Lidové noviny

Pozor, padá družice

- JOSEF TUČEK redaktor LN

Když něco, třeba družice, vystoupí na oběžnou dráhu Země, taky se z ní jednou, byť třeba někdy až za dlouhá desetiletí, vrátí, neboli spadne zpět na Zemi. Ideální je, když se padající družice rozžhaví třením o zemskou atmosféru a pěkně v ní shoří na popel, který nikomu nevadí. Jenže to se pokaždé nepovede a nějaký ten odolný kovový kus kosmické aparatury sem tam dopadne až na povrch Země.

Časopis The Economist připomíná dva případy, kdy padající kosmické smetí dokonce zranilo člověka. V roce 1969 mělo tuhle smůlu pět námořníků na palubě japonské lodi, které poranily padající kosmické trosky. Roku1997 kousek padající rakety zase poškrábal ženu v Oklahomě.

Kurióznějš­í je příběh kosmické laboratoře Skylab, jejíž zbytky dopadly v roce 1979 poblíž australské­ho Perthu a tamní městská rada pak poslala americké kosmické agentuře NASA pokutu za znečišťová­ní veřejného prostranst­ví. V roce 2011 spadly zbytky ruské vojenské družice Meridian ironicky na dům v ulici Kosmonautů ve vesnici Vagajcevo asi sto kilometrů od Novosibirs­ka.

První variantou, jak se tomu vyhnout, je nasměrován­í padajícího kosmického smetí do speciálně vytipované neobydlené oblasti jižního Tichého oceánu mezi Chile a Novým Zélandem. Letadel tam moc nelétá, lodě se tam často neplaví, a jejich posádky ještě včas dostanou varování, které oblasti o rozloze asi 10 000 čtverečníc­h kilometrů (což je pro srovnání velikost Jihočeskéh­o kraje) se mají vyhnout.

Ovšem takto bezpečný návrat je drahý, a tak operátoři často nesměřují zbytky svých ještě ovládaných kosmických objektů do této oblasti; navádějí je aspoň, pokud to jde, do moří, kde je riziko, že někomu spadnou na hlavu, minimální, i když ne nulové.

Výzkumníci proto usilovně pracují na vývoji materiálů, které sice budou ve vesmíru dostatečně odolné, ale při návratu přes zemskou atmosféru se snadno a s plnou jistotou zničí, takže na zemský povrch vůbec nedopadnou.

Třeba v Německu sídlící evropská společnost OHB System vyvíjí komponenty, jež se cíleně rozlámou na kousky, které snáze při tření o vzduch shoří. Francouzsk­o-italská společnost Thales Alenia zase testuje materiály na těsnění, které zvládnou podmínky ve vesmíru, ale nevydrží teplo při tření v atmosféře.

Družic nad námi stále přibývá. Je tedy určitě důležité zajistit nejen jejich efektivní fungování, ale i konec, který nikoho neohrozí.

Tuleň leopardí (Hydrurga leptonyx), je jedním z největších tvorů žijících u Antarktidy. Může měřit i přes tři metry a vážit půl tuny. Historie jeho kontaktů s člověkem je nejednozna­čná. Zaznamenáv­á případ britského mořského biologa, kterého tento tuleň v roce 2003 zabil, současně jsou v ní však také údaje o tom, že toto zvíře občas nabízí potápěčům „dárek“– svoji ulovenou kořist.

Až nyní výzkumníci, které vedl James Robbins z Plymouthsk­é univerzity, nabídli v odborném periodiku Polar Biology vysvětlení filantropi­ckého chování tuleňů. Sledovali je pomocí robotickýc­h dálkově ovládaných dronů a zjistili, že tuleni se o svou kořist, například tučňáky, opravdu dělí mezi sebou. Je to však zřejmě účelová záležitost, protože jeden kořist drží v tlamě a druhý ji trhá, takže se oba snáze najedí.

Když tedy tuleň leopardí nabízí potápěči svou kořist, není to dárek, ale výzva k jídelní spolupráci. Pořád ovšem lepší, než kdyby ho sežral.

 ??  ?? VĚDNOHUBKY
VĚDNOHUBKY

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia