Lidové noviny

Černý rybíz,

- ANITA BLAHUŠOVÁ

Černý rybíz (Ribes nigrum) býval spolu s dalšími druhy rybízů a angreštů mezi pěstiteli velice oblíbeným drobným ovocem. A návrat k jeho pěstování se rozhodně vyplatí, chcete-li tyto bobuloviny ochutnat. I během sezony bývají v obchodní síti téměř nedostupné.

Nanukem proti kašli

Právě černý rybíz je jednou z rostlin, u kterých můžeme využít pro chuť i zdraví téměř všechny části. Je známým faktem, že patří mezi ovoce nejbohatší na vitamin C a obsahuje navíc ze všech druhů rybízů také nejvyšší podíl minerálníc­h látek. Charakteri­stickou vůni dodávají plodům i listům zejména éterické silice.

Černé, velmi výrazně nakyslé plody se hodí pro přímý konzum i konzerváre­nské zpracování, nejčastěji v podobě šťáv, nanuků nebo džemů. Barva šťávy, která je sama také posilující­m lékem v rekonvales­cenci nebo při psychické a fyzické zátěži, pomáhá zvýraznit mnohé pokrmy či nápoje. Sušené listy slouží jako základ bylinných čajů a působí lehce močopudně a potopudně, odvar z větviček lidoví léčitelé doporučova­li nemocným proti kašli. Nezastupit­elné místo má černý rybíz rovněž v (nejen přírodní nebo té domácí) kosmetice.

Kyselý jako rebarbora Aromatický­m černým bobulím lidé nemohli dlouho přijít na chuť. Jako mnoho jiných dnes oblíbených rostlin si i černý rybíz musel prošlapat cestu na naše záhumenky ze zdmi obehnaných klášterníc­h zahrad, kde byl považován více za léčivou rostlinu než za pochutinu.

Výjimkou bylo Rusko, kde se dle dostupných pramenů počátky jeho obliby datují již do 12. století. To u nás ve střední Evropě se černý rybíz jako kulturní rostlina uchytil o něco později, vlna popularity pak tuto bobulovinu zasáhla zhruba v polovině století devatenáct­ého, kdy se využíval pro výrobu oblíbeného vína.

Ve století minulém rybíz kraloval snad všem samozásobi­telským

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia