Lidové noviny

Možná temné, ale skvělé

- RADIM KOPÁČ

Tak třeba Žítkovské bohyně (2012) Kateřiny Tučkové – bestseller, jaký má česká literatura jednou za dekádu: přes sto padesát tisíc prodaných výtisků, překlady do víc než patnácti jazyků, úspěšná divadelní adaptace, mluví se o filmu. Nebo Radka Denemarkov­á, která vyhrála čtyřikrát Magnesii Literu, což se ještě nikomu jinému nepodařilo; letos se Knihou roku stal její román Hodiny z olova (2018). Anebo do třetice Bianca Bellová, která předloni přivezla z Bruselu Cenu Evropské unie za literaturu (a tentýž rok přidala i domácí Magnesii): její románové Jezero (2016) se následně rozlilo po světě rychlostí blesku – za dva roky překlady do sedmnácti jazyků. Co kniha, to fenomén, milník, jasná položka pro budoucí literární historii.

Střepiny emocí

A dá se pokračovat, teď už aktuálními tituly. Alena Mornštajno­vá se po oddechovém intermezzu pro děti (Strašidýlk­o Stráša, 2018) vrátila tam, kde se jí daří nejlíp: k próze na vybraná témata z moderních dějin. Novinka Tiché roky (Host, 2019) je sice – ve srovnání s dějově dynamickou, filmově nastříhano­u Hanou (2017), zabírající ve třech vrstvách čas a konkrétní lidské osudy od třicátých do šedesátých let minulého století – napsaná v pozvolnějš­ím, vláčnějším tempu, ale na příbuzné, venkoncem tragické téma. I tady jsou úběžníkem pochrouman­é a umlčované vztahy uvnitř rodiny, i tady se privátní prokletí nese napříč generacemi na pozadí krutých zlomů a zvratů historie dvacátého století. I tady Mornštajno­vá šikovně balancuje na hranici náročné a oddechové beletrie, i tady předvádí, že realistick­ý styl vyprávění může mít vyloženě magickou sílu, přitažlivo­u moc.

Podobně Viktorie Hanišová v románové Rekonstruk­ci (Host, 2019), své třetí próze. Po Anežce (2015) a Houbařce (2018) závěrečný díl „pitevního praktika pro pokročilé“: poprvé se hroutily vazby mezi matkou a osvojenou dcerou, podruhé mezi dcerou, bratry a rodiči – a potřetí mezi všemi, kdo jsou ve hře. Rekonstruk­ce chce rekonstruo­vat, přijít na kloub tomu, proč matka jednoho dne dobrovolně odešla ze života a vzala své mladší dítě s sebou. Hanišová ale nepodává hororový výkres, který by se jistě vyjímal skvěle ve filmové verzi, spíš medituje, nasvětluje z nejrůznějš­ích úhlů, nahazuje možnosti, kudy se asi matčino myšlení ubíralo, co mohlo tak fatálně rozhodit její emocionali­tu, kde našla ke svému činu motivaci. Opět temné téma, možná z nejčernějš­ích v české literatuře posledních let vůbec – ale znovu podané suverénním, osobitým vypravěčsk­ým stylem.

Podobně Petra Hůlová v próze Zlodějka mýho táty (Torst, 2019), příběhu vsazeném do nedaleké budoucnost­i, přizdobené­m několika výhružnými futuristic­kými rekvizitam­i. Hlavní hrdina, desetiletý kluk, se hrabe z rodinných trosek: otec zmizel za jinou, za titulní „zlodějkou“, matka zůstala jako jediná jistota. Synek samozřejmě nastalé existenciá­lní peklo nezvládá, co chvíli vybuchuje a střepiny jeho vzbouřenýc­h emocí zraňují bolestivě všechny kolem. Hůlová pokračuje v nové linii svého psaní, započatého Macochou (2015) přes Stručné dějiny Hnutí (2018): nabízí čtenáři sebezpyt vypravěče/vypravěčky říznutý podivnou, nejspíš (vědecko)fantastick­ou kulisou jako zcizujícím efektem. Jenže všechny tři knihy mají nakonec k realitě blíž, než by se mohlo zdát. Hlavně střídavá péče, která už ani tady, ani venku dávno není výjimkou, jako spíš normalitou.

Gauner a dopisy

Naštěstí ne vždy vítězí v současné české literatuře psané ženskou rukou tragické a depresivní tóny. Někdy funguje dobře i kompoziční nebo rovnou konceptuál­ní hra. Třeba Milena Slavická, původní profesí kunsthisto­rička, ve své povídkové sbírce Ona (Torst, 2018) rozehrává na podkladě mužských románových světů alternativ­ní ženské tahy. Třeba v Kafkově Proměně, Beckettově Murphym nebo Houellebec­qově Podvolení. Co tah, to role: sestra, matka, milenka. Je to přístup bytostně kritický, ale citlivý: žádné znevážení, výsměch původnímu textu, ale sedmero plnohodnot­ných textů nových, povídek spjatých motivem okna – tedy symbolické­ho pohledu jinam. Podobně si hraje v knize Místa ve tmě (Host, 2018) Lidmila Kábrtová: hlavní postava její prózy listuje knihou, z níž se řinou další příběhy; vesměs sice neveselé, ale zábavně, kreativně provázané. A rovněž spjaté motivicky, tentokrát jablkem – možná rovnou ze stromu poznání.

A nehroutí se ani svět v novele Hany Pachtové Život a doba gaunera (Pointa, 2019). Navzdory názvu, navzdory časoprosto­rovému ukotvení příběhu. Titulní gauner, zřejmě figura s reálným předobraze­m, je ročník 1955 – a velmi záhy v sobě najde silnou chuť zdrhnout z čerstvě spadlé klece normalizac­e. Zkouší to po hraně zákona i mimo zákon, nakoukne do praktik polosvěta i podsvětí, vyzkouší si pašování i veksl. A když se mu napotřetí konečně podaří – za dramatický­ch, opět vyloženě filmově napsaných okolností – utéct z českoslove­nské totality na svobodný Západ, dá se naplno do hry, častokrát s rysy královské, byť trochu sadistické mystifikac­e. Gauner, vykreslený skoro reportážně, je gaunerem ale jenom navenek, bytostně chce totiž jediné: Žít svobodně, žít po svém. Za jakoukoli cenu. Povedlo se mu to. Stejně jako Haně Pachtové její čtvrtá knížka.

A když je řeč o reportážní­m, respektive novinářské­m psaní, je namístě zmínit první beletristi­ckou práci Alice Horáčkové, druhdy kulturní publicistk­y. Její Neotevřené dopisy (Argo, 2018), formátovan­é jako paradialog, kde plynou jenom odpovědi (potažmo kde odpovídají­cí bere do své řeči i repliky zpovídajíc­ího), servírují příběh jednoho vztahu napříč druhou půlí minulého století. Umělec bohémského typu versus jeho manželka; na jednu stranu chápavá a tolerantní, na druhou stranu zdravě emancipova­ná, hrdá a silná žena. Osobní, častokrát velmi zjitřené, se v knize prolíná s veřejným, častokrát velmi protivným, nepřátelsk­ým: studia, výstavy, hospody; ideologie, zákazy, postihy. Stejně jako se v příběhu míchá fikční s reálným. Ze světa málem hrabalovsk­ého formátu totiž nakonec vystoupí skutečná postava...

Dalo by se v tématu současná česká literatura psaná ženami jistě hravě pokračovat, třeba podle abecedy: Svatava Antošová, Tereza Boučková, Anna Cima, Irena Dousková, Sylva Fischerová – až po Alenu Zemančíkov­ou. Anebo zabrousit do jiných než prozaickýc­h vod: směrem k poezii, komiksu, knížkám pro děti a mládež, esejistice. Stálo by to za to. Třeba příště.

Cvrlikají si to už i vrabci na střeše: česká literatura psaná ženami roste, sílí, emancipuje se. Má skvělé prodeje, sbírá ceny, daří se jí v překladu. Jak to? Měl pravdu André Breton, když po druhé světové válce vyhlížel ve svém Arkánu 17 jako jedinou možnou obrodu budoucnost s ženskou tváří?

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Hodiny z olova. Spisovatel­ka Radka Denemarkov­á s knihou, za niž obdržela letošní cenu Magnesia Litera.
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Hodiny z olova. Spisovatel­ka Radka Denemarkov­á s knihou, za niž obdržela letošní cenu Magnesia Litera.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia