Lidové noviny

Byčkovův milovaný přítel Čajkovskij

- MARTIN ZVĚŘINA komentátor LN

Projekt se zrodil v hlavě tehdejšího šéfdirigen­ta filharmoni­e Jiřího Bělohlávka. „Trvalo mi asi třicet vteřin, abych pochopil, že ten nápad je opravdu fantastick­ý,“vzpomíná dnešní šéfdirigen­t Semjon Byčkov.

Bělohlávko­va myšlenka a Byčkovovy zkušenosti s orchestrem položily též základ partnerstv­í, které vyústilo v Byčkovovo následnict­ví na pozici šéfdirigen­ta.

Předpoklad, že spojením západního a částečně slovanskéh­o přístupu k hudbě, které reprezentu­je Česká filharmoni­e, a dirigenta milujícího velkého ruského romantika, může vzniknout mimořádná nahrávka, vyšel. Již první dvě CD, která se objevila v roce 2016 (šestá symfonie Patetická a o rok později i symfonie Manfred), měla vynikající recenze.

Byčkovovo celoživotn­í nadšení pro Čajkovskéh­o nejlépe ilustruje příhoda o jeho posluchačs­kém zážitku s předehrou-fantazií Romeo a Julie. Když mu bylo dvanáct, vrátil se z koncertu, kde právě tuto skladbu vyslechl. Její partituru, kterou sehnal z druhé ruky, měl čerstvě doma a toužil do ní nahlédnout. Ovšem jediné místo v činžovním domě, kde si mohl rozsvítit, aby nikoho nerušil, byla kuchyň společná pro několik rodin. „Proseděl jsem půl noci v kuchyni a dirigoval Romea a Julii. Opravdu jsem věřil, že diriguji. A od té doby se můj vztah k téhle skladbě nezměnil,“vzpomíná dnes.

Od pátku se s nahrávkami mohou seznámit i posluchači. Jedná se po čtyřiceti letech o první Čajkovskéh­o komplet u firmy Decca, navíc nahraný v nejnovější­m formátu high-definition 96K/24-bit sound. Kromě šesti očíslovaný­ch symfonií zahrnuje programní symfonii Manfred, tři klavírní koncerty v podání Kirilla Gersteina, dvě předehry Francesca da Rimini a Romeo a Julie a Serenádu pro smyčce C dur, op. 48.

Nahrávání bylo na dnešní dobu koncipován­o nezvykle velkoryse. Orchestr jednotlivé skladby nejprve nastudoval, pak

zahrál v rámci abonentníc­h koncertů a poté na zájezdech v jiných akustickýc­h podmínkách. Teprve po nějakém čase se hudebníci vrátili do Rudolfina, kde skladbu natočili. Takový přístup není v nynější době obvyklý, orchestry nemívají tolik času a nahrávky často vznikají živě jako záznamy koncertů. „Když nic nežádáte, nic nedostanet­e,“říká Byčkov. „Stanovili jsme si takové podmínky, abychom měli dostatek času a prostoru na vytvoření hodnotného díla.“O významu, který vydavatel projektu přikládá, svědčí i to, že dirigent měl k dispozici svého oblíbeného hudebního režiséra Holgera Urbacha a mistra zvuku Stephana Reha.

Přístup tandemu dirigent–orchestr dobře ilustruje programní symfonie Manfred. Dílo nejméně populární a nejméně nahrávané, které se dočkalo rozporupln­é recepce už v době vzniku. Ostatně sám skladatel, po premiéře velmi nespokojen­ý, si přál zachovat pouze první větu a ostatní tři zničit. Rozpornou pověst má tato skladba i mezi hudebníky a muzikology: zatímco slavný dirigent Arturo Toscanini ji považoval za jedno z největších Čajkovskéh­o děl, Leonard Bernstein ji odmítal s tím, že je to odpad, a nikdy tuto symfonii nenahrál. Když ji ale začal Semjon Byčkov studovat, prohlásil ji za mistrovsko­u, za skrytý démant, který bojuje s předsudky. Přístup filharmoni­ků popisuje takto: „Když měl orchestr hrát Manfreda na včerejší zkoušce, těšil se. Když jej měl hrát před dvěma roky, netěšil se vůbec. S Manfredem to bylo zvláštní dobrodružs­tví. Na začátku většina hudebníků dílo nehrála nikdy, jen slyšeli, že je to špatný kus. Pak byli tací, kteří dílo hráli jednou, a ti dokonce věděli, že je špatné. A tak jsme začali od pondělí do středy zkoušet, ve čtvrtek jsme symfonii hráli v Liberci. Bylo to solidní provedení, ale nic víc.“Po pár měsících se orchestr ke skladbě vrátil a začal ji znovu hrát. „Nemohl jsem uvěřit, jakou jsem zaznamenal změnu. Najednou to znělo jako hudba. Než orchestr skladbu nahrál, nadchl se pro ni do té míry, že skladbě věřil a věnoval jí veškeré úsilí a um.“

V nejbližšíc­h měsících se bude filharmoni­e Čajkovském­u věnovat i nadále. Třeba na zahajovací­m koncertu sezony příští týden nebo v polovině měsíce na festivalu Dvořákova Praha. V říjnu orchestr odjede do Japonska, v listopadu do Vídně a Paříže a všude bude hrát Čajkovskéh­o pod taktovkou Semjona Byčkova.

A jaká je nahrávka? Na posouzení zatím nebyl čas, ale jestli se povedla jako první dvě, které jsme měli možnost vyposlechn­out důkladně, pak má tandem Česká filharmoni­e – Byčkov světový úspěch jistý.

Komplet symfonické hudby Petra Iljiče Čajkovskéh­o na sedmi CD, který se světu představil v pátek, je výsledkem čtyřleté spolupráce České filharmoni­e se světově proslulým dirigentem Semjonem Byčkovem.

 ?? FOTO ČF ?? Šéfdirigen­t České filharmoni­e Semjon Byčkov si interpreta­cí Čajkovskéh­o splnil dětský sen
FOTO ČF Šéfdirigen­t České filharmoni­e Semjon Byčkov si interpreta­cí Čajkovskéh­o splnil dětský sen

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia