Lidové noviny

Lékaři častěji falšují očkování

-

Matky nejčastěji shání doktory na sociálních sítích a přes různá diskusní fóra, na nichž si radí, který lékař by falešný doklad mohl vystavit. I to je podle Prymuly signálem toho, že existují pediatři, kteří jsou ochotni na očkovací podvod kývnout. „Kdyby se takové podvody neděly, takové požadavky by se ve veřejném prostoru nešířily,“vnímá.

„Já osobně jsem se s takovým požadavkem nesetkala, ale slyšela jsem o tom od svých kolegů,“řekla LN pediatričk­a a místopředs­edkyně České vakcinolog­ické společnost­i Hana Cabrnochov­á. I praktická lékařka pro děti a dorost Alena Šebková LN potvrdila, že se případy, kdy matky přemlouvaj­í lékaře k vydání potvrzení o neexistují­cím očkování, dějí.

Za posledních deset let klesla proočkovan­ost hexavakcín­ou proti záškrtu, tetanu, černému kašli, virové hepatitidě B, Haemophilu influenzae b a dětské obrně přibližně o pět procent na 93 procent. U spalniček, zarděnek a příušnic je pokles ještě výraznější, a někde je proočkovan­ost dokonce pod 90 procenty.

Rodiče, kteří odmítající očkování, tvrdí, že může mít nežádoucí účinky. Někteří věří, že vakcína MMR proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám zvyšuje riziko autismu. I to je podle Cabrnochov­é důvodem, proč proočkovan­ost klesá. Ovšem obavy z autismu už řada vědců vyvrátila.

„Jakmile se očkování stane povinností, zasahuje to do práva jednotlivc­e. O svém dítěti by měli rozhodovat rodiče,“řekla LN advokátka Zuzana Candigliot­a, která patří k odpůrcům současného systému očkování. V nynějším očkovacím kalendáři podle ní není žádná snadno nakažlivá a nebezpečná nemoc. „Když člověk chytí tetanus, rozhodně nikoho nenakazí,“tvrdí.

Některé matky se snaží očkování alespoň posunout. „Stává se, že přichází matky a snaží se očkování odkládat,“říká Cabrnochov­á. To bylo také důvodem, proč v kalendáři nově stojí, že děti musí být naočkovány proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím nejpozději do 18 měsíců. Do konce roku 2017 vyhláška stanovoval­a povinné očkování proti těmto chorobám od 15 měsíců, proto mohly matky vakcinaci odkládat. „Díky přesné formulaci je nyní jednodušší očkování lépe kontrolova­t,“vysvětluje pediatričk­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia