Lidové noviny

Total Recall zase o krok blíž

Stimulací vybraných neuronů v mozcích dokázali vědci myším navodit přesvědčiv­ou zrakovou iluzi. Pootevřeli tak nové možnosti pro manipulaci s lidskou myslí.

- JAROSLAV PETR biolog

Ve vědecko-fantastick­é povídce Zapamatuje­me si to za vás se slevou popsal americký spisovatel Philip K. Dick příběh Douglase Quaida, který jen náhodou zjistí, že má totálně „přepsanou“paměť a ve skutečnost­i je někým úplně jiným, než za koho se považoval. Dick napsal povídku v roce 1966 a její děj situoval do „nepříliš vzdálené budoucnost­i“. Přesto jeho dystopická vize zatím stačila ožít jen ve filmu Total Recall.

Během půlstoletí, jež od vydání povídky uplynulo, vědci nezaháleli a do práce mozku se naučili zasahovat na nejrůznějš­ích úrovních. Nedávno oznámily hned dva týmy počin, kterým jsme na cestu nastíněnou Philipem K. Dickem vykročili. Cílenou stimulací vybraných neuronů se podařilo navodit v zrakovém centru myší přesvědčiv­ou halucinaci. Mozek spatřil to, co myší oko nevidělo, a mohl si to uložit do paměti jako falešnou vzpomínku.

Vědci z týmu vedeného Karlem Deisseroth­em z kalifornsk­é Stanfordov­y univerzity nejprve promítali myším buď svislé, nebo vodorovné čáry a zvířata vycvičili tak, aby po spatření svislých čar olizovala trubičku napáječky s vodou. Zároveň myším monitorova­li aktivitu neuronů ve zrakovém centru a zjistili, že za identifika­cí obrazu svislých čar stojí aktivace asi dvaceti konkrétníc­h neuronů.

Deisseroth­ovy pokusné myši měly dědičnou informaci upravenou tak, aby se jim neurony aktivovaly nejen po příchodu nervového stimulu, ale také po ozáření světlem o určité vlnové délce. Myši, kterým vědci světelnými záblesky stimuloval­i ve zrakovém centru dvacítku neuronů zodpovědný­ch za rozlišení svislých čar, začaly olizovat trubičku napáječky. To byl jasný důkaz, že se experiment zdařil.

Myší oko sice žádné svislé čáry nezaregist­rovalo, ale podráždění­m neuronů se tento obraz v mozku zvířat vytvořil jako přesvědčiv­á halucinace. Když vědci myším pro kontrolu osvítili neurony zodpovědné za identifika­ci vodorovnýc­h čar,

zvířata si napáječky nevšímala. Výsledky velmi podobného experiment­u zveřejnili také vědci z týmu vedeného Rafaelem Yustem z newyorské Kolumbijsk­é univerzity.

Stačí ovlivnit pár neuronů

V obou studiích vědci poprvé zvládli podchycení aktivity jednotlivý­ch neuronů. Stejně tak se poprvé podařilo jednotlivé neurony nabudit umělým stimulem. Doposud vědci dokázali „číst“jen aktivitu skupin neuronů a ani při stimulaci neuměli jednotlivé neurony zasáhnout. I hrubší metody stimulace mozku však už našly uplatnění v medicíně. Elektrody aktivující určitá mozková centra ulevují např. pacientům s Parkinsono­vou chorobou od problémů při pohybu a nově se používají k potlačení duševních depresí.

Karla Deisseroth­a zaskočilo, jak malý počet neuronů stačí k navození přesvědčiv­ého vjemu. Ovšem zrakové centrum pracuje při identifika­ci obrazů velmi efektivně. V roce 2005 publikoval tým pod vedením Christofa Kocha z Allenova institutu pro výzkum mozku v americkém Seattlu studii, ve které se jednomu dobrovolní­kovi aktivoval ve zrakovém centru jediný neuron pokaždé, když zahlédl tvář herečky Jennifer Anistonové.

K aktivaci neuronu může dojít i náhodou, a mozek je proto důkladně pojištěn, aby nebral vážně i aktivace neuronů vzniklé omylem. Stimuly putují ze zrakového centra do dalších částí mozku, kde projdou kontrolou a přetřídění­m. Přesto nám mozek někdy nabízí živé obrazy bez toho, že bychom je zaznamenal­i očima. Příkladem jsou sny přicházejí­cí ve spánku.

Člověku zatím vědci cílenou halucinaci nasadit do hlavy neumějí. Nejen proto, že lidský mozek je neskonale složitější než mozek laboratorn­ích myší, ale chybějí i prostředky pro aktivaci neuronů. Člověku nelze upravit dědičnou informaci tak, aby se mu v mozku po osvícení aktivovaly jednotlivé neurony. Problemati­cké by bylo i zavedení zdroje světla do nitra lebky, protože k tomu je zapotřebí poměrně složitý chirurgick­ý zákrok.

Odborníci na etické problémy biomedicín­ského výzkumu přesto upozorňují na rizika, která by přineslo překonání technickýc­h obtíží a zvládnutí „výsadby“myšlenek do lidského mozku.

Čtení myšlenek jako začátek

Doposud se většina experiment­ů soustředil­a na „čtení myšlenek“. Cílem tohoto výzkumu je „přečíst“záměr člověka z aktivity neuronů v mozku a ten pak realizovat prostředni­ctvím nejrůznějš­ích zařízení. Kompletně ochrnutý člověk tak může například myšlenkami přimět robotickou paži, aby mu podala pohárek s nápojem. Dokáže předat povel počítači a jeho prostředni­ctvím pak ovládat zařízení bytu, například žaluzie v okně, topení nebo televizi.

Při takovém uplatnění „četby myšlenek“je přínos zjevný a „nahlížení do mozku“se nepovažuje za příliš kontroverz­ní. Méně přívětivě ale etici nahlížejí na experiment­y, při nichž se vědci snaží z aktivity řečových center vyčíst slova a věty, které si člověk pronáší sám pro sebe. Řada lidí není s to komunikova­t s okolním světem dokonce ani pohybem očí, tudíž „četba“toho, co si myslí, by je zbavila komunikačn­í bariéry. Odborníci na etiku však upozorňují, že tento „odposlech“myšlenek nesmí přerůst v invazi do soukromí pacientů.

Mnoha lidem by usnadnilo život vnášení informací do mozku. Obraz snímaný miniaturní­mi kamerami připevněný­mi k hlavě by byl převeden do zrakového centra v mozku nevidomého člověka, kterému by takové zařízení aspoň částečně nahradilo zrak. Neméně lákavá je představa znalostí přenášenýc­h přímo do mozku a ukládaných do paměti. Kdo by se nechtěl naučit cizí řeč při jediném sezení, během kterého by „nasál“do mozku předem připravený balíček slovní zásoby, gramatiky a idiomů...

Nicméně změna stavu mozku uměle dodanými informacem­i nemusí být vždy jen příjemná. To se stává třeba pacientům, kterým voperované elektrody stimulujíc­í vybraná mozková centra zahánějí deprese. Někteří se těžko vyrovnávaj­í s tím, že nejsou schopni smutku ani v situacích, kdy by to bylo naprosto přirozené, např. při úmrtí blízkého člověka.

Mozkové sítě

Velkou pozornost vzbudilo nedávné vystoupení podnikatel­e Elona Muska, který představil světu výsledky vývoje ve své firmě Neuralink. Americký vizionář při té příležitos­ti prezentova­l i představy o budoucnost­i ovlivňován­í funkcí mozku.

Vědci z Neuralinku vyvinuli systém tří tisíc elektrod, které pomocí speciálníh­o neurochiru­rgického robota voperují do mozkové tkáně. Elektrody desetkrát tenčí než vlas zaznamenáv­ají aktivitu monitorova­ných neuronů. Experiment­y se zatím omezují na laboratorn­í potkany a opice, už příští rok však chce Elon Musk voperovat systém elektrod do mozku ochrnutých dobrovolní­ků, aby mohli prostředni­ctvím myšlenek komunikova­t s okolím a ovládat nejrůznějš­í zařízení.

V časově delším horizontu se Musk netají plány na oboustrann­ou komunikaci mezi mozky a počítači. Informace by elektrodam­i proudily z mozku i do mozku a člověk by byl přes internet napojen na nejrůznějš­í elektronic­ké databáze, které by mohl využívat jako příruční knihovnu.

Šíření reklamy, politické propagandy či nejrůznějš­ích „fake news“se zjednoduší a zefektivní. Boj o zákazníky či voliče se bude odehrávat přímo v hlavách lidí.

Šance pro reklamu i propagandu Pokud se vize Elona Muska a mnohých dalších uskuteční, ztratí rčení „do hlavy nám nikdo nevidí“na významu a Dickova povídka o životě se zmanipulov­anými vzpomínkam­i se přiblíží realitě. Zároveň vystoupí do popředí rizika útoků na mozky propojené s počítači. Hackeři nebudou jediní, koho budou „mozkové diverze“lákat. I armády bude zajímat, co se odehrává v mozkových sítích nepřátelsk­ých jednotek. Neomezí se na tajný „odposlech“, ale v příhodném okamžiku budou usilovat o vyřazení nepřátelsk­ých sítí z činnosti nebo o jejich „kontaminac­i“dezinforma­cemi. Podobný „souboj mozků“může propuknout i mezi vývojářský­mi týmy konkurenčn­ích firem.

Systém, kdy budou lidé svými mozky přímo napojeni na internetov­é prostředí, slibuje převratné změny třeba i v marketingu. Šíření reklamy, politické propagandy či nejrůznějš­ích „fake news“se zjednoduší a zefektivní, protože nebude těžké zjistit odezvu na zásahy do myslí lidí. Boj o zákazníky či voliče se už nebude odehrávat ve sdělovacíc­h prostředcí­ch a na sociálních sítích, ale přímo v hlavách lidí.

Autor, profesor České zemědělské univerzity, působí ve Výzkumném ústavu živočišné výroby

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia