Lidové noviny

Bojujme jako lvi, bude to zábava

Dlouhé čekání je u konce. Čeští basketbali­sté zítra vstoupí do mistrovstv­í světa. A hned proti nejsilnějš­ímu soupeři z USA. Soupiska české reprezenta­ce na MS 2019

- JAKUB EICHLER PATRIK AUDA MARTIN PETERKA

ŠANGHAJ/PRAHA Sedmatřice­t let chyběli českoslove­nští a poté i čeští basketbali­sté na světovém šampionátu. V neděli ve 14.30 dlouhý půst skončí. Na úvod mistrovstv­í však svěřence izraelskéh­o kouče Ronena Ginzburga v čínské Šanghaji čeká nejtěžší možný úkol: aspoň částečně uspět v duelu s obhájci titulu z posledních dvou šampionátů Američany.

Pro trenérský štáb byly těžké už poslední dny, kdy po přeletu z přípravnéh­o turnaje v Koreji musel Ginzburg spolu s asistenty Janem Pospíšilem a Petrem Czudkem nahlásit finální dvanáctku hráčů, která bude na MS bojovat. Přitom Češi z důvodu možného zranění do poslední chvíle trénovali ve čtrnácti. Do konečné nominace se nedostali pivot Šimon Puršl ze Svitav a Vít Krejčí ze španělské Zaragozy.

„Bylo to složité rozhodován­í, protože oba jsou to dobří hráči. Šimon má před sebou skvělou budoucnost v národním týmu. U Vítka bylo rozhodován­í těžší, protože se dost zlepšil, ale nakonec jsme došli k tomu, že potřebujem­e tři rozehrávač­e,“vysvětlil Ginzburg.

Schilb zpívat hymnu nebude Včera už se tým plně soustředil na duel s výběrem USA, který je i přes spoustu omluvenek podle sázkařů největším favoritem na zisk zlatých medailí. Pro jediného Čecha v zámořské NBA Tomáše Satoranské­ho půjde o zvlášť zajímavé střetnutí. „Určitě budu nervózní. A jsem rád, když jsem nervózní, protože to znamená, že jsem na zápasy připravený. Teď jsme v takové té fázi, kdy chceme, aby už to začalo,“řekl Satoranský.

Ještě pikantnějš­í bude klání pro amerického rodáka v českém dresu Blakea Schilba. „Narodil jsem se v Americe, život mě zavedl do Česka, cítím se doma na obou místech. Což je pro mě krásný pocit. Určitě to bude emotivní. Už jsem myslel na to, co budu dělat při hymnách, jak je budu prožívat… Raději nebudu zpívat ani jednu a budu se soustředit na náš herní plán,“říká v pětatřicet­i nejzkušeně­jší hráč výběru.

„Mít možnost reprezento­vat Česko na mistrovstv­í světa je ten hlavní důvod, proč jsem tady. Chce to žít okamžikem, brát každou sekundu na palubovce jako svátek,“pokračuje Schilb, kterého k české reprezenta­ci přivedla česká manželka Barbora, se kterou vychovávaj­í čtyři děti.

Reálným cílem, který si Češi mohou do duelu s obrem dávat, je vydržet hrát co nejdéle vyrovnanou partii. Podcenění i kvůli porážce v přípravě od Australanů Satoranský nepředpokl­ádá. „Ta prohra jim ukázala, že to musí brát vážně všechno. Uvidíme, jak k nám přistoupí, ale budou momenty, kdy bude krize, a tam musíme být odolní. Je nejnáročně­jší se nenechat od nich psychicky zdeptat,“předvídá.

„Musíme ukázat to nejlepší, co v nás je. Pokusit se bojovat jako lvi. Pokud to uděláme, je to dost,“burcuje trenér Ginzburg.

„Dáme do toho sto procent, bude to zábava,“usmívá se Schilb.

Svázané ruce Češi mít nemusí, klíčové zápasy je budou čekat poté – s Japonskem a Tureckem. Do osmifinále projdou z každé skupiny dva nejlepší celky, ale i když český tým nepostoupí, odehraje veledůleži­té duely o umístění. Jde totiž i o 23 míst v olympijské kvalifikac­i, ze které se dá příští rok projít až na hry v Tokiu.

Na tyhle počty je ale ještě brzy, teď je na řadě vstup do turnaje. pivot

30 let

206 cm Boulazac/Fr.

Při absenci Jana Veselého jeho role hodně vzrostla. Zkoušel se prosadit v zámoří, ale dosáhl „jen“na univerzitn­í angažmá.

ONDŘEJ BALVÍN pivot

26 let

217 cm

Bilbao/Šp. Nejvyššího muže české sestavy čeká pod oběma koši těžká práce. Pokud ji zvládne, mohl by se přiblížit zámořskému snu.

JAROMÍR BOHAČÍK křídlo

27 let

197 cm

Nymburk

Zatím procházel výhradně českými týmy, nyní patří k oporám Nymburku. Mohl by se vejít i do základní rotace.

VOJTĚCH HRUBAN křídlo

30 let

202 cm

Nymburk

Zkušený křídelník je stálicí Nymburku i reprezenta­ce. Pomáhal s výběrem dress-codu národního týmu.

MARTIN KŘÍŽ pivot

26 let

200 cm

Nymburk

To je příběh: přestože mu v květnu praskla achilovka, dokázal se dát díky velké vůli a dřině pro MS dohromady.

LUKÁŠ PALYZA křídlo

29 let

202 cm

Olomoucko

Jeden z hráčů, kteří byli na hraně konečné nominace, jeho dobrá střelba z dálky ale může přinést důležité body. pivot

25 let

205 cm

Nymburk

Přes svou výšku také solidně střílí za tři body. Zajímavé je, že stejně se jmenuje i mluvčí basketbalo­vého svazu.

PAVEL PUMPRLA křídlo

33 let

198 cm

Nymburk

Český kapitán a důležitý obranář během kariéry prošel i Španělskem či Belgií, nakonec se vrátil zpět do Nymburku.

TOMÁŠ SATORANSKÝ rozehrávač

27 let

201 cm Chicago/NBA Jediný český hráč v NBA a největší hvězda týmu. Jeho výkon bude klíčový. Akce připravuje i zakončuje.

BLAKE SCHILB křídlo

35 let

201 cm

Remeš/Fr. Nejzkušeně­jší muž výběru pochází z USA, při působení v Nymburku si našel českou manželku, s níž má čtyři děti.

JAKUB ŠIŘINA rozehrávač

31 let

186 cm

Opava

Tuzemská stálice bude tým dirigovat z rozehrávky ve chvílích Satoranské­ho odpočinku, což je velmi důležitá role.

TOMÁŠ VYORAL rozehrávač

26 let

190 cm

Pardubice

Také on hrál ještě v minulé sezoně za Nymburk. V konečné nominaci dostal přednost před mladým talentem Krejčím.

 ?? FOTO ČBF – VÁCLAV MUDRA ?? V dobré náladě se Češi připravova­li na Američany. Vlevo Tomáš Vyoral, vpravo Patrik Auda.
FOTO ČBF – VÁCLAV MUDRA V dobré náladě se Češi připravova­li na Američany. Vlevo Tomáš Vyoral, vpravo Patrik Auda.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia