Lidové noviny

První triumf Leclerca ve stínu tragédie

-

SPA-FRANCORCHA­MPS Velkou cenu Belgie vyhrál Charles Leclerc z Ferrari a připsal si první vítězství ve formuli 1. Na druhém místě skončil úřadující mistr světa a vedoucí jezdec průběžného pořadí šampionátu Lewis Hamilton z Mercedesu.

Monacký pilot si pro vítězství dojel po startu z pole position, ale o snadnou záležitost rozhodně nešlo, protože v závěru musel vedení hájit před finišující­m Hamiltonem. Před pětinásobn­ým mistrem světa ještě čtyři kola před koncem vedl o čtyři sekundy, ale nakonec vyhrál o necelou vteřinu.

Leclerc, jehož dosavadním maximem bylo druhé místo z letošního závodu v Rakousku, po dojezdu do cíle ukázal směrem k nebi a životní triumf věnoval francouzsk­ému jezdci Anthoinemu Hubertovi, který na okruhu ve Spa-Francorcha­mps zahynul po nehodě v sobotním závodě formule 2.

„Na jednu stranu se mi splnil dětský sen, ale po včerejšku si vítězství nemůžu užít,“řekl Leclerc. „S Anthoinem jsem vyrostl a závodili jsme spolu. Ztratili jsme kamaráda a to vítězství je pro něj,“přidal jednadvace­tiletý monacký jezdec.

Leclercovi k triumfu pomohla také týmová režie, protože po zastávce v boxech ho zpět na první místo pustil týmový kolega Sebastian Vettel. Čtyřnásobn­ý mistr světa navíc neprožil povedený závod, protože po předčasné výměně gum mu v závěru začaly pneumatiky odcházet, čehož využil Hamilton a ve 32. kole se posunul na druhé místo.

Leclercovo vítězství ukončilo nepříznivo­u sérii Ferrari. Italská stáj díky monackému mladíkovi vyhrála poprvé v sezoně a poprvé od loňské říjnové Velké ceny USA. Na další triumf bude moci Ferrari zaútočit už za týden na domácím okruhu v Monze. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia