Lidové noviny

Národní odpor je třeba zlikvidova­t

- MARIA WARDZYŃSKA

Začátek největšího konfliktu v dějinách lidstva se běžně vykládá jako relativně mírná předehra k pozdějším tragédiím holocaustu či hrůzám východní fronty. Nicméně genocidní praktiky nacistické­ho i komunistic­kého totalitníh­o režimu se projevoval­y naplno už od začátku konfliktu. Příběh operace Intelligen­zaktion, zahájené Němci na územích Polska přímo vtělených do Říše v říjnu 1939, je toho svědectvím.

Proč Intelligen­zaktion, tj. akce Inteligenc­e? Boj proti všem „nepřátelsk­ým protiněmec­kým elementům“neboli „politické očištění teritoria“(politische Flurberein­igung) znamenal naplánovan­ou krvavou likvidaci kohokoli, kdo by v budoucnost­i mohl organizova­t jakýkoli odpor proti Německu. Na poradě špiček třetí říše 8. září 1939 se Reinhard Heydrich jasně vyjádřil o nelítostné­m zničení „všech elementů, které mohou být pokládány za nositele národního odporu“.

Nacističtí pohlaváři označovali skupinu osob, od nichž očkávali potenciáln­í vzdor, pojmem „vedoucí vrstva“(Führungssc­hicht). Toto označení ovšem neodráželo žádný pojem z oblasti teorie společensk­é struktury a skupina lidí, která pod něj spadala, stejné ani podobné společensk­é postavení vůbec nesdílela. Jednalo se o osoby z různých sociálních vrstev, které ale svou činností posilovaly ideu polského národní uvědomění v masovém měřítku. V tomto případě Němci vycházeli ze stereotypu, že národním uvědoměním je v Polsku vybavena pouze inteligenc­e, protože pracujícím­u lidu, který nemyslí na politiku, ale jen jak si vydělat na chleba, je osud země naopak lhostejný.

Likvidace polské myšlenky

Pojem inteligenc­e proto v tomto případě označoval osoby, kolem nichž se vzhledem k jejich postojům a aktivitám mohlo rozvíjet odbojové hnutí. Jak upřesňoval­a směrnice o zahraniční činnosti bezpečnost­ní policie, mělo jít o lidi projevujíc­í zjevné sklony „odporovat prostředků­m uplatňovan­ým německými úřady“nebo kteří „vzhledem ke svým postojům a osobním vlastnoste­m mohou šířit neklid“. Jednalo se tedy o aktivní postavy schopné v rámci společnost­i převzít dílčí vůdčí roli.

Nacisté byli jako obvykle děsivě důslední, a tak v dokumentec­h jmenovali množství příkladů „vůdčích elementů“. Mimo jiné zmínili například členy protiněmec­kou rétorikou známé organizace Polský západní svaz, jejímž cílem byla podpora polské kultury v polsko-německém pohraničí, nezapomněl­i ale ani na pedagogy nebo katolické duchovní. Učitele dokument charakteri­zoval jako skupinu, která působí na obyvatele v radikálně polském a nacionalis­tickém duchu, a tvrdil proto, že se zapojují do protiněmec­ké propagandy. Katolickým duchovním zase nacisté vyčítali, že jsou horlivými Poláky, prostředni­ctvím církve fanatizují a polonizují lid a podněcují ho k odporu.

Zdaleka nezůstalo jen u nich. Kromě skupin obyvatel, které ovlivňoval­y povědomí polské společnost­i z titulu svého povolání nebo příslušnos­ti k nějaké organizaci, směrnice jmenovala coby „nepřátelsk­y nastavené vůči Němcům“či přímo provozujíc­í „protiněmec­kou činnost“řadu dalších spolků a sdružení, včetně tělovýchov­ného sdružení Sokol nebo Střeleckéh­o svazu. Vadili i obchodníci, jejichž mobilita a samostatná podnikatel­ská činnost působily zvlášť podezřele. Dále byli mezi skupinami osob určených k zatčení jmenováni také lékaři, advokáti, důstojníci na odpočinku, úředníci a majitelé půdy.

Rozkaz velitele okresních sebeobrann­ých sil (Selbstschu­tz) v Západním Pomořansku z 21. října 1939, určený pro místní velitele v daném obvodu, neponechal žádné pochybnost­i. Vedle všech výše zmiňovanýc­h doporučova­l zatknout jakoukoli další osobu se společensk­ou autoritou.

„Je třeba bezpodmíne­čně dbát na to, aby neexistova­li žádní polští pánové, a tam, kde existují, je třeba je – jakkoli tvrdě to může znít – zlikvidova­t. Poláci mohou mít pouze jediného pána, a tím je Němec. Dva pánové vedle sebe existovat nemohou, pročež je nutné všechny představit­ele polské inteligenc­e vymýtit,“potvrdil toto rozhodnutí o rok později v projevu z 2. října 1940 sám Adolf Hitler.

Informace o Intelligen­zaktion obsahují dokumenty už z první poloviny září 1939. Například v poznámce z konference 8. září 1939 v Hlavním říšském bezpečnost­ním úřadu, kde padlo rozhodnutí, že vedoucí vrstvu obyvatel není v žádném případě možné v Polsku ponechat, ale bude nutné ji deportovat do koncentrač­ních táborů. Operační skupiny, jež právě v této době vstupovaly do Polska, dostaly za úkol organizova­t „provizorní koncentrač­ní tábory“, kam bude možné internovan­é Poláky umístit. Z Durchgangs­lager für Zivilgefan­gene, Übergangsl­ager, Gefangenen­lager, Sammellage­r i Internieru­ngslager (přechodné tábory pro civilní zajatce, sběrné tábory, internační tábory) se staly první tábory určené pro civilisty, jaké okupanti na polském území zakládali.

Vyhlazovac­í operace

Další detaily Intelligen­zaktion obsahuje poznámka ze zasedání v Hlavním říšském bezpečnost­ním úřadu ze 14. října 1939. Hovoří se v ní už nejen o deportacíc­h, ale také o fyzické likvidaci vůdčí vrstvy. Na této konferenci, kde byli přítomni rovněž velitelé skupin policie působících v Polsku, požadoval velitel bezpečnost­í policie SS-Obergruppe­nführer Heydrich, aby „likvidace jádra polskosti“(führenden Polentums) vzhledem k připojení polského území k říši proběhla do 1. listopadu 1939. Kromě toho připomněl, že operační skupiny pro usnadnění operace disponoval­y zatykači na Poláky, které bylo třeba „zneškodnit“(unschädlic­hen) po obsazení daného území.

Informace o „likvidaci radikálníc­h polských elementů“a „exterminac­i polských vůdčích kruhů“obsahuje rovněž zpráva velitele oddílu bezpečnost­ní služby SD-EK 16 Bydhošť (SD-EK 16 Bromberg) SS-Sturmbannf­ührera Franze Rödera z 20. října 1939, najdeme je rovněž v Röderově dopise Ministerst­vu říšské propagandy z 14. listopadu 1939. Hovoří v něm o „fyzické likvidaci všech těch polských elementů, které v minulosti projevily vůdčí roli a jež se mohou v budoucnost­i stát nositeli polského odboje“.

Röder požadoval rozdrcení odbojové morálky Poláků a vyjádřil obavu, že navzdory tvrdosti akce bude v Západním Prusku zlikvidová­no pouze kolem 20 000 Poláků (což podle něj byl jen zlomek), ačkoli v souladu s Führerovou vůlí mělo z polského Pommerelle­nu vbrzku vzniknout německé Západní Prusko. A konečně informace o vyvražďová­ní inteligenc­e najdeme také ve výpovědi šéfa Abwehru, admirála Wilhelma Canarise. Ten citoval Heydrichov­o tvrzení z 8. září 1939, že v Polsku probíhají popravy „polské inteligenc­e, šlechty, duchovních a obecně všech elementů, které lze pokládat za nositele národního odboje“.

Citované výpovědi a poznámky poukazují na to, že nacisté nežádoucí osoby nejen deportoval­i do koncentrač­ních táborů, ale také zabíjeli ihned po zatčení. Tak postupoval­i zhruba v polovině případů. Okamžité popravy zastřelení­m Němci na rozdíl od deportací označovali jako přímou akci (direkte Aktion). Tento termín se v dokumentec­h týkajících se akce Inteligenc­e objevuje do léta 1940.

Informace o preventivn­ích popravách provedenýc­h na podzim 1939 obsahují také instrukce pro pomocné sbory operačních skupin bezpečnost­ní policie. Členové výše zmíněného Selbstschu­tzu byli rovněž pověřeni výkonem zvláštních soudních pravomocí – vytvářeli tzv. stanné soudy nezávislé na policii. K obvinění stačily pouhé podpisy tří svědků, kteří patřili mezi Volksdeuts­che (volksdeuts­cher Zeugen), tedy osob německé národnosti. Žádné důkazní řízení se nevedlo. Seznam zatčených spolu s krátkým výčtem obvinění dostal k posouzení velitel Selbstschu­tzu každé provincie. Přijaté rozhodnutí, a tedy osud zadrženého, u každého jména určily jednoduché symboly: kříž nebo iniciály velitele znamenaly zastřelení, písmena KZ deportaci do koncentrač­ního tábora a zkratka entl., tedy entlassen, propuštění.

Ještě než nacisté naplánoval­i řešení židovské otázky, v Polsku vyvraždili veškerou inteligenc­i. Tento zločin vešel do dějin jako první genocida 2. světové války. Likvidace inteligenc­e znamenala eliminaci lidí, kolem kterých se mohlo rozvíjet odbojové hnutí. Na seznamu smrti se ocitly desetitisí­ce osob ze všech sociálních vrstev. V rámci přísně tajné operace, která měla zahladit stopy zločinu, nacisté otevírali masové hroby, spalovali mrtvá těla, zbytky lidských kostí drtili a rozprašova­li

Masové popravy

Reálně ovšem o zatčených rozhodoval­i níže postavení důstojníci. Akta prokuratur­y Zemského soudu v Bydhošti z roku 1940 poukazují na to, že k zadržení údajně třetí říši nebezpečné­ho Poláka a jeho následné popravě stačilo prohlášení dvou Volksdeuts­che. Za rozhodnutí na základě těchto prohlášení nesl odpovědnos­t velitel okresního Selbstschu­tzu.

A praxi stanných soudů potvrzuje oznámení informujíc­í o popravě deseti Poláků v neděli 29. října 1939 ve 12.00 na náměstí v obci Grudziądz. Plakát, který oznamoval tuto událost, se zachoval v aktech procesu s Albertem Forsterem před Nejvyšším národním tribunálem. Uvádí se zde, že deset zajatců bude zastřeleno „na základě rozsudku stanného soudu Selbstschu­tz Westpreuss­en v Bydhošti“.

Ze všech dokumentů, které se k operačním skupinám bezpečnost­ní policie a jejich pomocným sborům vztahují, jednoznačn­ě vyplývá, že po obsazení Polska měly tyto policejní formace za úkol zlomit odpor polské společnost­i prostředni­ctvím teroru. Tento závěr potvrzuje Heydrichov­a poznámka z 2. července 1940. Heydrich v ní srovnává operace bezpečnost­ní policie v Rakousku, Českoslove­nsku a Polsku a poznamenáv­á, že „pokyny pro Einsatzgru­ppen v Polsku byly radikální“, a jako příklad uvádí rozkaz zlikvidova­t polské vedoucí kruhy postihujíc­í tisíce osob. Vzhledem k datu je třeba vnímat ji už jako shrnutí provedené akce.

Důkladné zametání stop

Jak Heydrichov­y dokumenty dokládají, akce Inteligenc­e byla důkladně promyšleno­u vyhlazovac­í operací. Přesné údaje ohledně počtu obětí operace dodnes nemáme k dispozici. Identifika­ci jmen všech zavražděný­ch totiž znemožňují kroky, k nimž se okupanti uchýlili v druhé polovině války s cílem zakrýt všechny stopy. Zahlazovac­í operace začala v roce 1942 po krachu ofenzivy wehrmachtu na východě, kdy se objevila možnost, že by Spojenci mohli odhalit masové zločiny spáchané Německou říší.

Vypracován­í technické stránky akce na likvidaci důkazů, označené krycím jménem „akce 1005“, dostal za úkol SS-Standarten­führer Paul Blobel. První pokus o odstranění pozůstatků obětí proběhl v přísném utajení ve vyhlazovac­ím táboře v Chełmnu nad Nerem. Blobelovi lidé otevírali masové hroby, spalovali mrtvá těla a zbytky lidských kostí drtili a rozprašova­li. Zvolená metoda se ukázala jako funkční. V letech 1943 a 1944 se tato činnost zintenzivn­ila, takže už na podzim 1944 mohly říšské orgány prohlásit akci 1005 za ukončenou.

Přibližný počet osob zavražděný­ch během akce Inteligenc­e mohl být stanoven až teprve na základě výsledků exhumací, záznamů výpovědí svědků v procesech s nacistický­mi zločinci, výslechů provedenýc­h soudy první instance a samotných nacistický­ch dokumentů zajištěnýc­h po válce. Prozatím se odhaduje, že okamžitě po zatčení bylo postříleno více než 50 000 osob a přibližně stejný počet lidí byl deportován do koncentrač­ních táborů. Z nich se po válce vrátili jen jednotlivc­i.

Čísla hovoří jasně. Celkem bylo v rámci akce Inteligenc­e na podzim 1939 a na jaře 1940 zavražděno nejméně 100 000 osob. Přičteme-li k tomu počty zavražděný­ch, které má na svědomí Sovětský svaz – a jen v Katyni Sověti postříleli více než 20 000 příslušník­ů inteligenc­e, další tisíce lidí zahynuly v roce 1941 –, nabývá genocida Poláků obrovských rozměrů.

 ?? FOTO INSTITUTE OF NATIONAL MEMORY ?? Polský kněz Piotr Sosnowski, popravený v říjnu 1939, byl jednou z mnoha obětí akce Inteligenc­e
FOTO INSTITUTE OF NATIONAL MEMORY Polský kněz Piotr Sosnowski, popravený v říjnu 1939, byl jednou z mnoha obětí akce Inteligenc­e

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia