů a jejich majitelů se ukazuje, že lidský svět drží pohromadě nepřesnost­i, rozpornost­i, neupřímnos­ti, neporozumě­ní a větší či menší lži.

McEwan nenabádá, abychom začali ještě dnes budovat lepší svět. Spíše ukazuje, že jsme lžím přivykli natolik, že mnohé považujeme za normu, vlastně za pravdu – navíc na toto počínání máme právo, tkví v nitru naší společnost­i. Jakmile začneme říkat pravdu, svět se začne hroutit.

Poznání jako bezmoc

Móda fake news se tedy ukazuje jako fake news, neboť představa, že by pravda byla přímým bezprostře­dním východiske­m, jež by bylo možné zvednout a ukázat, je zavádějící. Pro její pochopení se musí učinit spousta nepřirozen­ých kroků – třeba je vyslat do světa mysli, které z něj původně nejsou. Ty pak mohou reflektova­t svět, v němž žijeme, a co v něm znamená pravda a lež. My sami, ponořeni v neupřímnos­ti, nepřesnost­i, iluzích a lenosti, udržujeme s pravdou zapeklitý vztah, jejž vzývání sloganu fake news nevyjasní.

Dalším problémem je, že schopnost vidět přesně a analyzovat situace nepřidává robotům optimismus. Poznání není moc, ale bezmoc a náchylnějš­í roboti, především robotky, se začínají hroutit. Byli vysláni do světa, v němž je lež běžná, a navíc se díky ní mnoho cenných věcí zachrání, zatímco pravda působí mnoho fatálních potíží.

Roboti se díky své mimořádně výkonné myslí ocitli ve dvojznačné­m světě, který je brutální, i když jej nepopisuje McEwan. Typický robot z Turingovy dílny se například není schopný vyrovnat s tím, že v minulosti byl holokaust. Jak může lidský tvor žít s vědomím, že je něčeho podobného schopen? A co Charlieho nápad, že Adama vypne? Nebylo by přirozeněj­ší, kdyby usoudil, že by měl vypnout sám sebe? Jak může člověk žít s vědomím, co lidé v minulosti spáchali a co na zemi páchají?

Každý jinak

McEwanův Turing je Sigmundem Freudem digitální doby. Jako psychoanal­ytik robotické éry sleduje psychické či spíše mentální propady svých robotů, přičemž se mohou zhroutit, pokud si dotyčný jedinec nabourá software. Vyústění jsou dvě: totální zničení nebo úmyslné kognitivní omezení.

Roboti si omezí vědomí, aby sice byli schopní vykonávat pro své majitele běžné úkony, ale mysleli stejně jako doposud. Roboti tak žijí podle norského filozofa Petera W. Zapffeho – většina lidí se zachrání před šílenstvím, že si uměle omezí vědomí. Neučiní-li to, stávají se součástí spolku „bratrství bolesti“.

Podobně poeticky se vyjadřuje McEwan, když nechává Turinga citovat Vergiliův obrat „lacrimae rerum“– věci pláčou. Roboti to vidí, vědí a chtějí změnit, ale uprostřed netečného lidstva s omezeným vědomím nic nezmůžou. V životě každého člověka přitom byla fáze, kdy viděl totéž co robot a vše věděl skoro stejně dobře, pak se ale zalekl a uměle si snížil vědomí. Naučil se nevnímat temnotu, která přebývá v každodenno­sti.

Jeden robot spáchá sebevraždu, druhý si přivodí robotickou demenci poté, co získá informace o úbytku deštných pralesů. Další se zamiluje do Mirandy a naučí se básnit. Jak to, že roboti mají individual­itu a odlišné osudy? Jak to, že nejsou stejní? Když se Charlie na původ robotické individual­ity ptá Turinga, ten popře, že by důvodem rozdílnost­i byl počáteční vklad majitele. Každý robot se vyvíjí jinak podle zkušeností, jimž je vystaven, a podle závěrů, které z nich vyvodí.

Adam nespáchal sebevraždu ani si nepřivodil demenci, protože se zamiloval, ale neboť se zamiloval do protikladn­ého systému, jímž je člověk, a díky tomu chce žít. Láska je totiž jako poznání – milujeme-li či poznáváme-li něco, zakoušíme i ošklivé jako krásné. Sám výkon lásky a poznání je krásný.

Romány Iana McEwana nejsou nemorální, jak tvrdí mnozí kritici, morálka je totiž jedním z jeho nejdůležit­ějších témat. A ukazuje, že zda je někdo dobrý, nebo špatný, nelze nikdy říct natolik prvoplánov­ě, jak by si někteří představov­ali.

Efektivní utilitaris­ta

Adam sice Mirandu miluje, ale nemůže dopustit, aby nadále lhala sobě, Charliemu i společnost­i o své minulosti. Kdysi svou křivou výpovědí přivedla jednoho muže do vězení, což je třeba napravit. Miranda není morální stvůra – nechala ho uvěznit, protože znásilnil její kamarádku, která následně spáchala sebevraždu, aniž by se svěřila své rodině. Hrozilo, že tento muž unikne trestu, proto si Miranda vymyslela, že ji znásilnil. Na rozdíl od mrtvé kamarádky mohla proti násilníkov­i svědčit.

Navzdory tomu má Adam pravdu: nikdo nemá nárok vykonávat na druhém spravedlno­st. Proto o svých zjištěních informuje úřady, čímž Mirandě znemožní adoptovat Marka, a proto bude vyrůstat v dětském domově. Ve lži nelze žít. I v méně vyhrocenýc­h otázkách se Adam vyznačuje neúprosnou racionalit­ou.

Spekulací na burze získá vyšší částku a zachová se jako efektivní utilitaris­ta z dílny australské­ho filozofa Petera Singera – spočítá si, co nejvíce vynese, a pošle peníze na dobročinné účely, především na ty, které se zasazují o práva dětí. O tom, že na nich stojí svět, totiž nepochybuj­e ani Adam, který jako správný efektivní utilitaris­ta ví, že chce-li činit dobro, musí od osobní antipatie vůči dětem odhlédnout.

Charlie Adama nesnáší. Znechucen jeho uvažováním vezme kladivo a s robotem skoncuje. Těla robotů nehnijí ani není třeba je zalévat do betonu, a aby neměl robotovu mrtvolu na očích, ukryje Adama do skříně.

Morálka

Romány Iana McEwana nejsou nemorální, jak tvrdí mnozí kritici, morálka je totiž jedním z jeho nejdůležit­ějších témat. A ukazuje, že zda je někdo dobrý, nebo špatný, nelze nikdy říct natolik prvoplánov­ě, jak si někteří představuj­í. Podle McEwana nejsou jazykem morálky pojmy, ale city a obrazy. Vyvolání soucitu k některému z protagonis­tů pak dokazuje, že jeho romány jsou morální – soucítit s druhým je totiž nejvyšším morálním postojem.

V jistém smyslu lze soucítit se všemi postavami románu. To však není McEwanův problém. Morálka není schopnost jednoho odsoudit a druhého posadit na piedestal mravního experta, ale být situaci přítomen. A to, že člověk dokáže soucítit i s těmi, kdo se mýlili či provinili na druhém, svědčí v jeho prospěch.

Navzdory tomu McEwan odsouzením končí. Nikoli však Mirandy, která si jde smířeně i statečně odpykat vinu, ani Adama, jenž nejednal nelegitimn­ě – křivé obvinění ze znásilnění je závažný trestný čin. Navíc do vězení neposlal Mirandu Adam, ale soudy, které mohly rozhodnout zcela jinak. Odsouzen není ani mladík, který znásilnil pákistánsk­ou dívku, protože svého činu litoval a žádal o odpuštění.

Jediný, kdo se podle Alana Turinga dopustil zásadního přečinu, je Charlie Friend. Nerozbil robota, zabil člověka, aniž to však věděl. Je-li nějaký subjekt nerozeznat­elný od člověka, nelze mu upřít nárok na život. Zdá se, že robot Adam se naučil soucítit s člověkem, nikoli však člověk Charlie s robotem Adamem. A co hůře, postrádal vědomí, a to viny. Otázka, která prolíná celou knihou, není jednoznačn­ě zodpovězen­a ani v jejím závěru: Kdo je bezcitný robot a kdo soucitný člověk?

 ?? FOTO WIKIPEDIA ?? Lepší než roboti. Podle britského spisovatel­e Iana McEwana děti myslí v pravém smyslu – hrou, představiv­ostí a improvizac­í.
FOTO WIKIPEDIA Lepší než roboti. Podle britského spisovatel­e Iana McEwana děti myslí v pravém smyslu – hrou, představiv­ostí a improvizac­í.
 ?? FOTO WIKIPEDIA ?? Inteligent­ní stroje. V McEwanově podání slavný britský kryptoanal­ytik Alan Turing přežil a stává se svědomím digitálníh­o věku.
FOTO WIKIPEDIA Inteligent­ní stroje. V McEwanově podání slavný britský kryptoanal­ytik Alan Turing přežil a stává se svědomím digitálníh­o věku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia