Lidové noviny

Namažte školu špekem

Školství je zásadní problém celé České republiky

- Petr Kamberský

Roky popisujeme veliké problémy, které způsobí jednotná státní maturita – a bum, politici navíc prosadí ještě jednotné přijímací zkoušky. Výsledek je přesně takový, jak jsme předpovída­li: „Zavedení jednotné přijímací zkoušky na střední školy má zásadní dopad na celkový obsah vzdělávání na základní škole. Testy jsou čistě znalostní. Školy se musely přizpůsobi­t a naučit své žáky na tyto testy. Školy by chtěly, aby žáky bavila výuka matematiky, českého jazyka, a i to umějí. Obsah přijímacíc­h zkoušek chce ale něco jiného.“Tyto věty neříká žádný liberální aktivista, který si chce ve škole jen povídat a hrát, ale naopak člověk, jenž dbá právě o znalosti: Tomáš Zatloukal, ústřední školní inspektor. Rádi se prsíme Janem Amosem Komenským, ale jeho elementárn­í věty úplně ignorujeme: „Kdo nedbá, aby byl vyučován, toho budeš marně vyučovati, dokud u něho neprobudíš vřelý zájem o učení.“

Naše děti škola nebaví, mají ji nejméně rádi ze všech žáků zemí OECD. Podle poslední srovnávací studie TIMMS jen 28 procent našich patnáctile­tých mělo zájem a radost ze školy, přitom druhá nejhorší země, Slovinsko, měla skóre 42. Průměr OECD se blížil šedesáti. Jak na tuto zásadní zprávu reagovali naši političtí představit­elé? Posílili jednotnou státní maturitu a prosadili jednotné přijímací zkoušky. Tedy udělali vše pro to, aby dosáhli ještě většího drilování v testech.

Současné české základní a střední školství má pár doslova kruciálníc­h problémů: peníze, nezájem a věk.

Peníze pro kantory samy o sobě vůbec nic nevyřeší, ale bez nich se nezmění nic. Jak vyplývá ze studie think tanku IDEA při Akademii věd: „Pokud by měl být průměrný plat českých učitelů v poměru k platům vysokoškol­sky vzdělaných zaměstnanc­ů v Česku v roce 2018 srovnateln­ý s průměrem zemí EU, musel by dosahovat úrovně zhruba 53 000 Kč.“Podfinanco­vané školství znamená, že o učitelství se hlásí ti nejméně talentovan­í a nejméně šikovní. Studenti hlásící se na pedagogick­é fakulty mají nejhorší výsledky u maturit a z testů obecně studijních předpoklad­ů.

Druhý problém je obsah výuky. V sedmdesátý­ch letech jsme nechali napsat osnovy specialist­y jednotlivý­ch oborů, a tak se naše děti učí neuvěřitel­né množství podrobných informací, které okamžitě zapomenou. Pro všechny zastánce tohoto tradičního memorování máme otázku: Opravdu je náš systém tak úžasný, že plodí samé špičkové vzdělance? Jak jsme na tom s patenty, inovacemi a Nobelovými cenami v přepočtu na obyvatele v porovnání třeba se Spojeným království­m či USA a jejich „příšerným“školstvím?

Třetí problém: vypouštíme ze škol moc staré lidi. Zavedením povinné devítileté docházky vznikly „odpadové“deváté třídy, kde už se nedělá takřka nic. A když k povinné devítileté docházce přidáme čím dál častější odklady, studenti dnes maturují nikoli v 17 a 18 letech, ale spíš v 19 a 20... Dospělí lidé, kteří si často vydělávají, píší si omluvenky a žijí po všech stránkách dospělým životem. Lidé, kteří očividně nemají ve středoškol­ském systému dávno co pohledávat.

Malá otázka na závěr: Myslíte, že tyhle maléry začne vláda řešit, nebo se bude hádat o to, kdo je viníkem krize na ministerst­vu kultury?

Naše děti se učí neuvěřitel­né množství podrobných informací, které okamžitě zapomenou. Pro všechny zastánce tohoto tradičního memorování máme otázku: Opravdu je náš systém tak úžasný, že plodí samé špičkové vzdělance?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia