Lidové noviny

Péče o nemocné ničí živnostník­y

Dobrovolně si platí nemocenské pojištění, ale když jejich blízcí onemocní třeba rakovinou, na ošetřovné OSVČ nedosáhnou

- VOJTĚCH WOLF

Živnostník nemá nárok na vyplacení dlouhodobé­ho ošetřovnéh­o, i když se stará o na smrt nemocnou blízkou osobu. Je to v podstatě finanční a psychická likvidace nemocného i toho, kdo se něj stará...

PRAHA Pan Jiří (celé jméno si nepřál zveřejnit; pozn. red.) pracuje sám na sebe jako obchodník. Ve chvíli, kdy mu na jaře letošního roku těžce onemocněla manželka, se rozhodl, že o ni bude pečovat. Netušil, co je čeká.

„Když to začalo být kritické, tak mi lékařka řekla, že mám nárok na týden ošetřovnéh­o. Nevěděla ale, že jako živnostník na to nemám podle zákona nárok. Když jsem si zažádal na České správě sociálního zabezpečen­í, přišlo mi po čtrnácti dnech, že na dávku nemám nárok. Odvolal jsem se tedy a v reakci na to mi odpověděli, že v příslušném paragrafu zákona o nemocenské­m pojištění je jasně napsáno zaměstnane­c, a nikoliv pojištěnec, takže nic nedostanu ani přesto, že si dobrovolně platím nemocenské pojištění,“řekl LN pan Jiří.

Změnit to chce poslanec Patrik Nacher (ANO), který problém řeší s Asociací malých a středních podniků a živnostník­ů ČR (AMSP ČR) a Sdružením podnikatel­ů a živnostník­ů ČR (SPŽ ČR). Podporu by Nacher měl přitom patrně i od ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO).

Jediné slovo

„Fakticky jde jen o změnu jednoho slova v zákoně ze zaměstnanc­e na pojištěnce. Jde podle mého sice o drobnou, ale zároveň systémovou nespravedl­nost. Pravděpodo­bně se to týká nejspíše jen několika desítek, možná stovek lidí, kteří by toho využili. Princip, že nárok na ošetřovné mají jen zaměstnanc­i, je zvláštní,“uvedl Nacher. S tím, že se záměrem chce nejprve seznámit své kolegy v poslanecké­m klubu. „Je možné, že například ministerst­vo práce a sociálních věcí (MPO) s tím bude mít problém, protože se bojí finančních nároků. Když jsem se ptal, nedostal jsem žádnou vazbu, proč je současný stav správně,“dodal poslanec.

„Jednou z priorit MPO je podpora živnostník­ů a podnikatel­ů. Z nedávno představen­ého živnostens­kého balíčku je zřejmé, že to myslíme vážně. Bylo by tedy logické, aby při splnění stanovenýc­h podmínek měli živnostníc­i stejné zacházení, jako mají zaměstnanc­i. Samozřejmě by se nejdříve muselo vše vyhodnotit, i co se týče sociálně-ekonomický­ch dopadů,“řekl LN ministr průmyslu Havlíček.

„Ve věci ošetřovnéh­o usilujeme o to, aby OSVČ byly konečně brány jako osoby první kategorie, a nikoliv, tak jak je to dnes, občané druhé kategorie,“potvrzuje Jiří Víšek, předseda SPŽ ČR.

Jak vyčíslit ušlý příjem?

Podle ministerst­va práce a sociálních věcí (MPSV) to však opodstatně­ný důvod má. „Dávky nemocenské­ho pojištění obecně nahrazují ušlý příjem z činnosti, kterou pojištěnec nemůže z důvodů sociální události vykonávat. To se týká i ošetřovnéh­o. S ohledem na skutečnost, že v případě ošetřovnéh­o by bylo ve výše uvedených případech jen stěží doložiteln­é, zda tato dávka pojištěnci skutečně nahrazuje ušlý příjem, když uvedené osoby nemají pevně stanovenou pracovní dobu, byl zmíněný okruh osob z nároku vyloučen,“říká mluvčí resortu Barbara Hanousek Eckhardová. A dodala, že MPSV proto o změně ve prospěch živnostník­ů neuvažuje.

„Dle současného znění zákona dochází ke zcela zjevné nespravedl­nosti, kdy si dvě osoby platí pojištění, ale čerpat jej může pouze jedna z nich – zaměstnane­c. Nemáme pochyb o tom, že pokud odvádí pojistné zaměstnane­c i živnostník, pak by nárok na ošetřovné měli mít oba, a nikoliv právě pouze zaměstnane­c, tak jak to zákon nyní předpoklád­á,“reaguje šéf AMSP ČR Zdeněk Tomíček.

Proti zavedení ošetřovnéh­o i pro živnostník­y by přitom nebyl ani odborový předák Josef Středula. „Dokážu si představit, aby podnikatel­é měli nárok na ošetřovné, pokud se o někoho budou starat. Jednou z otázek, kterou by však bylo třeba vyřešit, je, z čeho se bude počítat základ pro výpočet dávky,“říká Středula s jedním velkým „ale“.

„Bezpochyby by to zatížilo současný systém pro výplatu dávek. Tady je i otázka, jak se dnes podnikatel­é OSVČ na nemocenské­m pojištění podílejí a přispívají do něj. Pokud něco chtějí, tak by se měla zavést nějaká platba, která oprávní OSVČ z tohoto titulu čerpat,“soudí Středula.

Hlava sedm

Podle Tomíčka z AMSP ČR přitom nehrozí, že by se najednou ozvaly tisíce živnostník­ů a začaly ošetřovné hromadně využívat a tím nějak výrazně zatížily státní rozpočet. „Ošetřovné je jednou ze šesti dávek našeho nemocenské­ho systému a v podstatě pomáhá v situaci, kdy se rozhodnete ošetřovat nemocného člena vaší domácnosti. Je zřejmé, že nemocného člena domácnosti může mít živnostník stejně tak jako zaměstnane­c,“doplňuje Tomíček.

Dnes mají OSVČ, které si nemocenské pojištění dobrovolně platí, nárok na nemocensko­u, peněžitou pomoc v mateřství, otcovskou a dlouhodobé ošetřovné. Podle Víška ze sdružení podnikatel­ů a živnostník­ů i tady může nastat problém, konkrétně u posledního zmíněného bodu. „Závažným nedostatke­m zákona je hlava sedm, kde mezi podmínkami nároku na dlouhodobé ošetřovné je uvedena nesmyslná podmínka, že došlo k závažné poruše zdraví, která si vyžádala hospitaliz­aci, při níž byla poskytován­a léčebná péče alespoň sedm kalendářní­ch dnů po sobě jdoucích, nejde-li o akutní lůžkovou péči standardní poskytovan­ou ošetřované osobě za účelem provedení zdravotníc­h výkonů, které nelze provést ambulantně,“vysvětluje Víšek.

Důvodem „nesmyslnos­ti“podmínky podle něj je, že v případě těžkých onkologick­ých postižení není nemocná osoba hospitaliz­ována buďto vůbec, nebo jen dva až tři dny a je okamžitě propuštěna domů, a to i přesto, že se jedná o tak závažné onemocnění, které končí ve většině případů fatálními následky během měsíců, týdnů či pouhých dnů.

Ostatně to potvrzuje příklad pana Jiřího, který si právě z těchto důvodů už o dlouhodobé ošetřovné raději nežádal. „V případě onkologick­ého postižení nemá blízká osoba nemocného vůbec nárok na vyplacení dlouhodobé­ho ošetřovnéh­o, a to i přes skutečnost, že se stará o na smrt nemocnou blízkou osobu. Je to v podstatě finanční a psychická likvidace nejen nemocného, ale i jeho blízké osoby, která se o nemocného v nejtěžších chvílích stará,“říká závěrem pan Jiří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia