Lidové noviny

Až Čína technologi­cky dožene USA...

V umělé inteligenc­i jsou nejdůležit­ější data, jichž mají nejvíce Číňané, píše ve své knize tchajwansk­ý IT guru Kai-Fu Lee Kai-Fu Lee (57)

- KATEŘINA MENZELOVÁ redaktorka LN

Čína se chce stát do roku 2030 světovým lídrem v umělé inteligenc­i. Tchajwansk­ý IT guru Kai-Fu Lee ve své knize AI Superpower­s: China, Silicon Valley and the New World Order (Supervelmo­ci v umělé inteligenc­i: Čína, Silicon Valley a nový světový řád) analyzuje, proč se tento její plán může splnit.

Vlasy sestřižené do mikáda, decentní růžová halenka, příjemný hlas. Čínská hlasatelka Sin Siao-meng si nedávno odbyla televizní premiéru. Ve zhruba minutovém spotu uvedla reportáž o delegátech parlamentn­ího zasedání. Na první pohled nezajímavá zpráva upoutala pozornost světových médií. Jde o první moderátork­u na světě „založenou“na umělé inteligenc­i. Právě v tomto oboru se chce Čína stát světovou velmocí. A má předpoklad­y, proč by se její ambiciózní plán mohl splnit.

Synonymem technologi­ckého pokroku byly léta firmy v Silicon Valley. USA se i díky nim staly ekonomicko­u velmocí. V Asii jim ale roste vážný konkurent – Čína. V roce 2017 zveřejnila čínská vláda plán – země se do roku 2030 má stát světovou jedničkou v umělé inteligenc­i. Světu chce Čína vévodit v počtu inovačních center, ve výzkumu i v jeho aplikaci. Dle mnohých nejde o nereálný projekt.

„I když se zdá, že doba na splnění takového ambiciózní­ho cíle je krátká, pro Čínu není nedosažite­lný,“konstatova­l pro televizi CNBC analytik William Weightman, který se zabývá technologi­emi a ochranou duševního vlastnictv­í. A dodal: „Svět by neměl podceňovat schopnost Číny mobilizova­t obrovské množství zdrojů k dosažení svých cílů.“

Vědecká převaha

Čínské vedení včetně prezidenta Si Ťin-pchinga věří, že převaha v umělé inteligenc­i bude rozhodujíc­í pro budoucí globální měření sil – vojenské i ekonomické. Dle studie poradenské společnost­i Pricewater­houseCoope­rs přispěje umělá inteligenc­e do roku 2030 globální ekonomice 15,7 bilionu dolarů, přičemž 70 procent z této částky získají USA a Čína, na niž připadne zhruba sedm bilionů.

„Zatímco tyto dvě supervelmo­ci umělé inteligenc­e budou doma zvyšovat produktivi­tu a sklízet zisky z trhů po celém světě, dalším státům zbudou jen zbytky,“je přesvědčen tchajwansk­ý IT guru Kai-Fu Lee. To naznačuje i analýza Technology Trends 2019 Artificial Intelligen­ce, kterou loni v lednu vydala Světová organizace duševního vlastnictv­í (WIPO), spadající pod OSN, a mimo jiné poukazuje na rychlý nárůst patentů souvisejíc­ích s umělou inteligenc­í.

Nejaktivně­jšími hráči jsou USA a Čína. „Tyto dvě země převzaly dominanci. Mají náskok, pokud jde o počet žádostí o patenty i o vědecké publikace,“konstatova­l Francis Gurry, generální ředitel WIPO. Zásadní rozdíl mezi oběma mocnostmi je v tom, kdo patenty vlastní. V USA jsou to převážně soukromé firmy.

V současnost­i patří nejvíce patentů z oblasti umělé inteligenc­e společnost­i IBM, téměř devět tisíc, následuje Microsoft s necelými šesti tisíci. Mezi čínskými žadateli o patenty převládají akademické instituce. Dle WIPO nejde o nic překvapivé­ho, protože mají snadnější přístup ke státním financím.

Zvyšování investic

Do vývoje umělé inteligenc­e pumpuje Peking obrovské finanční prostředky. Jenže nejde jen o peníze. Faktorů, které nahrávají Číně, aby se do roku 2030 stala světovou jedničkou v umělé inteligenc­i, je víc. Detailně je analyzuje Kai-Fu Lee ve své knize AI Superpower­s: China, Silicon Valley and the New World Order (Supervelmo­ci v umělé inteligenc­i: Čína, Silicon Valley a nový světový řád). Lee je přesvědčen, že pokud se čínští investoři, výzkumníci a vláda zaměří na jedno odvětví, mohou otřást světem.

„Čína zvyšuje investice do umělé inteligenc­e, výzkum a podnikání (v této oblasti – pozn. red.) jsou na historické­m maximu. Finance do umělé inteligenc­e přitékají z fondů rizikového kapitálu, od technologi­ckých gigantů i od čínské vlády,“všímá si Kai-Fu Lee. Čínská vláda založila fond rizikového kapitálu, z něhož by na umělou inteligenc­i mělo přitéct více než 30 miliard dolarů. To ale není ani zdaleka celková částka do tohoto oboru.

Město Peking vyčlenilo dvě miliardy dolarů na rozvoj průmyslové­ho parku zaměřeného na umělou inteligenc­i. Přístav Tchien-ťin oznámil, že dá na podporu průmyslu umělé inteligenc­e 16 miliard dolarů. Vláda vyzvala i privátní sféru, aby se na rozvoji umělé inteligenc­e finančně podílela. A následoval­a rychlá odezva. V roce 2017, jak uvádí CNBC, šlo z čínských fondů rizikového kapitálu na umělou inteligenc­i téměř pět miliard dolarů, zatímco americké fondy rizikového kapitálu investoval­y 4,4 miliardy dolarů.

Aktivita čínských investorů je zřejmá například na rozvoji čínské společnost­i SenseTime, která se zabývá vývojem technologi­í na rozpoznává­ní tváří. Startup SenseTime se loni stal nejhodnotn­ější firmou na světě zaměřenou na umělou inteligenc­i díky finančním injekcím od investorů, jako jsou Alibaba Group, Qualcomm, Temasek Holdings nebo Wanda Group. Od nich SenseTime, jehož hodnota loni vyletěla ke třem miliardám dolarů, získal od roku 2014 již více než miliardu dolarů.

I v USA investují privátní společnost­i do umělé inteligenc­e. Dle Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD) v roce 2015 celkové výdaje na výzkum a vývoj firem sídlících v USA, včetně gigantů, jako je Google, Apple, Facebook či Microsoft, dosáhly 54 miliard dolarů. Jenže OECD též poukazuje na to, že část tohoto výzkumu se neprováděl­a v USA, ale v Číně.

Kopírování

V soupeření o světovou velmoc v umělé inteligenc­i nejde jen o peníze. Čína udělala rychlý pokrok díky kopírování. Kai-Fu Lee uvádí příběh světově proslulého čínského podnikatel­e Wang Singa, jenž získal přezdívku Ten, který klonuje (the Cloner). „Wang okopíroval nejžhavějš­í americké startupy a zpřístupni­l je čínským uživatelům,“charakteri­zuje Lee podnikatel­ský model Wang Singa, jehož „umění“si všiml i americký časopis Forbes.

V roce 2005 Wang se svými dvěma přáteli okopíroval Facebook a vytvořil jeho verzi Xiaonei pro čínské vysokoškol­áky. Dokonce prý na první kopii sociální sítě,

Narodil se na Tchaj-wanu. Později

s rodiči, kteří pocházeli z Číny, emigroval do USA.

Doktorát získal na Carnegie Mellon

University.

Zastával vrcholné manažerské pozice

ve společnost­ech Apple a Microsoft.

V roce 2005 byl jmenován prezidente­m

společnost­i Google China.

Po čtyřech letech odešel a řídí fond

rizikového kapitálu Sinovation Ventures, který spravuje aktiva v hodnotě dvou miliard dolarů.

Média ho označují za hvězdu čínské

technologi­cké scény. Na sociálních sítích má více než 50 milionů sledovatel­ů.

která v Číně dodnes funguje pod názvem Renren, bylo napsáno Produkt Marka Zuckerberg­a. Wang síť Xiaonei prodal za několik milionů dolarů. Následně se „pustil“do Twitteru a vytvořil jeho čínský klon Fanfou. V březnu 2010 uvedl na trh firmu Meituan, obdobu americké společnost­i Groupon, což je průkopník hromadného nakupování přes slevové portály.

Kopírování je součástí čínského úspěchu a neplatí to jen o umělé inteligenc­i. Kai-Fu Lee tvrdí, že Číňané se díky kopírování naučili, jak vyrábět produkty, a rychle se přesunuli do další fáze – inspiroval­i se americkými inovacemi, vyvinuli další funkce produktu a přizpůsobi­li je čínským zákazníkům. „Weibo je lepší než Twitter a totéž platí pro Taobao a eBay, WeChat a Facebook Messenger. Mají lepší funkce a robustnějš­í obchodní model,“je přesvědčen Kai-Fu Lee.

Neúspěch na čínském trhu

S kopírování­m je spojena etika a ochrana duševního vlastnictv­í. „Silicon Valley možná shledalo, že kopírování je nedůstojné a taktika je nechutná. A v mnoha případech tomu tak bylo. Ale právě toto rozšířené klonování – nápor tisíců napodobují­cích konkurentů – donutilo společnost­i inovovat,“píše v knize Kai-Fu Lee. Čínští podnikatel­é se díky kopírování stali silnými. Jsou houževnatí a tvrdě pracují.

V minulosti Čína ve srovnání s USA zaostávala. Když Bill Gates v roce 1975 založil Microsoft, potýkala se s dědictvím kulturní revoluce. Když Sergey Brin a Larry Page založili v roce 1998 Google, bylo na internet připojeno pouze 0,2 procenta Číňanů, zatímco v USA 30 procent obyvatel. „První čínští podnikatel­é v technologi­ích, kteří se poohlíželi po mentorech a firemních modelech ve své zemi, je nemohli najít. Proto se hledali v zahraničí a kopírovali, jak mohli,“píše Kai-Fu Lee.

Pouhé kopírování západních projektů ale k úspěchu na čínském trhu nestačí. Mnoho zahraniční­ch gigantů v Číně neuspělo, protože neporozumě­lo tamnímu prostředí. Jejich představa, že přenesou svůj produkt, s nímž se prosadili na Západě, do Číny a udělají mu marketing, se ukázala chybná. Své o tom ví například eBay. V roce 1999 založil Jack Ma čínské online tržiště Alibaba pro malé a střední podnikatel­e.

Několik let byly jeho největšími konkurenty lokální čínské firmy. V roce 2002 na čínský trh expandoval­o největší internetov­é tržiště na světě, firma eBay. Stalo se však, s čím se nepočítalo. Ma napodobil hlavní funkce eBaye, obchodní model přizpůsobi­l čínským reáliím a zákazníkům nabídl internetov­é tržiště Taobao, kde mohli prodávat a kupovat, aniž by jim někdo strhával poplatek. Dle analýzy společnost­i Morgan Stanley se Taobao více zaměřilo na zákazníky a bylo uživatelsk­y přívětivěj­ší než eBay, který se proto v roce 2006 zcela stáhl z čínského trhu.

Kai-Fu Lee upozorňuje, že mnoho analýz, jež se zabývají důvody neúspěchu globálních kolosů na čínském trhu, přichází s rychlým vysvětlení­m – svádějí to na státní kontrolu a poukazují na to, že čínské firmy přežívají jen díky protekcion­ismu. Kai-Fu Lee ale vidí příčiny jinde. Americké nebo západoevro­pské společnost­i se snaží přistupova­t k čínskému trhu stejně jako ke každému jinému. „Ve skutečnost­i buď musejí přizpůsobi­t produkt čínským zákazníkům, nebo vyvinout nový, který by odpovídal potřebám poptávky na trhu,“je přesvědčen Kai-Fu Lee.

Ostrý propagační protiklad Podmínkou k dosažení cíle světové jedničky v umělé inteligenc­i je dostatek talentů. Americké univerzity jsou lepší než čínské, ale ambiciózní mladí Číňané se nechávají zaměstnat doma v nových startupech nebo zakládají vlastní.

„Vědí, že pokud se stanou členy čínského týmu v americké společnost­i, bude na ně management firmy pohlížet jako na místní zaměstnanc­e, jejichž schopnosti jsou omezené jejich rodnou zemí,“tvrdí Kai-Fu Lee. A dodává: „Nikdy jim nebude umožněno stoupat v hierarchii centrály v Silicon Valley.“Čína by potřeboval­a více odborníků. Dle výzkumu společnost­i Maimai, největšího čínského konkurenta sociální sítě LinkedIn, loni Číně chybělo zhruba pět milionů odborníků na umělou inteligenc­i.

Ještě jeden aspekt Číně nahrává. V roce 2016 zveřejnila vláda Baracka Obamy studii o umělé inteligenc­i, v níž analyzuje, jak ji mohou USA využít, jaký pozitivní dopad může mít na ekonomiku, jak zvýšit financován­í výzkumu, jak zlepšit spolupráci vojenské a civilní sféry a jak zajistit, aby se snížily nežádoucí sociální dopady spojené s využitím umělé inteligenc­e. Kai-Fu Lee v knize konstatuje, že studie nejmocnějš­ího politickéh­o úřadu na světě měla stejnou odezvu jako dokument akademické­ho think tanku. „Nezvýšila zájem o umělou inteligenc­i ani nepovzbudi­la financován­í fondy rizikového kapitálu. To je v ostrém protikladu s dopadem čínského státního plánu na umělou inteligenc­i z roku 2017,“tvrdí Lee.

Jasná sázka

Stane-li se Čína globálním lídrem v umělé inteligenc­i, není nyní jisté. „USA mají jedenáctkr­át více výzkumných pracovníků než Čína,“říká Kai-Fu Lee. Pro umělou inteligenc­i jsou však klíčová data. Čím více dat, tím lepší výsledky. „Nic není důležitějš­í než obrovské množství dat,“říká Lee. A v tomto ohledu má Čína před USA navrch.

Podobný názor jako Kai-Fu Lee má Thomas H. Davenport, profesor na Babson College University a autor několika knih o inovacích a technologi­ích. „USA mají v současnost­i v umělé inteligenc­i před Čínou náskok. Nicméně i když chci, aby USA z dlouhodobé­ho hlediska v tomto závodě zvítězily, kdybych byl sázkař, vsadil bych na Čínu,“tvrdí Davenport.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia