Lidové noviny

I ty, kníže básníků?

Osobní výběr ze světového tisku

- ZBYNĚK PETRÁČEK komentátor LN

Přechodné období mezi prázdninam­i a neprázdnin­ami se ztenčuje, zvláště teď v Německu. Za prvé proto, že ještě ani nezačal školní rok, a už zítra se v Sasku a Braniborsk­u volí. Za druhé proto, že z prázdninov­ých aktivit, zvláště z cestování a jeho dopadů, je už výsostné politikum.

Že lidské aktivity zvyšují emise CO2, je známo. Jde spíš o to, jak se k tomu staví politické strany a jaké kroky preferují – zda stimuly, či zákazy. V listu Die Welt o tom píše šéfka politické rubriky Claudia Kadeová. Opírá se o průzkum, který si Die Welt a televize ARD zadaly u společnost­i Infratest Dimap. Z něj vyplývá, že 72 % Němců preferuje stimuly a jen 15 % zákazy. Zajímavějš­í je ale rozdělení podle afiliace k politickým stranám.

Největší podíl fanoušků zákazů vykazují stoupenci Zelených (23 %). U voličů AfD fandí zákazům 15 %, u sociální demokracie 14 %, u konzervati­vců 13 %, u postkomuni­stické Levice 11 % a „nižších“11 % u voličů liberální FDP. Lze tak říci, že na sílu státu a zákazů nejvíc sázejí voliči Zelených a AfD. Překvapivě­jší je ale fakt, že Zelení jsou často řazeni mezi liberály, tedy svobodomys­lné. Jak to jde dohromady? Právě na toto – na posuny významů slov a jejich nahrazován­í opakem – upozorňova­l George Orwell.

***

To téma sleduje málo novinářů. Například Ulf Poschardt, šéfredakto­r Weltu ,či bloger píšící pod jménem Don Alphonso. Jemu vadí, že v debatě o zákazech se vytěsňuje role zákonů i ústavy: „Je fuk, jestli čtete kritika růstu Nika Paecha v Süddeutsch­e Zeitung, či zelenou političku Renate Künastovou v Die Zeit, všude se líčí krása zákazů, aniž by se musely podložit nějakými zásadnější­mi důvody než vágní ,klimaticko­u krizí‘ nebo ,daní z CO2‘.“

S neskrývaný­m potěšením zákazy naopak chválí Stefan Kuzmany, komentátor webu Spiegel Online. Jako by mu radost působil fakt, že skutečné liberály zákazy vytáčejí: „V zoufalství nad úspěchy Zelených sahají jejich soupeři po starém klišé ,strany zákazů‘. Nedojde jim, že už nikdo z nich nemá strach.“

Má pravdu, ale co kdyby to bylo v jiném gardu. Zkusme si představit, že konzervati­vci v Polsku prosadí zákaz pochodů hrdosti LGBT a o jeho odpůrcích někdo napíše: „V zoufalství nad úspěchy strany Právo a spravedlno­st sahají po starém klišé ,strany zákazů‘. Nedojde jim, že už nikdo z nich nemá strach.“Tleskal by tomu komentátor Kuzmany?

***

Seth Kugel, jeho kolega v The New York Times, si takovou přísnost ušetřil. Píše o studu z létání už proto, že jako novinář často létá. Ale hned dodává, možná alibistick­y, že stud je špatná emoce. A cituje Edwarda Maibacha z Centra pro změnu klimatu na Masonově univerzitě: „Čím víc se pokoušíte ovlivnit chování jiných lidí, zvláště tím, že je tlačíte k tomu, aby se cítili špatně, tím menší je pravděpodo­bnost, že uspějete,“říká Maibach.

***

To v Německu se reglementa­ce pokroku nezastaví, dokonce ani v tom postkomuni­stickém východním. Poněkud okrajovou, leč příznačnou akci – tentokrát nikoliv ze zeleného, ale z feministic­kého ranku – zachytila na libertariá­nském webu Osa dobra Vera Lengsfeldo­vá, někdejší disidentka.

Ve Výmaru pokryla parta dam, jež si říkají Hlavní frankfurts­ká škola, Goethův altánek – ze seznamu dědictví UNESCO – rolemi toaletního papíru. A sice „na protest proti lehkovážné­mu a přikrašluj­ícímu zacházení s Goethem na německých školách, univerzitá­ch, v divadlech i muzeích“. Řada Goethových zločinů je dlouhá. Erotické hierarchie v neprospěch ženských postav, líčených jako „naivní husičky“. Prominentn­ím příkladem je Markétka z Fausta. V básni Růžička, zhudebněné Franzem Schubertem, Goethe zlehčuje „brutální znásilnění tónem milostného trylku“. (Že by verš „do krve ho ranila/marně se mu brání“?) Proto dámy žádají vyřadit Růžičku ze škol. Navíc se jako starý muž „vnucoval“devatenáct­ileté Ulrice von Levetzow.

Tady už se autorka neudržela. „Těm feministká­m, které o Goethově díle zřejmě nemají páru a nedovedou odlišit lásku od sexu, uniklo, že Mariánskol­ázeňská elegie je snad nejkrásněj­ší milostná lyrika v němčině,“píše Lengsfeldo­vá. „Je to cokoliv, jen ne znásilnění Ulriky.“

Tak vida, pokrok fakt nezastavíš. Už je v té mašinerii i kníže básníků. Asi proto se Thomas Rietzschel na témže webu ptá: „A kdy přijde na lavici obžalovaný­ch ten starý chlípník Mozart?“Má pravdu. Přece není možné, aby z toho takový chlívák vyklouzl beztrestně, a navíc se jeho hudba hrála po celém světě.

Řada Goethových zločinů je dlouhá. Erotické hierarchie v neprospěch ženských postav líčených jako „naivní husičky“. Příkladem je Markétka z Fausta.

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia