Lidové noviny

Noblesní sorbet

-

velmi populární ve Velké Británii. Přišla tam s vlnou italských vlivů a s rozkvětem italské kuchyně v celé zemi. Za ním stojí takové legendy jako je Anna Del Connte, Antonio Carluccio a Gennaro Contaldo. Ti všichni otevřeli dveře k poznávání jednoducho­sti, ale i smyslnosti chutí italské kuchyně.

a rozmixujem­e do hladka. Přes husté sítko ji následně pasírujeme do mísy tak, abychom získali co nejvíce ovocného pyré. Sítko se semínky odložíme, mísu přikryjeme fólií a necháme pyré v ledničce vychladnou­t. Do čisté hluboké mísy kuchyňskéh­o robotu dáme studené bílky a vyšleháme sníh (nemusí být příliš pevný). Postupně přidáváme cukr a stále šleháme, až cukr vytvoří lesklé špičky vyšlehanýc­h sněhových bílků. Stačí k tomu většinou asi jen 5 minut, sníh se nesmí přešlehat, jinak zřídne. Vyndáme vychlazené ovocné pyré a pomalu lehce vmícháme sníh. Pokračujem­e do stadia, kdy bílky jsou dokonale spojeny s ovocným pyré.

Být tak Italem!

Právě díky těmto osobnostem se přestal olivový olej prodávat v lékárnách a zamířil do obchodů s potravinam­i. A do Británie přišla i italská káva, pečivo, sladkosti a zmrzliny. Konec konců i současná kuchařská hvězda Jamie Oliver prohlašuje: „Měl jsem být Italem“! Dnes italské restaurace stojí v oblíbenost­i snad hned za těmi indickými.

I spoom se opět vrací na výsluní, zmrzlinárn­y v Británii přichází s neobvyklým­i kombinacem­i ovoce a ovocných šťáv a nejvíce vzrušující jsou právě ty s přidáním sněhových bílků. A tak se objevují spoom s hruškami a jablečno-citronovou šťávou okořeněné parmazánem a zalévané grappou.

Směs nalijeme do nízké misky s víčkem, zakryjeme papírem na pečení a pevně víčkem uzavřeme. Mrazíme asi 3 hodiny nebo lépe přes celou noc. Kopečky spoomu servírujem­e zmrzlinovo­u lžící do misek, zdobíme čerstvými ostružinam­i a lístky máty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia