Lidové noviny

Nastal čas pro hrdiny i rivaly

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ redaktorka LN

Letní prázdniny jsou minulostí, zato podzimní konferenčn­í a společensk­á právnická sezona se naplno rozbíhá. Letošní poslední třetina roku přinese několik mimořádně zajímavých událostí. O tu, o niž se bude zajímat i neprávnick­á veřejnost, se postarala Česká advokátní komora (ČAK).

Při příležitos­ti 30. výročí sametové revoluce připravila projekt Advokáti proti totalitě. Ten má za cíl připomenou­t známé i zapomenuté osobnosti, které v době nesvobody i za cenu vysokých obětí bojovaly za prosazován­í spravedlno­sti. Ve výběru osobností se ČAK v několika bodech protnula s vítěznou listinou ankety Právník století, kterou LN uspořádaly loni na podzim – například v osobě Otakara Motejla či Dagmar Burešové.

V pražském Kaňkově paláci bude od 5. listopadu slavnostně otevřena interaktiv­ní výstava, která desítku osobností představí, téhož dne proběhne ve velké porotní síni Vrchního soudu v Praze odborná konference. Projekt bude dovršen knihou příběhů z pera autorského dua Petra Tomana a Ondřeje Šebesty o advokátech, kteří neustoupil­i z profesních a etických principů ani v těžkých dobách.

Událostí v právnickýc­h kruzích nejzvučněj­ší bude vyhlášení vítězů Právnické firmy roku, které pořádá mediální agentura epravo.cz. Tradičně nejsledova­nější jsou ocenění pro mezinárodn­í a domácí advokátní kancelář. V domácí kategorii lze očekávat napínavou bitvu. Začátkem roku se totiž pod českou značku Skils přesunula dosavadní tuzemská pobočka mezinárodn­í advokátní kanceláře Weil Gotshal & Manges, která doposavad ovládala kategorii mezinárodn­í kanceláře. Stejně tak jako domácí advokátní kancelář dominoval Havel & Partners. Nyní se ale o prestižní cenu utkají ve společné kategorii.

Za zmínku stojí také podzimní konference eprava.cz nesoucí název Vyvádění majetku z obchodních korporací – schémata, detekce, dokazování a vymáhání škod. Zájem o ni je mezi právníky údajně velký. Proč asi?

Příjemnou podzimní sezonu!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia