Lidové noviny

Analýza: Čepro může dál obchodovat s Agrofertem

-

PRAHA Státní distributo­r paliv Čepro bude dál odebírat biopaliva od firem z holdingu Agrofert. Podle právní analýzy, kterou si firma nechala zpracovat kvůli neoficiáln­í auditní zprávě Evropské komise, se Babišovy svěřenské fondy nemohly v tomto případě dostat do střetu zájmů.

„Z dokumentů, které má společnost Čepro k dispozici, v současné době nelze dovodit oprávnění ani povinnost vylučovat společnost­i z koncernu Agrofert ze zadávacího řízení na veřejné zakázky z důvodů dle zákona o střetu zájmů,“stojí v právní analýze.

Čepro od Agrofertu odebírá biolíh a methyleste­r řepkového oleje. Hodnota obchodu, jež firmy z koncernu získaly vítězstvím ve výběrových řízeních, dosahuje zhruba dvou miliard ročně. Dle zákona o střetu zájmů se však tendrů nesmí účastnit firma, jež je z více než ze čtvrtiny vlastněná nebo ovládaná veřejným funkcionář­em.

Bez právní osobnosti

Klíčový argument právníků vyplývá ze samé podstaty svěřenskéh­o fondu. Ten totiž nemá právní osobnost (není fyzickou ani právnickou osobou), a nenaplňuje tedy primární právní definici ovládané osoby. Dle zákona o obchodních korporacíc­h ovládanou osobou může být jen obchodní korporace – typicky akciová společnost či společnost s ručením omezeným. Ve zkratce: svěřenské fondy nemají právní subjektivi­tu, nejsou osobou ve smyslu práva a nejsou proto způsobilé k tomu, být ovládány.

Nepopulárn­í stanovisko

„Jsem si vědom toho, že toto stanovisko může být nepopulárn­í, ale za závěry si stojíme. Jsme akciová společnost, která chce nakupovat ekonomicky a efektivně. Díváme se na to jen z pohledu právně-obchodního bez jakéhokoli mediálního podtextu,“řekl včera LN generální ředitel státního podniku Jan Duspěva.

Právní analýzu si Čepro zadalo poté, co do Česka zkraje léta dorazily návrhy auditních zpráv Evropské komise. Z neoficiáln­í verze auditu, jež byl zveřejněn v médiích, vyplývalo, že auditoři ze statutu svěřenskýc­h fondů, do nichž premiér v roce 2017 vložil Agrofert, dovodili, že jej stále ovládá. Babiš od začátku považuje audit Evropské komise za útok na Českou republiku a jeho závěry odmítá. kk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia