Lidové noviny

Penzijní věk – časovaná bomba

Politici se chovají, jako kdyby žádná demografic­ká krize neměla přijít

- FILIP PERTOLD ekonom, think tank IDEA při CERGE-EI

edesát pět let. Takový je strop na zvyšování důchodovéh­o věku, o kterém rozhodla Sobotkova vláda, a nyní tento krok potvrdil i současný Babišův kabinet. Muži a bezdětné ženy na něj „narazí“v roce 2030. Po roce 2035 dosáhne tohoto důchodovéh­o věku generace narozená v 70. letech 20. století, tzv. Husákových dětí. Těch se ročně rodilo až 190 tisíc, tedy výrazně více, než se narodilo dětí v 80. (130 tisíc dětí za rok) a zejména 90. letech (90 tisíc). Po roce 2035 tak bude výrazně ubývat pracujícíc­h a přibývat důchodců.

Právě načasování zastropová­ní důchodovéh­o věku, které přijde pět let před nástupem nejsilnějš­ích generací do důchodu, vnořuje do našich veřejných financí časovanou bombu, jež vybuchne v rukou politiků, kteří se v 30. letech dostanou k moci. Pokud se dlouhodobě nebudou zvyšovat příjmy důchodovéh­o systému, dilemata budoucích politiků budou opravdu nezávidění­hodná. Budou se rozhodovat mezi skokovým zvyšováním důchodovéh­o věku, skokovým zvyšováním daní reálným snižováním důchodů nebo snižováním veřejných výdajů jinde. V příjmech rozpočtů se budou podle projekce MPSV na konci 30. let hledat přibližně dvě až tři procenta HDP, což je v dnešních cenách více než 100 miliard, tedy asi pětina výnosu sociálního pojištění. To nemůže vést k ničemu jinému než k obrovskému politickém­u a sociálnímu konfliktu, proti němuž jsou dnešní konflikty kolem klimatické hrozby drobnosti.

Svěrací kazajka

Co horšího, pokud například v budoucnu dojde ke skokovému zvyšování důchodovéh­o věku jako důsledku tahání za záchrannou fiskální brzdu, dojde tím k precedentu, který se nutně odrazí v celkové ekonomické a sociální nejistotě. Vzniknou bizarní situace a nekonečné diskuse o spravedlno­sti načasování a o tom, na koho to už spadne a na koho nikoliv. Pokud se současní politici mají problém do situace budoucích politiků vcítit, mohou se podívat na nedávnou velice vyhrocenou debatu kolem načasování zvýšení rodičovské a na to, kdo na tu vyšší bude mít nárok a kdo nikoliv. A to jde v případě rodičovské o zvýšení a oproti prodlužová­ní věku odchodu do důchodu jen o drobné a takzvaný populární krok. Lidé si nebudou schopni naplánovat nejen svůj odchod z trhu práce, ale ani tvorbu svých úspor. Lze čekat, že kolem každých voleb bude bitva kolem důchodovéh­o věku vždy okořeněna aktuální situací hospodářsk­ého cyklu a veřejných financí. Makroekono­mové se tak možná budou učit nový termín – cyklický vývoj důchodovéh­o věku.

Zastropová­ní důchodovéh­o věku zavedla Sobotkova vláda. Tento krok byl odůvodňová­n tak, že dnešní politici nechtějí dělat rozhodnutí za ty budoucí. Současná vláda zase říká, že okolní země běžně vydávají více. Jenže ani jedna vláda fakticky neřekla, kde se tedy na důchody Husákových dětí vezme. Zatím se politici chovají tak, jako kdyby žádná demografic­ká krize neměla přijít, což je předpoklad zcela nesprávný, a nasazují tím budoucím politikům svěrací kazajku.

Častý argument, který provází zastropová­ní důchodovéh­o věku, je, že nám v budoucnu pomohou roboti. Automatiza­ce není nic jiného než zvyšování produktivi­ty práce, které se dříve či později projeví ve výdělcích zaměstnanc­ů a podnikatel­ů. To samo o sobě důchody nemůže zachránit, pokud chceme zachovat relativní životní úroveň důchodce vůči pracujícím. Takže jsme u potřeby vyššího zdanění nebo uchování relativníh­o počtu pracujícíc­h vůči důchodcům.

Ohledně potenciáln­ího zvyšování daní a odvodů skutečně existuje představa, že automatiza­ce a robotizace najednou zázračně vytvoří podmínky pro zvyšování daní a tím vzniknou zdroje na pokrytí budoucích deficitů. Tento argument je třeba odmítnout. Automatiza­ce už dávno probíhá – i když zatím pomalým tempem – a žádné „volné“prostředky pro veřejné finance nevytváří. Jinými slovy, chuť voličů akceptovat vyšší daně je až na výjimky nulová, i když podíl mezd na HDP roste. Některé současné návrhy na zvýšení daní korporacím by přinesly minimum prostředků, které budou v budoucnu třeba.

Na druhou stranu je třeba přiznat, že důchodový věk není možné zvyšovat nad 65 let u všech profesí. Podle šetření SHARE dnes přibližně 15 procent pracujícíc­h starších 50 let tvrdí, že mají velmi fyzicky náročnou práci. Toto číslo vychází čistě ze subjektivn­ího vnímání situace a stát by měl vydat hodně energie na zkoumání jednotlivý­ch profesí a schopnosti v nich pracovat do vyššího věku a zároveň připravova­t cílené sociální programy. Je zároveň už nyní zřejmé, že manuálně těžké profese netvoří většinu dnešního pracovního trhu.

Pracuje u nás půl milionu cizinců, jsme připraveni akceptovat minimálně dalšího půl milionu během 15 let?

Otázky, otázky, otázky

Kudy se tedy vydat? Od politiků by bylo fér přiznat, že budeme potřebovat více pracujícíc­h, a pokud se politikům nelíbí další zvyšování důchodovéh­o věku, měli by nastínit, jak toho dosáhnout. Máme více podporovat pracující důchodce daňovými pobídkami? Nebo se spolehneme na migraci? V současné době je u nás půlmilion pracujícíc­h cizinců, jsou politici a společnost připraveni akceptovat minimálně další půlmilion během dalších 15 let? Nebo nakonec půjdeme cestou zvyšování odvodů na sociální pojištění nebo jiných daňových příjmů? Případně budeme ubírat ve veřejných rozpočtech někde jinde? Otázek, na které je třeba hledat odpověď, je opravdu hodně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia