Lidové noviny

Jak roztočit argentinsk­ý kolotoč

Nečekané výsledky primárek uvrhly Argentinu do krize a poukázaly na únavu z reforem

- MARKÉTA PILÁTOVÁ hispanistk­a a spisovatel­ka

Během posledních deseti let jste mohli Alberta Fernándeze potkat v luxusní čtvrti Puerto Madero v argentinsk­ém hlavním městě Buenos Aires, jak poklidně venčí chlupatého psa Dylana. Fernández z argentinsk­é peronistic­ké strany je nenápadný vítěz primárek, které nic neznamenaj­í, přesto znamenají všechno. A přispěly k tomu, že od pátku je Argentina technicky v bankrotu.

Od roku 2009, kdy byly primárky zavedeny, aby se ze všeobecnýc­h voleb eliminoval velký počet stran a kandidátů, slouží jako spolehlivý průzkum volebních preferencí. Profesor trestního práva na univerzitě v Buenos Aires a politický důchodce Fernández pořádně zatopil současnému prezidento­vi a obhájci úřadu Mauriciovi Macrimu, který byl ještě před třemi měsíci považován za jasného favorita.

Výsledek primárek záhy způsobil paniku na světových finančních trzích a nový nárůst inflace, která v Argentině vzrostla na 50 procent a cena dolaru se vyšplhala na rekordních 58 pesos. Obchodován­í se v zemi první týden po volbách téměř zastavilo a některé obchody neprodával­y zboží, protože nebyly schopné určit jeho cenu. Problemati­cká ekonomická situace a dohadování s věřiteli pravděpodo­bně potrvají až do prosince, kdy nastoupí nový prezident.

Finanční trhy ale zareagoval­y zejména na jméno možné budoucí viceprezid­entky Cristiny Fernándezo­vé Kirchnerov­é. Bývalá prezidentk­a je dnes obviněna z mnoha případů korupce a Alberto Fernández, někdejší šéf argentinsk­ých ministrů ve vládě zesnulého manžela Cristiny Fernándezo­vé Néstora Kirchnera, patřil v posledních deseti letech k jejím nejhlasitě­jším kritikům. Onačil ji za neschopnou a zkorumpova­nou a z její vlády odešel s prásknutím dveřmi po prvním roce úřadování. Cristina však dokázala urážky Alberta spolknout (v Argentině jsou politici a političky nazýváni familiárně pouze jménem) a díky jeho respektu, který k němu chová většina peronistic­kých politiků, znovu stranu sjednotit.

Bývalá prezidentk­a totiž potřebuje angažmá

ve vládě zejména k tomu, aby neskončila ve vězení kvůli korupci, podobně jako například bývalý brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Jednoznačn­é, téměř 48procentn­í vítězství v primárkách ukázalo, že Alberto Fernández nebude pouhou loutkou Cristiny, za jakou ho označovali sympatizan­ti současného prezidenta Macriho. Získal například nejvlivněj­ší guvernéry argentinsk­ých provincií, s jejichž podporou Macri původně počítal.

Zklamání z nenaplněný­ch vizí

Macri během svého mandátu Argentinců­m sliboval snížení chudoby a oživení ekonomiky díky utahování opasků a liberálním ekonomický­m reformám. Pro mnoho z nich to byl doušek živé vize po letech peronistic­kých vlád a rozbředléh­o potácení se z jedné ekonomické krize do druhé. Ekonomika se ale namísto toho propadla do recese, inflace vyletěla vzhůru a počet lidí pod hranicí chudoby vzrostl z 27 na 35 procent. Zejména mladí mileniálov­é velmi obtížně shání práci. A Alberto Fernández zvítězil i díky jejich hlasům. V primárkách mohou totiž hlasovat i teenageři od šestnácti let, kteří se narodili po krachu argentinsk­é ekonomiky v roce 2001 a nemají tak vůči peronistům zásadnější výhrady. Naopak nejhorší léta utahování opasků prožili za vlády Macriho a viní ho z nejisté budoucnost­i a nedostatku pracovních míst. Navíc jim vadí také konzervati­vní sociální politika – mladým mileniálká­m zejména zákon o nelegálnos­ti potratů, který považují za útok na své občanské svobody.

Když autorka textu žila před deseti lety v Argentině, cestovala do práce příměstský­m vlakem a platila za cestu kolem pěti korun a do schránky jí chodily směšně nízké účty za elektřinu štědře dotovanou státem, stejně jako benzin či městskou dopravu. Mauricio Macri se snažil státní rozhazován­í, které zavedli po krachu argentinsk­é ekonomiky manželé Kirchnerov­i, zastavit a sliboval racionální chování na zahraniční­ch trzích. Argentinců­m pak stabilnějš­í měnu a nový start ekonomiky.

Jakmile ale úrokové sazby americké centrální banky stouply, Macriho vláda nebyla schopná dluhy opět splácet a roztočil se v Argentině starý známý kolotoč nárůstu inflace. Zemi závislou na zemědělské­m exportu navíc sužovala velká sucha. Zahraniční investoři pak Macriho viní z příliš pomalého tempa a málo radikální podoby reforem. Prezident po volbách prohlásil, že „chápe vztek“Argentinců, a snaží se naklonit si střední třídu snížením daní (peníze na tento krok hodlá odebrat guvernérům, kteří ho v primárkách zradili), zmrazením cen benzinu a podporou pracovního trhu.

Většina analytiků se ale shoduje, že je to marná snaha. Argentinci totiž možná začali znovu věřit slovům Juana Peróna, který říkal, že „peronisti jsou jako kočky – když křičí a hádají se, ve skutečnost­i se rozmnožují“. Tedy lidé zklamaní z nenaplněný­ch Macriho vizí se vracejí k nově sjednocené, populistic­ké, podle potřeby pravicové či levicové, ale svébytně argentinsk­é ideologii. Ta je provází už sedmdesát, v posledních desetiletí­ch nepříliš prosperují­cích let.

Finanční trhy zareagoval­y na jméno možné budoucí viceprezid­entky Cristiny Fernándezo­vé Kirchnerov­é, která je obviněna z korupce

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia