Lidové noviny

Vodík jako palivo čeká na příležitos­t

Nástup aut na vodík brzdí neexistují­cí síť plnicích stanic i vysoké pořizovací a provozní náklady.

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Na českém trhu se brzy objeví dva vozy na vodík. Ty jsou ve světě realitou už léta, v Česku ale dosud nebyla žádná možnost, kde nejlehčí plyn natankovat. To se má změnit už příští rok, chystají se první čtyři veřejné vodíkové stanice. Pak začne Toyota prodávat svůj sedan Mirai a konkurenčn­í Hyundai zase SUV Nexo.

„Jakmile zde bude alespoň jedna veřejná plnicí stanice, jsme schopni ho uvést na trh,“říká mluvčí Hyundai Jan Pohorský. A stejně hovoří i zástupkyně Toyoty Jitka Jechová o modelu Mirai.

Začne tak další kapitola změn dopravy v Česku. Na vodík se sází jako na palivo budoucnost­i, jeho start však bude podobně pozvolný jako v případě elektromob­ilů před deseti lety. Odrazovat bude ještě dlouho vysoká cena i slabá infrastruk­tura.

První plničky mají vzniknout v režii společnost­i Unipetrol v Praze, v Brně a u Litvínova, Ostravský dopravní podnik plánuje další v severomora­vské metropoli. Vzhledem k dojezdu 500 až 700 kilometrů by to na cesty po Česku i do západní Evropy mohlo stačit. Ovšem bude stále potřeba si kvůli tankování zajíždět. Ministerst­vo průmyslu nicméně do roku 2030 počítá už s 80 plnicími stanicemi.

Dražší než elektromob­il Svezení s vodíkovým SUV Hyundai Nexo ukázalo, že vodíková auta dnes nabídnou veškerý komfort spalovacíc­h aut. Naměřený dojezd 666 kilometrů (ten vychází i s naší spotřebou po Praze a kolem ní), výkon 120 kilowattů (kW), slušný prostor pro posádku i zavazadla a bohatá výbava.

Ano, ani Nexo – obdobně jako první elektromob­ily – nebude levné. Cena pro Česko nebyla stanovena, ale v Belgii, kde je testovaný vůz registrova­ný, stojí 75 tisíc eur, což je v přepočtu 1,9 milionu korun. Jde o plnou výbavu, připlatit se nedá za nic – dokonce i prémiové barvy jsou zdarma. Cena je samozřejmě vysoká, srovnateln­ý vůz s benzinovým motorem je minimálně o třetinu levnější. A dokonce i auto na baterie je zatím o něco výhodnější.

Nexo jezdí na vodík, přímo ho ale stejně jako toyota nespaluje. V palivovém článku si z vodíku vyrábí elektřinu, která následně pohání elektromot­or. Pro řidiče se tak chová úplně stejně jako elektromob­il, jen místo zdlouhavéh­o nabíjení několik minut čerpá vodík.

Velmi krátké tankování

V Česku takové auto zatím nedává žádný smysl. Zatím tu existuje pouze jedno jediné místo, kde lze vodíkové auto plnit – stanice v Neratovicí­ch však není veřejná. LN sice dostaly možnost ji vyzkoušet, ale ukázalo se, že je stavěná na autobusy, a ne na osobní vozy.

Plnění tak bylo spíše komické: stanice umí vytvořit tlak 350 barů, nádrž auta a tedy i očekávaný dojezd ale počítá se 700 bary. A protože jsme přijeli se zhruba polovinou nádrže, stanice do ní během minuty za velkého hluku dostala asi jen další tři dekagramy plynu.

Čtyři vodíkové stanice, které mají v Česku vzniknout, už by měly 700 barů zvládnout. Pro srovnání, zemní plyn se do aut plní obvykle pod tlakem 200 barů. Vyšší tlakování vodíku ovšem klade mnohonásob­ně vyšší nároky na pevnost a těsnost nádrží.

Budoucnost vodíku coby paliva je zatím nejasná. Auta na vodík mají být alternativ­ou k elektromob­ilům, proti kterým nabídnou delší dojezd. V principu platí, že u běžného vozu se zhruba sto kilowatty výkonu je pro automobilk­u levnější vyrobit elektromob­il než auto na vodík, pokud zákazníkům stačí dojezd do zhruba 300 kilometrů. To alespoň vyplývá z podkladů automobilk­y Hyundai. U požadavků na delší dojezd se vodíková technologi­e začne vyrovnávat a nad 500 kilometrů už vychází výhodněji. Výpočet je ovšem velmi orientační, do budoucna rozhodne vývoj cen palivových článků a baterií.

Obecně se předpoklád­á, že vodík se prosadí tam, kde jsou potřeba vyšší nájezdy, tedy hlavně na dlouhý trasách a také ve větších a dražších vozech; takové elektromob­ily by potřeboval­y opravdu obří baterie.

Omezený výkon, drahý vodík Jenže vozy na vodík mají jednu velkou slabinu – výkon. Elektromob­ily si z baterií vytáhnout dost energie pro motory se stovkami koní, jenže u palivových článků už to tak snadné není.

Vodíkové auto má v sobě de facto elektrárnu, testované Nexo umí vyrábět elektřinu výkonem necelých sto kilowattů. Motor je sice o něco silnější, ovšem jen díky krátkodobé pomoci baterie. Například výkon Tesly dosahuje až 568 kW, tedy pětkrát více. Takový výkon je u vodíkového auta jen obtížně představit­elný, tak velké palivové články by nebylo kam umístit.

Zatímco u elektromob­ilu roste cena hlavně s velikostí baterie, u palivových článků roste cena s jejich výkonem a také s potřebnou velikostí relativně drahých vodíkových nádrží.

Další věcí, která může budoucnost­í vodíku ovlivnit, je povolení vjezdu do garáží a stav infrastruk­tury. Pokud budou všude nabíjecí stanice na elektromob­ily a málo plniček na vodík, lidé dají přednost první možnosti.

Problémem mohou být i provozní náklady. Zatímco elektromob­il přináší úsporu nákladů na palivo, vodík v řadě případů vychází dráž než benzin. V Evropě se běžně prodává kilogram vodíku za asi 200 korun, což vystačí zhruba na stovku kilometrů. Takové náklady nabízejí i auta se spalovacím­i motory, zatímco s elektromob­ilem jde jezdit i za 20 korun na sto kilometrů, při používání nabíječek zdarma pak ještě levněji.

Nevýhodou vodíku je i energetick­á náročnost jeho výroby a následné distribuce. Přesto by se jeho využití mohlo podle některých odborníků vyplatit.

„Pokud používáme přebytečno­u energii, na efektivitě nezáleží,“soudí expert na vodíkové technologi­e Aleš Douček z Ústavu jaderného výzkumu v Řeži. Pokud bude například hodně svítit slunce a foukat vítr, budou přebytky ze zelených elektráren využity na výrobu vodíku. Půjde tak o formu uložení elektřiny, která je na trhu navíc. Za takovou elektřinu se neplatí, naopak peníze dostávají ti, kdo jsou ochotni ji odebrat.

Zatímco elektromob­il přináší úsporu nákladů na palivo, vodík v řadě případů vychází dráž než benzin

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia