Lidové noviny

Géniova reprezenta­ční rána

Americký trenér Gregg Popovich pětkrát vyhrál NBA, ale u národního týmu zatím zažil spíš zklamání

- MIROSLAV NĚMÝ zvláštní zpravodaj v Číně

ŠANGHAJ Při pohledu na týmovou fotku se to přímo nabízí: největší hvězdou basketbali­stů USA není nikdo z hráčů, nýbrž ctěný šéf lavičky.

Gregg Popovich, 70 let, pět titulů v NBA, aura inovátora.

„Pro Ameriku naprostá legenda. Trenér s největším respektem,“říká Tomáš Satoranský. Češi budou brilantní Popovichov­ě mysli čelit na MS v neděli od 14.30.

I minianketa v rámci týmu ukazuje, kým je vysoký muž s šedivými vlasy a bradkou. Naturalizo­vaný Čech původem ze Spojených států Blake Schilb: „Obrovská osobnost, od takových se učíte.“Křídelník Vojtěch Hruban: „Podle mě jeden z nejlepších trenérů, co kdy na hřiště vstoupil.“Trenér Ronen Ginzburg: „Legenda. Je pro mě čest vést tým proti jeho výběru.“

Málem to dotáhl do CIA, kariéru zpravodajc­e opravdu zvažoval. Na univerzitě se zabýval Sovětským svazem, vystudoval Air Force Academy, s armádním basketbalo­vým týmem křižoval za studené války Evropou. Kouzlo oranžového míče u něj nakonec zvítězilo nad zbylými možnostmi. A je dobře, že se tak rozhodl.

„Jeho slovo má obrovskou váhu,“líčí Satoranský, který má za sebou tři sezony v NBA. Popovich vedl tým v lize jako hlavní kouč ve 1820 zápasech – všech případech šlo o San Antonio Spurs. A kromě titulů s nimi překopal zámořské basketbalo­vé paradigma. „Jako jediný dokázal týmu NBA vtisknout evropský ráz, což je pro mě osobně hrozně cenné,“říká Hruban, odmala nadšenec do elitní soutěže.

I ti nejnadaněj­ší z kádru – Kemba Walker, Donovan Mitchell, Khris Middleton – jsou proti Popovichov­i stále jen basketbalo­vými učni.

V čem jeho revoluce spočívala? Místo nahánění statistik se hledají lépe postavení spoluhráči. Míč má letět z ruky do půl sekundy od chvíle, kdy ho dostanete. Zahoďte individual­ismus, prioritou je tým! A jako tým se nejen útočí, ale i brání, ani to v NBA není standard. „Hrají chytrý basketbal,“oceňuje Satoranský. „Místo dvojbodový­ch střel pálí za tři a naopak soupeře nutí, aby střílel dvojky, protože mají vyzkoušené, že to takhle funguje.“

Ironická interview

Popovich vzhledem připomíná padoucha Sarumana z Pána prstenů – a dávno si našel nepřítele. „Má legendární interview. Jsou skvělá!“culí se Ginzburg; Popovichov­a ironie, až jedovatost novináře řeže jako žiletky, i Pavel Vrba po bolestivé porážce proti němu působí skoro jako laskavý strýček.

Ale na výrazu v tváři teď záleží ještě méně než obvykle. V úchvatném Popovichov­ě životopisu připomíná reprezenta­ční angažmá otevřenou ránu: byl u průšvihů na mistrovstv­í světa 2002 (doma šestí!) a na olympiádě 2004 (potupný bronz a první porážka od éry Dream Teamu). Aby toho nebylo málo, v roce 1972 ho těsně nevzali na letní hry do Mnichova, a tak přišel o zlato. „Aspoň jsem jel s béčkem do Brazílie a tam pařil do zemdlení,“řekl pro ESPN. Ale redaktor opáčil: Humorem jen překrývá jizvu, což dělá často.

Nyní má v Číně k dispozici kádr, který má k ideálu daleko. Riskuje?

„On bude ten hlavní, kdo je bude táhnout. Pokud titul vyhrají, myslím, že to bude hodně Popovichov­a zásluha,“soudí Hruban.

Češi zítra zjistí, zda jsou takové ambice pro legendu reálné.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia