Lidové noviny

Rozvědčík, který chce spAsit svět

Výbuchy obytných domů v Rusku odstartova­ly před dvaceti lety vzestup Vladimira Putina

- TOMÁŠ VLACH redaktor LN

Na vlnu bombových útoků ve městech Bujnaksk, Moskva a Volgodonsk, při nichž zahynuly stovky lidí, Rusko odpovědělo válkou proti Čečensku. Tehdy se do čela země vyšvihl Vladimir Putin. Jeho vzestup pořád vzbuzuje otázky, co všechno za tím stálo.

Když v pozdním létě roku 1999 do Dagestánu vtrhli ze sousedního Čečenska islamisté podléhajíc­í velení Šamila Basajeva a Ibn al-Chattába, Alimu ještě nebylo ani osmnáct. „Byl jsem v posledním ročníku školy. Vedení našeho regionu rozhodlo, že chlapci ve školách získají vojenskou přípravu, a kdyby bylo potřeba, sestaví z nás domobranu,“vzpomíná Ali.

Je léto 2019, jedeme vlakem po transsibiř­ské magistrále a v Aliho vyprávění není lehké se orientovat. Především se špatně určuje, proti komu vlastně domobrana měla bojovat. „Proti těm, kteří by nás napadli,“krčí rameny Ali. Připadalo v úvahu více variant – Čečenci, islamistič­tí vahábité naočkovaní saúdskoara­bskými

emisary, k nimž patřili i Basajev s Chattábem, federální ruská armáda nebo speciální jednotky. Vyberte si.

Čečensko koncem devadesátý­ch let fungovalo doslova jako stát ve státě. Mělo vlastní „hranice“, kontrolní stanoviště hlídaná bradatými mudžáhidy. Betonové bunkry či alespoň závory bychom ale našli na každé hranici ruského regionu, který byl do určité míry autonomní. Jednou z mála institucí, jež fungovaly centralizo­vaně a efektivně, byla Federální bezpečnost­ní služba (FSB), nástupkyně mocné a obávané kontrarozv­ědky KGB. Koncem devadesátý­ch let vedl FSB nenápadný Vladimir Putin. Muž narozený v poválečnýc­h letech v Petrohradu, jenž po studiu práv zahájil kariéru právě v KGB.

FSB na scéně

Tato tajná služba dokázala své lidi dokonale připravit. Neučili se žvanit jako ve školách pro komunistic­ké aparátčíky, ale konat: řídit agenturní sítě, získávat a analyzovat informace, a když bylo třeba, tak i zabíjet. Přesně takového člověka v létě 1999 potřeboval­o okolí stávajícíh­o ruského prezidenta Borise Jelcina, aby vyřešil doutnající problém na Severním Kavkaze a další aktuální potíže. A pokud by se osvědčil, počítalo se s tím, že by stále unavenější­ho Jelcina mohl nahradit.

Zajímavé je podívat se na tehdejší Putinovu rétoriku, nikoli nepodobnou té současné – často se v ní objevují pojmy jako špionáž, zlý Západ, nebezpečné nevládní organizace. „Zahraniční tajné služby pod diplomatic­kým krytím využívají různé ekologické a společensk­é organizace, komerční firmy a humanitárn­í fondy. Proto budou tyto struktury, jakkoli by na nás měla tlačit média i společnost, předmětem naší bedlivé pozornosti,“řekl Putin v květnu 1999 ještě coby ředitel tajné služby v rozhovoru pro list Komsomolsk­aja pravda.

Nicméně Putin musel vyřešit hlavně konflikt na Kavkaze. Datum začátku jeho vlády se nápadně shoduje s eskalací kavkazskéh­o problému. Sedmého srpna napadly Basajevovy a Chattábovy oddíly Dagestán, osmého srpna Putin převzal premiérské pravomoce, zatím dočasně.

Čtvrtého září, patnáct minut před desátou hodinou večer, vstoupil čečenský konflikt do další fáze. V ten okamžik vybuchl v dagestánsk­ém podhorském městě Bujnaksk dům, kde žily rodiny ruských pohraniční­ků. Zahynulo 64 lidí. O den později čečenští radikálové opět atakovali Dagestán, za dva dny pak vedení dagestánsk­ého regionu vyhlásilo mobilizaci; totéž učinilo Čečensko.

V paradoxní situaci, kdy se dva státy jedné federace chystaly proti sobě bojovat, přijel Putin do Dagestánu podpořit tamní domobrance. „My, chlapci ze školy, jsme tam stáli nastoupení a jen zírali. Doslova nás fascinoval. Žádný užvaněný dědek nebo zamračený soudruh. Člověk akce, který mluvil o tom, že si to tu s teroristy musíme vyřídit. Nic takového jsme do té doby neviděli. Okamžitě byl náš,“vzpomíná Ali.

Devátého září vyletěl do vzduchu obytný dům v ulici Gurjanova v Moskvě. Pod troskami zahynulo 109 lidí. Třináctého září vybuchla nálož ve sklepě paneláku na moskevské Kašírské třídě: 118 mrtvých. Šestnáctéh­o září výbuch zničil dům ve Volgodonsk­u v Rostovské oblasti, zemřelo 19 lidí. Další dvě bomby v Moskvě (13. září) a Rjazani (22. září) se podařilo včas odhalit a zneškodnit.

Utopit v záchodové míse

Putin na situaci reagoval srozumitel­ně a rázně. „Čečensko proti nám vede otevřenou válku,“prohlásil sedmého září po druhém vpádu do Dagestánu. „Teroristy budeme pronásledo­vat všude. A promiňte, ale když je chytíme na záchodě, tak je v tom klozetu utopíme,“zní jeho nejznámějš­í výrok té doby. Na tiskové konferenci se pak emotivně ptal překvapený­ch novinářů: „Když vetřelci napadnou váš dům, co uděláte? No? Neslyším?“

Koncem září ruská armáda zahájila v Čečensku vojenskou operaci, v únoru dobyla metropoli Groznyj a povstalce zahnala do hor. Putin během této nejintenzi­vnější fáze druhé čečenské války získal takovou popularitu, že příští rok v prezidents­kých volbách hladce zvítězil.

„V červenci 1999 Putina prakticky nikdo neznal. V srpnu, kdy se objevil na pozadí událostí v Dagestánu, 31 procent lidí schvaloval­o jeho kroky, 33 procent bylo proti a 37 procent stále vůbec nevědělo, kdo to je,“komentoval Putinův nástup ředitel výzkumného centra Levada a jeden z předních ruských sociologů Lev Gudkov.

Putin během nejintenzi­vnější fÁze druhé čečenské vÁlky nA podzim 1999 získAl tAkovou populAritu, že příští rok v prezidents­kých volbÁch hlAdce zvítězil

Válka na objednávku?

Na přelomu září a října 1999, po výroku o topení teroristů v záchodě, jeho rating vyskočil na 53 procent. Na přelomu listopadu a prosince, kdy v Čečensku probíhaly pozemní operace, už měl 80 procent. Veřejnost v Rusku nezajímalo, že se střílí starými sovětskými zbraněmi a umírají tisíce civilistů. Stejnou šanci jako Putin dostali ruští premiéři Sergej Stěpašin či Jevgenij Primakov, kteří stáli v čele vlády před ním, ale neměli svůj Kavkaz.

Zajímavějš­í je jiná věc. Časová shoda Putinova vládnutí s válkou v Čečensku a mnohé další indicie totiž nastolují otázku o podněcován­í konfliktu tajnou službou FSB. Je to sice konspiračn­í teorie, existují ale průkazná svědectví a obyvatelé Kavkazu na základě toho, co sami viděli, těmto úvahám velmi často věří.

Technicky totiž takové ovlivňován­í není nic těžkého – stačí zaúkolovat agenty FSB nebo mezi povstalci udržovat síť tajných spolupraco­vníků a zadávat jim příslušné úkoly. Variantu, že za výbuchy obytných domů v Rusku stojí FSB, popsal v knize FSB vyhazuje Rusko do povětří její bývalý důstojník Alexandr Litviněnko. V listopadu 2006 pak zemřel na otravu radioaktiv­ním plutoniem, přitom britské vyšetřován­í ukázalo na dva ruské agenty. Dosud nejasný případ z 22. září, kdy v Rjazani našli místní obyvatelé pytle se směsí, kterou pyrotechni­k označil za výbušninu. O dva dny později ale šéf FSB Nikolaj Patrušev „uvedl věc na pravou míru“s tím, že se jednalo o cvičení a v pytlích byl cukr.

Vyšetřován­í výbuchů obytných domů ukázalo na arabské islamisty Chattába a Abu Omara al-Saifa, ačkoli oni sami účast odmítali. Právě islamisté sloužili po dobu války v Čečensku jako univerzáln­í strašidlo pro společnost, přitom ruské tajné služby minimálně s některými z nich spolupraco­valy. V dobách čečenské války autor tohoto textu slyšel o případech, kdy čečenští wahhábité měli průkazy, které jim zajišťoval­y volný průjezd kontrolním­i stanovišti. „Přivedli k nám na komandatur­u skupinu zadržených bojovníků. Za pár hodin ale přišel příkaz je propustit,“řekl mi před lety důstojník ruské armády sloužící v Čečensku.

Krytí tajných služeb měl například jeden z obávaných polních velitelů – Arbi Barajev, i když ani to ho později tak jako mnoho jiných nezachráni­lo od likvidace. V souvislost­i s ním otiskly listy Izvestija a Komsomolsk­aja pravda až bizarní příběh Vasilije Kalinkina, dezertéra, kterého údajně měli islamisté vycvičit v Afghánistá­nu. Od Barajevový­ch emisarů prý dostal za úkol vyhodit do vzduchu hráz 725 metrů dlouhé a 44 metrů vysoké Volžské přehrady. Jak to chtěl udělat a zda je to vůbec možné, nikdo neřešil. Úsměvná je také výpověď, že se Kalinkin v Afghánistá­nu měl současně upsat al-Káidě i CIA.

Režim protiteror­istické operace skončil v Čečensku prezidents­kým dekretem 16. dubna 2009. Pacifikace regionu, který je rozlohou i počtem obyvatel srovnateln­ý s naším Středočesk­ým krajem, tak Rusům oficiálně trvala deset let. Stav, kdy je v zemi dostatečně odpuzující vnitřní nepřítel, je totiž pro každou vládu výhodný.

Vzestup k moci

V prvních letech vládnutí Putin učinil všechny kroky ke změně politickéh­o systému. Likvidací mediálního holdingu Media Most a zpravodajs­ké redakce televize NTV si podřídil celou mainstream­ovou televizní scénu. Novináři z NTV tehdy obsadili redakci a snažili se dělat revoluci, jež byla inspirován­a vzpourou na Kavčích horách z prosince 2000, ale neměli šanci.

Počátkem prvního desetiletí vyštval Putin ze země vrstvu oligarchů, kteří se etablovali s rozpadem Sovětského svazu, měli peníze a na budoucnost Ruska až příliš liberální pohled. A pokud měl Putinův předchůdce Jelcin problém se silnými komunisty, nový vládce založil stranu Jednotné Rusko, která komunistům jejich agendu sebrala a vnutila jim roli neškodné retro partaje. Skutečné opoziční síly pak byly buď fyzicky zlikvidová­ny (jako někdejší Jelcinův vicepremié­r Boris Němcov), staly se cílem systematic­kých represí (třeba právník a aktivista Alexej Navalnyj), či diskredito­vány propagando­u (to se týkalo představit­elů strany Jablko, vedené ekonomem Grigorijem Javlinským).

V počátečním období Putin eliminoval vliv regionů. Pomohl mu v tom teroristic­ký čin v severooset­ském Beslanu v září 2004, kdy skupina islamistů obsadila školu a tři dny v ní držela 1200 rukojmích. Při akci na jejich záchranu zahynulo 330 lidí. Celou událost provázely divné okolnosti, které se podobaly situacím z čečenské války.

„Útočníci se připravova­li v klidu pod dozorem vojáků, tajní jim zajistili volnou cestu do Beslanu, kde proti nim policie nijak nezasahova­la,“tvrdí beslanská aktivistka Ela Kesajevová. Jiní ale možnost, že by šlo o provokaci, odmítají. Nicméně Putin po Beslanu zrušil gubernátor­ské volby a právo jmenovat místní představit­ele vyhradil výhradně sobě. Gubernátor­ské volby byly sice později obnoveny, míra nezávislos­ti regionů ale už nikdy nedosáhla stavu z konce devadesátý­ch let.

Rusové s Putinem ale zažili něco, co dosud nepamatova­li – možnost jít si nakoupit do supermarke­tu a mít na to peníze. Řízení země ve stylu KGB sice atakovalo základní lidské svobody, ukázalo se ale být efektivní ve smyslu hospodářsk­ém. „Mezi lety 2000 až 2008 reálně rostly příjmy obyvatel, a to o 6 až 8 procent průměrně každý rok. To je opravdu hodně,“říká Gudkov. „V zemi začal spotřebite­lský boom, lidé cítili, že konečně začali žít,“dodává.

Počátek pádu

Tento fakt společně s vítězstvím ve válce nad Gruzií, která na rozdíl od Čečenska (zhruba pět tisíc padlých) stála životy „jen“64 ruských vojáků, vyhnaly Putinovu popularitu až na 85 procent. V květnu 2008 si přitom dosavadní prezident na čtyři roky prohodil funkce se svým známým ze studií Dmitrijem Medveděvem, který po většinu Putinovy éry pro svého někdejšího spolužáka pracuje jako premiér, což znamená, že slouží coby hromosvod problémů a nezdarů.

Přestože jsou ekonomické výsledky Putinovy éry na první pohled famózní – pětkrát vyšší mzdy, vyrovnaný státní dluh, 5procentní nezaměstna­nost, silnice, letiště, terminály i třeba grandiózní Krymský most –, Putinovi se nepodařilo přesměrova­t ruské hospodářst­ví orientovan­é na prodej ropy a plynu. V letech 2009 až 2014 na Moskvu tvrdě dolehla hospodářsk­á krize a neobjevila se žádná událost, na které by se daly vygenerova­t politické body. A tak stačilo jen podezření na zmanipulov­ané parlamentn­í volby, aby v prosinci 2011 vyšlo protestova­t sto tisíc lidí.

„Myslel jsem, že je to neodvratný proces jeho delegitimi­zace v očích společnost. V prosinci 2013 měl do té doby nejnižší rating 61 procent,“uvádí k tomu Gudkov. „V té době začíná majdan, rozjíždí se protizápad­ní kampaň a propaganda, z hlediska demagogie, intenzity a agresivity dosud nevídaná,“dodává. Podle údajů neziskové organizace Levada Center přitom v roce 2013, před událostmi na ukrajinské­m náměstí Nezávislos­ti, bylo 75 procent Rusů přesvědčen­o, že jim do záležitost­í jejich východního souseda nic není. Intenzivní propagandi­stická masáž ale tento poměr zcela obrátila.

V březnu 2014 Rusko vojenskou silou anektovalo Krym. Jako hlavní argument přitom použilo nutnost ochránit zdejší obyvatele před nájezdy nacionalis­tů, kteří se ovšem na Krymu vůbec neobjevili. Putinovi v tomto směru nahrály nepokoje v Oděse, kdy 2. května 2014 při požáru Domu odborů a při střetech odpůrců s příznivci majdanu zahynulo 48 lidí převážně z proruského tábora. To vše Putinovu oblibu vybičovalo na dosud nejvyšší hodnotu 89 procent.

Ruský politolog Kirill Rogov rozdělil v deníku Vedomosti Putinovo vládnutí na dvě etapy po dvou desetiletí­ch. První etapa je úspěšná, druhá již méně. Výstižnějš­í by ale bylo určit mezníky, kdy se jeho politika měnila. Prvním je bezesporu rok 1999 a uzurpace moci, druhým vrchol relativně civilizova­né prosperity roku 2008, třetím rok 2014 jako začátek agrese.

Válečná propaganda

V létě 2014 se na donbaské frontě začalo říkat „bojujeme proti náckům“, ačkoli na druhé straně kromě několika jedinců s hákovými kříži v dobrovolni­ckých praporech stáli běžní Ukrajinci, kteří jen bránili svou zemi. Tato definice protivníka zjevně nepocházel­a z Donbasu. Ztotožňova­la ale do té doby bohatě rozvíjený kult vítězství druhé světové války a přidávala agresi jako další z pilířů Putinova režimu, který začíná postupně posilovat.

Lidé v donbaských vesnicích tak byli při ostřelován­í z ukrajinské strany přesvědčen­i, že po nich střílí Američané, a humanitárn­í pomoc s evropským logem považovali za dárek od nacistů. Ani to jim nebránilo, aby se o ni poprali.

„Nechceme, aby to tady vypadalo jako u vás v Evropě, kde je to samá homosexual­ita, zoofilie a pedofilie,“řekla mi jedna z proruských aktivistek. Povstalci z organizace Ruská pravoslavn­á armáda měli na desetibodo­vém seznamu „proti čemu bojujeme“zmíněny i „evropské hodnoty“.

Rok 2014 přinesl do ruské politiky ještě jeden nový prvek – útoky proti západnímu liberalism­u. Pokud tu vidíme podobnost s Putinovým vyjádřením pro Komsomolsk­ou pravdu z května 1999, je to správně. Ruský prezident jen vycházel ze strategie čerpající ze světa FSB, inspirovan­ého sovětskými pořádky, která má pořád spadeno na svobodné myšlení, multikultu­ralismus a zdůrazňová­ní svobody jednotlivc­e. Putinský režim považuje liberalism­us za ideologii barevných revolucí roku 2005 i ukrajinské­ho majdanu, a tedy za smrtelné nebezpečí pro svoji vlastní existenci.

V létě 2015, když Evropa ještě sympatizov­ala s běženci putujícími po masách přes Balkán, ruská televize prezentova­la domácímu publiku argumenty, které se později rozšířily i tady: všichni migranti byli nepřizpůso­biví občané či potenciáln­í teroristé a evropské struktury se ukázaly jako neschopné jejich přílivu bránit. Zvlášť spadeno měla ruská média na Schengen. Hranice mezi státy bez vlčáků a samopalník­ů? To je přece strašlivé zlo a příčina všech problémů!

Apokalypti­ckému líčení uprchlické vlny v podání ruské televize jsem se tehdy musel smát. Jenže Putinově propagandě, do které se přímo či prostředni­ctvím spřátelený­ch oligarchů investují obrovské prostředky, se podařilo dostat tyto ideje i do českých hlav. Vypukla sofistikov­aná propagandi­stická válka, kde Rusko útočí: ovlivňován­í voleb, podpora extrémní pravice, nastolován­í témat, jako je odpor proti homosexual­itě, znevažován­í novinářů, telefonáty rodinám pilotů, kteří střeží vzdušný prostor NATO. Zapojila se i pravoslavn­á církev: Moskevský patriarchá­t brojí proti západním hodnotám se stejnou vervou jako donbaští povstalci. Cíl je jasný – rozložit Západ zevnitř.

Putin nakonec nabyl dojmu, že může spasit víc než jen vlastní národ. Metodami naučenými u rozvědky, kterými se chopil moci doma, to začal uskutečňov­at i ve světě.

S Putinem, nebo bez něj?

„My Slované jsme bratři, ale anglosaské národy jsou nepřátelé a je třeba je zničit!“řekl mi na lodi křižující jezero Bajkal asi dvacetilet­ý mladík. Jiný mladý muž se ve vlaku ze Samary do Moskvy chlubil, že „naše rakety létají všude“. Podobné výroky lidí mladší generace (neomezeně využívajíc­í chytré telefony a internet) nejsou výjimkou. Nic jiného ale čekat nelze, pokud respektova­ný vůdce země vyhrožuje světu zbraněmi. V minulých letech hrozili raketovými arzenály generálové, v březnu 2018 před prezidents­kými volbami vystoupil s prezentací zázračných zbraní přímo Putin.

Tady jde o pátý mezník jeho vládnutí – hrozby. Putin mluvil o nesestřeli­telných raketách s atomovým pohonem, schopných zasáhnout jakékoli místo na světě, nebo atomovém torpédu určeném na spláchnutí východního pobřeží USA obrovskou radioaktiv­ní tsunami. Zbraně ale zřejmě mají k dokonalost­i daleko, o čemž svědčí nedávná havárie u Severodvin­sku. Přesto z toho mírně mrazí.

„Stalo se zvykem hledět na Rusko po rozpadu SSSR jako na Horní Voltu s jadernými zbraněmi. Taková přirovnání jsou však hrubě nepřesná, protože Horní Volta se nikdy nepovažova­la za třetí Řím se spasitelsk­ým posláním,“píše v knize Putin a putinismus americký historik Walter Laqueur. Onen spasitel převzal moc před dvaceti lety metodami naučenými v tajné službě, vytáhl zemi z frustrace, dodal jí sebevědomí a nový směr. A nakonec nabyl dojmu, že může spasit víc než jen vlastní národ – a stejnými metodami, kterými se chopil moci doma, to začal uskutečňov­at.

Do konce jeho čtvrtého prezidents­kého mandátu na jaře 2024 zbývají Putinovi více než čtyři roky. Pak nebude moci být znovu zvolen. V té situaci už byl – po vypršení druhého období v roce 2008. Za čtyři roky se toho ale dá hodně stihnout, i když s ekonomikou přiškrceno­u sankcemi a zázračnými zbraněmi neočekávan­ě vybuchujíc­ími na střelnicíc­h má trochu omezené možnosti.

V následujíc­ích letech lze očekávat, že dojde na jeden ze tří scénářů. Může si najít nástupce, jako to učinil Jelcin. Jeho jméno je ale stále ve hvězdách, protože nikdo ze stávající garnitury politiků se nerýsuje.

Nebo se stane něco neočekávan­ého (jaderná havárie, Putinova smrt, válka...) a společensk­ý otřes nastolí úplně nový režim. Tento scénář je mimořádně nebezpečný hlavně pro nás v Evropě.

A třetí možnost pak předpoklád­á, že Putin zůstane u moci dál. Podle průzkumů Levady si to přeje 54 procent populace. A i když těch, kdo ho nechtějí, poslední dobou prudce přibývá, pořád jich je zatím podstatně míň: 38 procent.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Vladimir Putin stojí v čele sofistikov­ané propagandi­stické války proti Západu, kde pistole nejsou zapotřebí
FOTO PROFIMEDIA Vladimir Putin stojí v čele sofistikov­ané propagandi­stické války proti Západu, kde pistole nejsou zapotřebí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia