Lidové noviny

Slavia nastolila správnou cestu

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Ve čtvrtek v podvečer se dozvěděl los svého Juventusu Turín v Lize mistrů. Druhý den dopoledne viceprezid­ent klubu Pavel Nedvěd už povídal českým novinářům v Praze, jak hodnotí výběr soupeřů nejen pro „Starou dámu“, ale také pro pražskou Slavii.

„Samozřejmě mě mrzí, že nám nevylosova­li Slavii, jet do Prahy by bylo fajn. Ale my se musíme dívat na sebe. Atlético Madrid, Leverkusen a Lokomotiv Moskva? Přáli jsme si skupinu, která pro nás bude hratelná s cílem postoupit. Tu jsme dostali a cíl máme. Jsme spokojeni, ale víme, že v Lize mistrů musíte respektova­t všechny soupeře,“řekl Nedvěd při příležitos­ti znovuotevř­ení prodejny Adidas Store v Praze.

Jaké má vůbec Slavia proti Barceloně, Dortmundu a Interu Milán šance? Hráči, trenéři i fanoušci jsou ze skupiny smrti nadšení.

Čeká je těžká zkouška, ale nejsou bez šance. Myslím si, že Slavia dostala skupinu, kterou si přála nebo vysnila. Tohle jsou pravé zápasy Ligy mistrů a pro ně velká zkouška. Na druhou stranu ve fotbale nikdy není nic ztraceno. Slávisté určitě šanci mají. Rozdají si to s nimi, nemají co ztratit. Když udělají nějaké body, tak to bude super.

Nový trenér Juventusu Maurizio Sarri, který s Chelsea v minulé sezoně Slavii vyřadil v Evropské lize, o sešívaných mluvil s velkým respektem. Bavil se o nich i s vámi?

Mluvil jsem s ním o tom. Sarri je hodně chválil, že takhle připravený tým dlouho nepotkal. Slavia nastolila správnou cestu, jakou by se asi měl český fotbal ubírat. Hrajou moderní fotbal, který je schopný konkurovat v Evropě, a v tak krátké době se dostali až do Ligy mistrů. Klobouk dolů.

Předpoklád­ám, že Sarri přišel do Juventusu s jasným cílem: vyhrát Ligu mistrů, ne?

Je to strašně těžká soutěž, což ukázala minulá sezona a vypadnutí ve čtvrtfinál­e s Ajaxem. V lize se to dá trochu naplánovat, protože když máte nějakou dobrou strategii, můžete v průběhu roku uspět. V Lize mistrů to je bohužel trošku jiné. Když vám nevyjde poločas a nejste ten den ready, jste venku. To se dělá trošku hůř, ale v této sezoně to zkusíme znovu. V létě se hodně mluvilo o tom, že se vám povedl majstrštyk s nákupem stopera Matthijse de Ligta, o nějž stály samé velkokluby. Proč v prvním zápase Serie A v Parmě (1:0) nehrál?

Když víte, že i na lavičce vám sedí hráči, kteří by všude jinde asi hráli, není to jednoduché, ale chtěli jsme mít silný tým. Sezona je hrozně dlouhá. Doufáme, že by to mohlo být 57 zápasů, což je i s finále Ligy mistrů. Budeme se snažit toho odehrát co nejvíc.

Jak na vás De Ligt vůbec působí?

Věděl jsem, kdo to je, jelikož znám i jeho manažera (Mina Raiolu – pozn. red.), který se mnou dlouho spolupraco­val. Vím, jak pracuje a kolik fotbalu dává. Je to takový Cristiano Ronaldo obrany. Myslím, že jsme udělali velice dobře, že jsme ho vzali.

Když už jsme u Cristiana Ronalda, jaké to je mít v týmu nejlepšího hráče světa?

Jsem maximálně spokojený. Musím jeho první sezonu hodnotit velice pozitivně. Dal 21 gólů v lize. V Lize mistrů, i když tam to nakonec nedopadlo, nás také táhl.

Když jste získali v létě do ženského týmu Češku Andreu Staškovou, mluvila o vás jako o ikoně a moc příjemném pánovi. Co na to říkáte?

Byla trošku překvapená, když jsme se potkali. Ale v devatenáct­i letech má obrovský potenciál a jsme moc rádi, že jsme tak dobrou holku právě z Česka získali my.

 ?? FOTO ADIDAS ?? Pavel Nedvěd při znovuotevř­ení prodejny Adidas Store v Praze
FOTO ADIDAS Pavel Nedvěd při znovuotevř­ení prodejny Adidas Store v Praze

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia