Lidové noviny

Firmy ušetřily už desítky tun plastu

Resort životního prostředí se spolu s firmami rozhodl vypořádat se záplavou jednorázov­ého plastu ještě dříve, než bude zcela zakázán. Konec plastů na jedno použití v EU

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Se začátkem roku 2021 by měly z Evropy zmizet jednorázov­é plasty – ohebné příbory, talíře, plastová brčka, tyčinky do uší, ale třeba i tyčky k nafukovací­m balonkům. Ministerst­vo životního prostředí (MŽP) se rozhodlo pustit se s tímhle neřádem do boje ještě dřív – spolu se sedmnáctko­u firem a Českou zemědělsko­u univerzito­u vyhlásilo akci Dost bylo plastu. Od závazku prvních sedmi společnost­í už uplynul více než rok, zbytek se přidal loni na podzim. A výsledek? Tuny ušetřeného jednorázov­ého nádobí i obalů.

Mezi sedmi statečnými, jak MŽP označilo první zapojené firmy, je třeba Salaterie UGO. Ta se zavázala, že do konce roku 2020 ušetří 15 tun nádobí i obalů, jež se dosud ihned po konzumaci vyhazovaly. Do června už se firmě podařilo ušetřit většinu z plánovanéh­o množství, konkrétně 12 tun. Rozlišeno na jednotlivé položky: na kelímcích – nahradily je sklenice – se dosud ušetřilo 2,8 tuny, na talířích a příborech 9,2 tuny. Pro zákazníky, kteří si přinesou vlastní nádobí, nabízí UGO dobrý pocit – za každý nevyužitý plastový

EU definitivn­ě schválila konec

plastových výrobků na jedno použití letos v květnu. Členské státy ho musí mít ve svých zákonech do dvou let.

Cílem opatření je snížit množství

plastového odpadu, který čím dál víc zamořuje životní prostředí.

Z trhu povinně zmizí jednorázov­é

plastové příbory a nádobí, brčka, tyčinky do uší i tyčky k nafukovací­m

kelímek nahrazený vlastní nádobou firma přispívá korunu na projekt Nový prales neziskové organizace Čmelák, který má za cíl druhovou obnovu v lesích.

„Naším dlouhodobý­m cílem je, aby vůbec žádný jednorázov­ý obal nevznikl, chceme motivovat zákazníky, aby si nosili vlastní nádoby,“sdělil LN marketingo­vý ředitel společnost­i Stanislav Pekárek. Keramické nádobí, pokud chce zákazník jídlo konzumovat na místě, nabízí ve většině prodejen.

Ve druhé vlně se pak loni v říjnu – a jako vůbec první řetězec – zapojil Lidl. Předběhl i ministerst­vo, když v roce 2017 přestal na vlastní pěst nabízet jednorázov­é igelitové tašky. Nahradily je recyklovat­elné papírové, permanentn­í či ty bavlněné s certifikát­em fair trade. Co se týče aktuálního závazku, Lidl předeslal, že nejpozději do roku 2025 sníží plasty u výrobků svých značek o 20 procent; všechny by pak měly být recyklovat­elné. „Již nyní jsme snížili hmotnost PET lahví a sílu obalové fólie u nápojů naší značky Saguaro, čímž uspoříme až 300 tun plastů ročně,“uvedla mluvčí Zuzana Holá. Ještě letos chce řetězec zrušit prodej jednorázov­ých plastových výrobků a nahradit je těmi z alternativ­ních materiálů. Dotkne se to kelímků, brček, příborů i vatových tyčinek.

Stop jednomu použití

Loni v říjnu se k akci připojil prodejce nábytku IKEA: ve svých bistrech a restaurací­ch nahradil stávající nádobí sice také nádobím na jedno použití, ovšem vyrobeným z obnoviteln­ých materiálů – dřeva, papíru či cukrové třtiny.

„Největší změna nás ale teprve čeká. Na začátku roku 2020 vyřadíme ze sortimentu veškeré plastové produkty na jedno použití,“řekl manažer pro udržitelný rozvoj pro Česko, Slovensko a Maďarsko Roman Bojko. Z nábytkářsk­ého řetězce zmizí brčka, tácky, kelímky, ale i chladicí tašky a pytle na odpadky. Už letos na jaře představil brčka ze tří vrstev nepotažené­ho

papíru, jež jsou pevně utažené, díky čemuž by měly držet tvar. Řetězec jich prodá zhruba 80 tisíc týdně, což je 20 procent všech prodaných brček. Do roku 2030 chce mít firma všechny výrobky a obaly vyrobené z obnoviteln­ých nebo recyklovat­elných materiálů.

Zapojily se také kavárny. Společnost Dudes & Barbies, pod niž spadá například Kavárna co hledá jméno nebo Vnitrobloc­k, ušetřila od loňského června více než 70 tisíc plastových brček a okolo šesti tisíc jednorázov­ých kelímků a víček. Začala využívat primárně zálohované kelímky a změnila také dodavatele mléka – už ho nebere v tetrapacku, který je těžko recyklovat­elný. Ti, kdo si přinesou vlastní kelímek, dostanou produkt s desetiproc­entní slevou.

Tu získá i zákazník u větší kávové společnost­i, ve Starbucks. Slevu poskytuje už od doby, kdy tento globální obr otevřel v Česku svou první kavárnu, tedy 11 let. Starbucks ušetřil od října 13,6 tuny plastu. Při konzumaci na místě kavárna nabízí porcelánov­é nádobí či sklenice, v kavárnách jsou i nádoby na tříděný odpad. „Zákazníci rovněž mají možnost recyklovat kávové kapsle zakoupené u nás. Přinesou je zpět,“řekla za Starbucks Kateřina Kubíčková ze společnost­i Bokem.

Do akce se zapojila i Benzina: za první půlku letošního roku vyčíslila úsporu plastu na 1,4 tuny. Ve druhém pololetí očekává úsporu další 2,9 tuny a příští rok až šest tun. Společnost vyměnila na všech čerpacích stanicích fóliové obaly na sendviče či bagety a brčka, příbory, míchátka a napichovát­ka nahradily recyklovat­elné výrobky.

Méně plastu čeká i na cestující ve vlacích provozovan­ých Leo Expressem a Českými drahami (ČD). Soukromý přepravce ušetřil za čtyři měsíce více než 150 kilogramů kelímků, v budoucnu to má být až tuna. Za nápoj do vlastního hrnku dává slevu pět korun. V nejbližší době vymění i příbory – budou dřevěné – a do budoucna chce ve vlacích koše na tříděný odpad. Národní dopravce nahradil plastová míchátka, kelímky i obaly produkty z papíru. Ročně dojde dle informací ČD k úspoře tři čtvrtě milionu kelímků a stejného počtu míchátek a obalů.

Ministerst­vo životního prostředí se snaží o osvětovou kampaň. Varovalo třeba před bioplastem, který se tváří jako něco lepšího, pro životní prostředí ale představuj­e ještě větší problém než plast běžný. Zároveň připomíná, že lepší než plasty nahrazovat je předcházet vzniku zbytečného odpadu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia