Lidové noviny

Žalobce zastavil stíhání premiéra

Šéf pražské prokuratur­y ukončil kauzu Čapí hnízdo. Farma podle něj měla na dotaci nárok

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Občas, i když to vypadá a kejhá jako kachna, není to kachna. Předseda Městského státního zastupitel­ství v Praze Martin Erazím včera potvrdil zastavení stíhání obviněných v kauze Čapí hnízdo a zveřejnil tolik očekávané zdůvodnění. To, co na začátku vyhlíželo jako jednoduchý, v zásadě učebnicový dotační podvod, vyústilo ve složitou právní otázku.

Zjednoduše­ně jde o to, že případ se rozpadl na výchozí premise: že farma nebyla malý či střední podnik, jen chabě zastřené chapadlo holdingu Agrofert. Změna právního názoru žalobců spočívá v tom, že podle evropských definic to přece jen malý podnik byl, tedy měl na padesátimi­lionovou subvenci nárok.

„Byl jsem nucen položit si otázku, zda já osobně bych za tohoto právního stavu na kohokoliv, ať už premiéra, či osobu jinou, podal obžalobu. Musel jsem si poctivě odpovědět, že nikoli,“stojí ve vyjádření Erazíma. Zodpovědný­m žalobcem byl Pavel Šaroch, který záměr skončit s kauzou předložil svému nadřízeném­u Erazímovi, a ten s ním souhlasí.

Aby se, podle evropských regulí, nějaká firma diskvalifi­kovala z nároku na dotaci, nestačí jen personální propojení, na němž obvinění stavělo, neboť v orgánech vyčleněné farmy zasedli příbuzní premiéra Andreje Babiše (ANO). Na porušení dotačních podmínek by musela zároveň některá z firem z Agrofertu podnikat na propojeném trhu. Neboli nabízet velmi podobné služby na velmi podobném odbytišti. A to se neprokázal­o.

Úplný konec to není, do věci může vstoupit ještě šéfžalobce Pavel Zeman, jemuž funkce dává možnost v rámci mimořádnéh­o prostředku znovu spustit zastavené stíhání. Na přezkum k němu jde povinně, ze zákona. „Nejvyšší státní zástupce musí rozhodnout do tří měsíců,“řekl včera bez dalšího jeho mluvčí Petr Malý. Premiér nechtěl zastavení stíhání rozebírat, on i jeho právníci si ho budou teprve načítat, protože do pošty jim odešlo včera. Opozice se vesměs shoduje, že justici respektují, ale že pachuť ve společensk­é náladě zůstane.

 ??  ?? „Provedené dokazování však vedlo k závěru, že Farma Čapí hnízdo podmínky definice malého a středního podniku splňovala.“Státní zástupce Martin Erazím
„Provedené dokazování však vedlo k závěru, že Farma Čapí hnízdo podmínky definice malého a středního podniku splňovala.“Státní zástupce Martin Erazím

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia