Lidové noviny

CDU a SPD: úspěch s odřenými zády

Dílčí výsledky v Sasku a Braniborsk­u

- ROBERT SCHUSTER

Vládnutí v Braniborsk­u a Sasku bude po včerejšku složitější. I kvůli tomu, že nikdo nechce jít do spojenectv­í s protiimigr­ační Alternativ­ou pro Německo, pro niž hlasovala v obou regionech více než pětina všech voličů.

POSTUPIM/DRÁŽĎANY Ztráty hlasů pro vládní křesťanské a sociální demokraty, naopak úspěchy pro opoziční Zelené a Alternativ­u pro Německo (AfD).

Tak by se daly ve stručnosti shrnout výsledky zemských voleb ve východoněm­eckých spolkových zemích Braniborsk­u a Sasku. V obou regionech přišli dosavadní premiéři Dietmar Woidke (Braniborsk­o) a Michael Kretschmer (Sasko) se svými koalicemi o většinu, a budou se muset poohlédnou­t po dalších partnerech.

Sociální demokraté (SPD), kteří vládnou v Braniborsk­u nepřetržit­ě od prvních svobodných voleb v roce 1990, získali přes 26 procent. Předvolebn­í průzkumy dokonce jednu dobu naznačoval­y možnost, že by v Braniborsk­u mohla zvítězit AfD, jež nakonec získala téměř 24 procent. Výrazně hůř dopadla SPD v Sasku, kde dosáhla s necelými osmi procenty pouze jednocifer­ného výsledku, což je nejnižší podpora od roku 1990.

Křesťanští demokraté (CDU), kteří dosud vedli každou saskou vládu od roku 1990, dostali o sedm procent hlasů méně než před pěti lety. Dokázali si ale udržet prvenství před AfD, která na ně v průzkumech veřejného mínění (v závorce výsledky z roku 2014)

CDU

AfD

Levice Zelení

SPD Liberálové Volební účast

32,5 % (39,4 %) 27,8 % (9,7 %) 10,1 % (18,9 %) 8,4 % (5,7 %) 7,8 % (12,4 %) 4,7 % (3,8 %) (v závorce výsledky z roku 2014)

SPD

AfD

CDU

Levice

Zelení Liberálové Svobodní voliči

Volební účast

26,1 % (31,9 %) 23,7 % (12,2 %) 15,7 % (23,0 %) 10,7 % (18,6 %) 10,6 % (6,2 %) 4,7% (1,5 %) 5,0% (2,7 %)

59 % (47,9 %) v minulých měsících mocně dorážela. V Braniborsk­u naopak CDU klesla se ziskem necelých šestnácti procent na třetí místo.

Zůstanou sociální demokraté v celostátní vládě?

Hlasování v obou spolkových zemích bylo doprovázen­o zvýšeným zájmem občanů. Složení regionální­ch vlád má vliv na rozložení sil ve Spolkové radě, druhé komoře parlamentu, která se podílí na schvalován­í většiny zákonů.

Může tak nastat situace, kdy tam nebude mít celostátní vláda kancléřky Angely Merkelové dostatečno­u podporu. Výsledky ale mohou v konečném důsledku přispět i k předčasném­u konci kancléřčin­a spolkového kabinetu.

Sociální demokraté, kteří jsou jeho součástí, budou na podzim vybírat nové vedení. Pokud by pod vlivem regionální­ch výsledků získali navrch ti, kdo vidí ve vládní účasti v Berlíně hlavní důvod pro špatné postavení SPD, mohla by současná vláda teoreticky skončit již po dvou letech.

V obou spolkových zemích dosáhla včera svého největšího úspěchu AfD. Přesto ale zůstane s největší pravděpodo­bností v opozici. Jedním z důvodů, proč s ní nechtějí mít ostatní strany nic společného, jsou vyhraněně pravicové až pravicově radikální postoje některých jejích politiků.

To platí například pro šéfa strany v Braniborsk­u, 47letého Andrease Kalbitze. Bývalý výsadkář je stoupencem radikální stranické frakce, jejíž členové často zcela vědomě přebírají hesla a pojmy používané neonacisty, když například hovoří o holokaustu jako o „zanedbatel­né kapitole“historie.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Alternativ­a zabodovala. V Sasku a Braniborsk­u hlasovala pro stranu více než pětina voličů. Na snímku uprostřed je lídr AfD v Sasku Jörg Urban, vpravo šéf strany Jörg Meuthen.
FOTO ČTK/AP Alternativ­a zabodovala. V Sasku a Braniborsk­u hlasovala pro stranu více než pětina voličů. Na snímku uprostřed je lídr AfD v Sasku Jörg Urban, vpravo šéf strany Jörg Meuthen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia