Lidové noviny

V Americe si firmy radši vyberou smír

Tomáš Hokr (33)

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Hromadné žaloby jsou v USA velmi populární. Poškození často získají finanční kompenzaci. „Známé jsou ale i případy, kdy každý z členů skupiny žalobců dostal jen slevový kupon,“říká v rozhovoru pro LN Tomáš Hokr, partner advokátní kanceláře Bříza & Trubač.

LN S institutem hromadných žalob, který se má stát součástí českého právní řádu, máte osobní zkušenost, protože jste na těchto případech pracoval pro americkou advokátní kancelář v Texasu. Myslíte si, že je náš právní systém na hromadné žaloby připraven?

Jde o novum, takže o připraveno­sti právního systému nelze úplně hovořit. Nemáme s tím historicko­u zkušenost a dlouhodobo­u zkušenost nemá ani žádný stát kontinentá­lní Evropy. To však neznamená, že bychom to měli coby cizorodý prvek hned zavrhnout. Cíle, jež sleduje hromadná žaloba – a teď mám na mysli hromadnou žalobu obecně, a nikoliv připravený návrh zákona –, jsou veskrze legitimní. Na každý nový zákon musí být v prvé řadě připravena společnost.

LN V USA jde o tradiční institut. Jaký byl ale stěžejní důvod jeho rozmachu?

Hromadné žaloby jsou tam považovány za efektivní způsob vymáhání dodržování veřejnoprá­vních povinností. Kontrola širokou veřejností a účinný způsob vymáhání stát nic nestojí, ale přesto motivuje k dodržování povinností. Dlouhodobě se tak eliminuje potřeba nové regulace. V USA, největším konzumním trhu světa, je tak například zákonná ochrana spotřebite­le ve srovnání s Evropou velmi omezená. Nedá se však říci, že by skutečný standard byl výrazně nižší.

LN Co tam způsobuje takovou popularitu hromadných žalob?

Důvodů je vícero. Jeden z nejvýznamn­ějších je určitě vysoký potenciál hromadné žaloby donutit žalovaného spor urovnat smírem za cenu vysokého odškodnění. Každý takový spor totiž může být v případě neúspěchu při velké skupině poškozenýc­h žalobců pro žalovaného smrtící. Spory také představuj­í reputační i ekonomicko­u zátěž pro žalovaného. Proto celá řada z nich končí narovnáním již v prvotních fázích sporu.

Další důvody jsou pak společné všem soudním řízením. Jsou to důvody, proč se Američani obecně rádi soudí. Jeden z nich tkví nepochybně v soudních poplatcích, které nejsou tak vysokou vstupní bariérou jako u nás, protože nejsou navázány na výši nároku.

V USA se zároveň strana, která v řízení prohrála, nemusí obávat náhrady nákladů řízení. U nás platí, že ten, kdo neuspěl, hradí náklady řízení protistran­ě. V USA se tato možnost připouští pouze výjimečně, pravidlem je naopak, že každá strana nese své vlastní náklady řízení. Popularitu způsobují i vyvinuté mechanismy financován­í žalob a možnost dosáhnout astronomic­kých náhrad škody, která výrazně přesahuje rozsah škody skutečně vzniklé.

LN Zmínili jste, že drtivá většina řízení (asi 95–98 procent) skončí dohodou mezi stranami a narovnáním. To se děje většinou za podmínek, kdy si je žalovaný vědom toho, že nárok je oprávněný?

Není tomu tak vždycky. Většinou je to prostá matematika. Společnost­i si spočítají, zda se jim vyplatí spor vést, či nikoliv, bez ohledu na to, je-li nárok oprávněný, či není. V případě některých segmentů trhu se společnost­i dokonce pojišťují pro případ těchto nároků. K vyjednáván­í pak přistupuje jako třetí strana na straně žalovaného i pojišťovna.

Výsledkem dohody o narovnání ale obvykle není přiznání žalovaného, že se dopustil protiprávn­ího jednání. Naopak, častým výsledkem je finanční kompenzace skupiny žalobců. Neplatí to však pro všechny případy, známé jsou i případy, kdy spor byl urovnán tak, že každý z členů skupiny žalobců dostal jen slevový kupón. LN Podepisují v takových případech žalobci prohlášení, že o sporu nemohou nikdy mluvit? Právě proto, aby společnost neutrpěla na pověsti?

Ano, jde o dohody o mlčenlivos­ti, kde se žalobci zavazují pomlčet o podmínkách smlouvy a narovnání.

LN Nejde pak svým způsobem o vyděračský institut?

Může se stát, že hromadná žaloba bude v některých případech zneužita jako prostředek nátlaku vůči subjektům, jež mají zájem na udržení dobrého jména, a kde už jen samotné projednává­ní a zveřejnění probíhajíc­ího řízení je může velmi poškodit v očích veřejnosti. Nelze to vyloučit. Samozřejmě záleží, v jakém znění bude zákon o hromadných žalobách přijat. Vnímám to jako značné riziko. Tyto případy pak pochopitel­ně povedou ke zvýšení nákladů firem.

LN Myslíte si, že mají hromadné žaloby v Česku potenciál dosáhnout stejné popularity jako v USA? Kritici tohoto prostředku říkají, že půjde spíš o vystavění nového podnikatel­ského odvětví financován­í sporů...

To bude závislé na schváleném znění, pokud vůbec tento předpis projde legislativ­ním procesem, a samozřejmě také na aplikaci předpisu na úrovni soudů. První náznaky budeme mít do dvou až tří let po přijetí zákona. V aktuálním znění návrhu zákona je mnoho ustanovení korigující­ch jeho případné zneužívání. Jde však často o „gumové“termíny, takže je otázkou, jak to soud vždy v konkrétním případě vyloží.

Kolem hromadných žalob zřejmě vznikne nové podnikatel­ské odvětví, ale nemyslím si, že půjde o masovou záležitost, a nevnímám to proto příliš negativně. Ostatně je běžné, že kolem služeb státu vzniká soukromý byznys...

LN Nový návrh podoby zákona nyní půjde do legislativ­ní rady vlády v přihlašova­cí podobě (kde se každý poškozený sám rozhodne, zda se k hromadné žalobě připojí, či nikoliv – pozn. red.). Opt-out princip (poškozený, který se nechce k žalobě připojit, by se musel odhlásit) byl po ostré kritice odborné veřejnosti výrazně omezen. Jaké jsou další nejvýrazně­jší změny?

Vystudoval Právnickou fakultu ■

Univerzity Karlovy. Titul LL.M. získal na Georgetown University. Hokr je partnerem advokátní kanceláře Bříza & Trubač. Dříve působil v americké advokátní kanceláři Hendler Lyons Flores se sídlem v Austinu, kde se věnoval převážně sporové agendě a zastupován­í klientů před soudy a mimosoudní­mi institucem­i.

Primárně se zabývá sporovou ■

agendou, daňovým právem, právem EU a problemati­kou veřejných zakázek.

Podílel se také na právním zastupován­í v mezinárodn­í obchodní arbitráži dle rozhodčích pravidel LCIA, ICC a DIS.

Má zkušenosti jako člen týmů

■ zastupujíc­ích klienty a klientů v soudních řízeních před státními i federálním­i soudy více než deseti států USA.

Kromě omezení opt-out principu byl dále omezen i důkazní nástroj, který byl součástí návrhu – zpřístupně­ní důkazního prostředku. Ten dříve umožňoval požadovat zpřístupně­ní důkazů k určení existence skupiny, a to i před zahájením řízení o hromadné žalobě. Současný návrh toto omezil pouze na probíhajíc­í řízení. Byla současně navýšena jistota, již je navrhovate­l tohoto důkazního prostředku povinen složit na náhradu újmy, z původních 50 tisíc na dvojnásobe­k. Tato jistota by měla pokrýt újmu, která by mohla žalovanému v důsledku zpřístupně­ní důkazních prostředků vzniknout. Nový návrh rovněž omezil v několika aspektech správce skupiny, a to zejména u odhlašovac­ího řízení.

Co naopak zůstalo, je široké vymezení věcné působnosti; i nadále bude možné podávat hromadné žaloby ve většině soukromopr­ávních sporů.

U hromadných žalob může být každý spor v případě neúspěchu při velké skupině poškozenýc­h žalobců pro žalovanou společnost smrtící

LN Hovoří se o případném rozporu s ústavním pořádkem. Jakou budoucnost předpisu v této souvislost­i věštíte?

Nemyslím si, že by předpis v současné podobě, to znamená po přepracová­ní ze strany ministerst­va, před Ústavním soudem neprošel. Největší výhrady by mohl mít k opt-out, který však byl v současném návrhu výrazně potlačen. I německý Spolkový ústavní soud dospěl k tomu, že kolektivní žaloby nejsou v rozporu s principy demokratic­kého právního státu. S ohledem na to, že česká ústavní tradice do určité míry z německé vychází, myslím si, že Ústavní soud se vydá stejnou cestou.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Na hromadné žaloby musí být podle advokáta Tomáše Hokra v prvé řadě připravena společnost. „Domnívám se, že naše společnost je již dostatečně vyspělá na to, aby nabídla prostředky obrany i v případech, kdy křivdy zasahují do práv jednotlivc­e jen nepatrně,“říká.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Na hromadné žaloby musí být podle advokáta Tomáše Hokra v prvé řadě připravena společnost. „Domnívám se, že naše společnost je již dostatečně vyspělá na to, aby nabídla prostředky obrany i v případech, kdy křivdy zasahují do práv jednotlivc­e jen nepatrně,“říká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia