Lidové noviny

Zakrytí Koněva dál budí emoce

-

U památníku ruského vojevůdce na náměstí Interbrigá­dy v Praze 6 panuje napětí. Na dnešní protest proti zakrytí maršálovy sochy má přijít i mluvčí prezidenta Miloše Zemana či poslanec ČSSD.

PRAHA Plachta, kterou dalo kolem sochy maršála Ivana Koněva nainstalov­at vedení městské části Praha 6, nadále vzbuzuje kontroverz­e. Od páteční instalace se ji pokusilo strhnout už několik lidí. Poprvé jen chvíli poté, co tam bylo postaveno lešení s plachtou, pak v noci na sobotu a znovu během odpoledne. Po posledním zásahu zůstalo kolem pomníku kontroverz­ního sovětského vojevůdce jen lešení bez plachty, která se tam znovu objevila v sobotu vpodvečer. Ve všech případech zasáhli strážníci, aktéry stržení plachty předali policii. Strážníci i policisté místo dál sledují.

O dosud posledním incidentu dostali strážníci hlášení na linku 156 v sobotu kolem 14.30. „Strážníci zadrželi muže, který přeřezal pásky u plachty,“řekla mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová. Dle svědků přeřezal pásky starší muž oblečený do maskáčů. Strážníci zasahovali u Koněvovy sochy i v sobotu nad ránem, kdy si všimli neobvykléh­o pohybu plachty a zaslechli zvuk, jenž dle mluvčí nasvědčova­l tomu, že ji někdo zkouší rozřezat. „Poté spatřili dva mladíky, kteří rychle od sochy odcházeli. Jeden měl v ruce železnou trubku. Následnou kontrolou hlídka zjistila, že je plachta chránící sochu potrhaná a ze zadní části sochy sejmutá. Mladíky ve věku 22 a 23 let, kteří se k poškození přiznali, předala hlídka strážníků kolegům ze státní policie,“uvedla Seifertová. „Oba muži jsou podezřelí z přestupku proti majetku, vyčíslená škoda činí 4000 korun,“řekl mluvčí policie Jan Daněk.

Výhrůžky starostovi

Aktivista Jiří Černohorsk­ý plachtu strhl už v pátek odpoledne, nedlouho poté, co ji tam šestá městská část umístila.

Během soboty přicházeli lidé k soše pokládat protestní transparen­ty i květiny. V pondělí se tam má uskutečnit protestní akce proti zakrytí sochy. Podle místopředs­edy České suverenity Pavla Havránka se jí kromě členů České suverenity zúčastní také poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) a mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Radnice Prahy 6 v pátek Koněvovu sochu na náměstí Interbrigá­dy v Bubenči zakryla. Zdůvodnila to snahou ochránit pomník před vandaly. Ruské velvyslane­ctví označilo jednání radnice za „opakované zneuctění památky vojáků Rudé armády padlých v bojích proti nacistům za svobodu Českoslove­nska“. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) dostal policejní ochranu, protože kvůli postupu radnice dostával výhrůžky fyzickou likvidací.

Pomník je delší dobu předmětem sporu s Ruskou federací, důvodem jsou rozdílné názory na Koněvovu historicko­u roli. Šestá inzerce městská část navrhuje kvůli vandalským útokům na sochu její přesun na nedalekou zahradu ruské ambasády. Pomník byl už několikrát poškozen, naposledy jej někdo předminulý týden polil červenou barvou. Ruské velvyslane­ctví tehdy ostře odsoudilo pomalování pomníku a označilo to za barbarský čin a urážku památky vojáků Rudé armády. Ruské ministerst­vo zahraničí kvůli tomu povolalo chargé d’affaires českého velvyslane­ctví v Moskvě. Česká diplomacie sdělila, že nemůže do věci samosprávy zasahovat.

Socha bude podle mluvčího Prahy 6 Ondřeje Šrámka zakryta do doby, než se rozhodne, co s ní dál. O jejím osudu mají jednat 12. září zastupitel­é Prahy 6. Městská část loni k 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Českoslove­nska odhalila u sochy tabulku s doprovodný­m textem. Popisuje roli Koněva v roce 1945, kdy osvobozova­l Českoslove­nsko od nacistů, v roce 1956, kdy řídil brutální potlačení maďarského povstání, v roce 1961, kdy se jako velitel skupiny sovětských vojsk podílel na řešení berlínské krize výstavbou berlínské zdi, i v roce 1968, kdy měl podíl na vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Českoslove­nska. Ruská ambasáda v ČR v uplynulých dnech uvedla, že vandalský čin zavinila i radnice Prahy 6 tím, že na něj tabulku umístila. dom, čtk

 ??  ??
 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Sochu maršála Ivana Koněva v Praze 6 v minulých dnech někdo polil barvou, proto se kolem ní objevila ochranná plachta
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Sochu maršála Ivana Koněva v Praze 6 v minulých dnech někdo polil barvou, proto se kolem ní objevila ochranná plachta

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia