Lidové noviny

Češi a kolonie

-

obraz generovaný našimi naivními představam­i. Obraz hasiče zápasícího s hořícím lesem do takových představ jaksi nezapadá. Jak se v tom vyznat?

Musel by nám to vysvětlit sám brazilský prezident. Nejspíš to bere jako vměšování, jako vnucování nějakého konceptu. Brazilské lesy jsou brazilské, a když je bereme jako plíce planety, jaksi si je koloniálně přivlastňu­jeme. Zároveň hoří sibiřské lesy. O těch se mluví mnohem méně než o brazilskýc­h. Jako by byly méně plícemi planety než ty brazilské. Navíc, Vladimiru Putinovi nikdo pomoc nenabízí, takže tu není přímý důvod k ruským obavám.

Je to pěkná motanice. My vnímáme kolonialis­mus jako hanbu moderních evropských dějin. Přitom je zajímavé, že Arabové si zjevně nedělají hlavu s tím, že byli v Africe přítomni ještě před příchodem Evropanů. Byli zde přítomni a brali zde otroky, zlato a slonovinu. To ovšem nebyl ten kolonialis­mus v klasickém provedení, s cílem vybudovat nějakou fungující státní správu. Bylo to čiré drancování provázené neslýchano­u surovostí. Černí otroci, podstupují­cí hrůznou cestu přes oceán také do Brazílie, ti zpravidla prošli i arabskýma rukama. To se ale za kolonialis­mus nepovažuje a není to důvod k pokání.

O kolonialis­mu by se tedy měl nejspíš vyjádřit ten, kdo kolonialis­mem trpí a bere ho jako újmu. Pak ovšem má i ten Jair Bolsonaro svoji subjektivn­í pravdu. Jaképak plíce světa, jsou to brazilské lesy a my si je můžeme vypálit, když tím rozšíříme zemědělsko­u a průmyslovo­u projekci. Vy jste si, Evropané, svoje pralesy vykáceli už před tisícovkou let, sázejte tedy doma a o Brazílii se nestarejte, tohle vzkázal skoro doslova.

Shoda asi nikdy nenastane. Brazilci budou dál kácet svoje lesy, stejně jako to dělají Indonésané. Zajímavý obrat by mohl nastat, kdyby kouř z těch požárů omezil sluneční záření a nastalo by prudké globální ochlazován­í a my bychom pak prosili krávy na pastvě, aby produkoval­y dvojnásob skleníkový­ch plynů, a přispěly tak k ohřevu klimatu.

V tomhle bláznivém světě se může stát všechno a k divení je stále méně prostoru. ONDŘEJ NEFF

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia