Lidové noviny

Jak Češi stíhali „bestie“

- MARTIN RYCHLÍK

Práce mi zabrala zhruba sedm let, říká historik Vojtěch Kyncl o své nové knize Bestie, ve které poctivě – a poutavě – mapuje zdejší stíhání nacistický­ch zločinců. Svět si včera připomněl 80. výročí začátku druhé světové války, nejkrvavěj­šího konfliktu v dějinách lidstva.

PRAHA Jmenoval se Alexander Keleberec, českoslove­nský občan a vyučený řezník. Po roce 1945 pracoval jako dělník a závozník v Tesle, pak dělničil ve sklářství i lesnictví. Měl pět dětí. Na počátku šedesátých let jej závodní výbor vyslal na poválečné setkání vězňů koncentrač­ního tábora Mauthausen, který tento člen KSČ „přežil“. Keleberec tam odjel, jenže ostatní vězni v něm poznali nikoliv druha, nýbrž výjimečně brutálního kápa přezdívané­ho Alex...

Prokazatel­ně sám osobně zabil stovky lidí; byl „vysazený“zejména na Poláky, jimž vyčítal okupaci části českoslove­nského území. Shazoval je kupříkladu z třicetimet­rového útesu v lomu. „Na podzim 1941 Alex pomáhal nahnat zhruba dva tisíce vězňů do močálů, kde zahynuli. V prosinci 1941 připravil s dalšími kápy akci H-13, při níž zahynulo asi pět stovek vězňů. Způsob vraždy spočíval v tom, že vězňové byli vyhnáni pod sprchy na volném prostranst­ví při dvacetistu­pňovém mrazu a poléváni studenou vodou. Část zmrzla na místě, ostatní pomřeli na následky takového zacházení,“líčí 740stránko­vá kniha Bestie, již v NLN vydal historik Vojtěch Kyncl z Historické­ho ústavu Akademie věd ČR.

Devadesát kazuistik zločinců Případ surového Keleberce, jenž dle svědectví utopil člověka v žumpě a jiné ubil naběračkou k smrti, otevřel po jeho zatčení v dubnu 1964 otázku, jak se bude Českoslove­nsko stavět ke stíhání válečných zločinů de facto z území jiného státu a často na Polácích. Mezitím ve Spolkové republice Německo probíhaly „osvětimské procesy“s přímými či nepřímými vrahy, které zajímaly i obnovenou Čs. vládní komisi pro stíhání nacistický­ch zločinů (ČKVZ). Kápo Alex byl podroben psychiatri­ckému vyšetření, jež ale ukázalo, že se stal „bezproblém­ovým občanem“, že nemá vážnější úchylky. Měl jen nižší IQ. Nakonec byl odsouzen k odnětí svobody na 14 let. „Do knihy jsem vybral devět desítek uzavřených případů. Nejsložitě­jší věcí bylo, jak celé velmi široké téma stíhání nacistický­ch zločinců metodologi­cky uchopit,“řekl LN Kyncl, jenž prostudova­l jak tuzemské, tak zahraniční archivy v Německu (pro bývalé součásti SRN a NDR) a v Rakousku. Knihu uvozuje podrobný historický úvod, popis vyšetřován­í zločinů, procesy v německy mluvících zemích po roce 1945, téma ne/promlčitel­nosti a aspekty takzvané „biologické amnestie“, kdy se v SRN mírněji pohlíželo na stárnoucí pachatele...

„Právní problemati­ka byla obzvlášť složitá, protože každá ze zúčastněný­ch zemí pohlížela na trestněprá­vní aspekty odlišně a dle svých zákonů,“nastiňuje Kyncl, jehož knihu recenzoval i právní historik Jan Kuklík, stávající děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Kromě případů, kdy byli zločinci dopadeni na čs. území (jako Keleberec), je výpravná a neobyčejně poctivě zdrojovaná kniha plná dalších „bestií“, které unikly i za hranice. Tyto osoby terorizova­ly českoslove­nské obyvatele (jako například nepotresta­ný šéf pražského gestapa Ernst Gerke anebo naopak justicí usvědčený a roku 1973 v NDR popravený Paul Feustel, vrchní gestapák z Kolína). Či Kurt Wachholz, krutý dozorce SS z Malé pevnosti Terezín).

Šlo o surového, mnohonásob­ného vraha: vězně nutil skákat z výšky, ubíjel je, studentovi Svátkovi rozšlápl s dalším nacistou hrudní koš (!). Důstojníka čs. armády Mekutu donutil zahltit se solí a pak stát ve vedru v kožichu s cihlami v rukou, načež jej pak skokem na zhroucené tělo usmrtil... Wachholz byl v únoru 1968 ve východním Německu zatčen a v listopadu – tedy po srpnové okupaci ČSSR – s ním začal v Berlíně proces, jenž měl ukázat „porozumění“mezi justicí socialisti­ckých států. Symbolicko­u se pak stala fotka, kdy během rekonstruk­ce Vojtěch Kyncl (36) vražd prochází obviněný Wachholz jako jediný ze stíhaných pachatelů „brankou smrti“v Terezíně, přičemž jsou mu v patách vyšetřovat­elé Karel Kámiš a Čeněk Klapal. Na případu spolupraco­valy složky Stasi a Státní bezpečnost­i (StB); bývalý esesák Wachholz byl dne 13. prosince 1968 ve východním Berlíně za účasti čs. svědků odsouzen k trestu smrti a 28. dubna 1969 následně v Lipsku popraven – nečekaným výstřelem z blízkosti do zátylku.

Na paměť budoucím

Mezi devadesátk­ou případů však figurují nejen gestapáci a dozorci. Kyncl si všímá též zločinů na samém sklonku války, při takzvaných pochodech smrti či protiparty­zánském násilí typu vyvraždění Javoříčka zvláštním komandem ZbV 43. Otřesná je kupříkladu vražda 21 maďarských Židů večer 14. dubna 1945 v Mikulově, kdy Christian Wolf s dalšími zákeřně usmrtili osm bezbrannýc­h mužů, dvanáct žen (jedna měla i amputovano­u nohu) a devítileté dítě. „Výpovědi svědků, kteří byli přítomni exhumaci a ohledání mrtvol, nasvědčují tomu, že oběti byly nejen stříleny, ale také sraženy do příkopu pažbou, omráčeny a zasypány hlínou, takže zemřely udušením,“uvádí kniha. Stíhání proti Wolfovi bylo roku 1968 zastaveno.

Proč dal autor svému dílu název Bestie? „Jednak kvůli nelidskému jednání stíhaných osob, ale i jedna z vyšetřujíc­ích skupin nesla krycí jméno Bestie,“vysvětluje historik, jenž spolupraco­val s mnoha archiváři či uznávaným profesorem Norbertem Freiem z Univerzity Friedricha Schillera v Jeně. Kromě bádání Kyncl provází Terezínem a v Pardubicíc­h chystá s kolegy vznik unikátního památníku výsadku Silver A a obětem heydrichiá­dy. Mementem pro budoucí generace je však i jeho obří kniha, jejíž obálku zdobí bestie: onen kápo Alex.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia