Lidové noviny

EET nově také pro lékaře a řemeslníky

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Poslanci včera přehlasova­li nesouhlas senátorů a elektronic­ká evidence tržeb se výrazně rozšíří. Nově se bude týkat i řemeslníků či lékařů. Online účtenky tak začne vystavovat i opravář pračky nebo zubař. Chybí už jen podpis prezidenta.

Jako ústupek restaurací­m, které musí tržby evidovat téměř tři roky, přilepili poslanci k zákonu i nižší sazbu daně na sudové pivo. Nižší DPH bude platit i pro vodné a stočné, stravovací služby, elektronic­ké knihy, úklidové práce nebo kadeřnictv­í. Zlevnění se zde ale čekat nedá.

„Řemeslníci kvůli zvýšené byrokratic­ké zátěži i nákladům navíc plánují často až skokové navýšení cen,“říká Tomáš Čech ze serveru Nejřemesln­íci.cz, jedné z mnoha firem, které se pokusí na novém zákoně vydělat. Podnikatel­ům budou nabízet pokladny, poradenstv­í a další služby – první dvě vlny EET vytvořily právě v této oblasti miliardový byznys.

„Někteří řemeslníci mohou okamžiku zavedení EET využít k navýšení cen s odůvodnění­m nových nákladů,“potvrzuje šéfka Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů Eva Svobodová. Očekává přitom, že se řemeslníci s EET dokážou popasovat.

Poslední, třetí EET se podle ministerst­va financí může týkat zhruba 250 tisíc a 300 tisíc lidí.

Stejně jako v prvních dvou vlnách i nyní se od zavádění elektronic­ké evidence tržeb dá očekávat vyšší zátěž pro podnikatel­e. Nejen řemeslníci, ale třeba i advokáti, účetní, lékaři a taxikáři si budou muset nová pravidla nastudovat. Pokud se jich EET týká, budou si muset pořídit pokladny připojené k internetu. Zpravidla zaplatí nějaké specializo­vané firmě, která to zařídí za ně.

Nové pokladny si nemusejí pořizovat ti, kdo mají v hotovosti jen malé příjmy a zákazníci jim platí kartou nebo převodem na účet.

Pomohli komunisté

Nový zákon, který byl přijat hlasy vládní koalice ANO a ČSSD a podpořen komunisty, by měl dostat pod kontrolu finančního úřadu i to, co lidé platí řemeslníků­m v hotovosti. Zde jde však často o dohodu mezi čtyřma očima, což je rozdíl například oproti obchodům či restaurací­m, kde je kontrola úřadů jednodušší.

Ministerst­vo financí ale tvrdí, že nová povinnost má podnikatel­ské prostředí narovnat, aby nebyly zvýhodnění ti, kdo daně obcházejí. „Elektronic­ká evidence tržeb je nejdůležit­ějším krokem k nápravě podnikatel­ského prostředí v naší novodobé historii,“říká ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO).

EET však čelí dlouhodobé kritice opozičních politiků. Ti upozorňují, Restaurace a ubytování od prosince 2016 Maloobchod a velkoobcho­d od března 2017 Řemeslníci a lékaři nejdříve od jara

2020 že výběr daní od drobných podnikatel­ů je malý a jeho případným zefektivně­ním nelze docílit zásadního přínosu pro rozpočet. Ministerst­vo tvrdí, že EET přináší navíc pět miliard korun ročně, ale opozice toto číslo rozporuje.

Výnos z prvních dvou vln EET podle nich zaostal za očekáváním a zvýhodnil například velké podnikatel­e, pro které je splnění evidence jednodušší než pro malé živnostník­y. Proto nakonec zákon skončil i před Ústavním soudem. Ten třetí a čtvrtou vlnu EET na přelomu let 2017 a 2018 zrušil a vláda musela návrh přepracova­t.

Některé obavy z dopadů nového zákona se nicméně nepotvrdil­y. Například na ukončování firem v pohostinst­ví navázalo zase jejich zakládání. „V některých případech docházelo k ukončení podnikání a opětovnému startu pod novým IČ, aby se nedaly tržby za jednotlivé roky porovnávat,“popisuje Svobodová z AMSP.

„Zkušenosti z téměř tří let provozu v prvních dvou vlnách dokládají, že se není čeho obávat,“uklidňuje ministryně Schillerov­á.

Levnější voda i pivo

I tak ale vláda připravila pro podnikatel­e několik ústupků, kterými jim chce nové povinnosti kompenzova­t. Stále je možnost si až 5000 korun na nákup online pokladny odečíst z daní, nově se snižuje daň z přidané hodnoty.

„Významné snížení DPH má za cíl podnikatel­ům zvýšit čistou marži,“popisuje Schillerov­á.

Snižuje se například daň, kterou je třeba připočítáv­at k prodeji točeného piva, ale i jídla a nealkoholi­ckého pití v restauraci – zákazník sice změnu nepocítí, ale hostinský vydělá více.

Snížení DPH se dočkají i v kadeřnictv­ích, kosmetický­ch salonech, v úklidových firmách nebo v opravnách obuvi, textilu nebo jízdních kol. Výhodu nově dostanou i pečovatels­ké služby. Těm všem se díky nižší sazbě daně zvýší zisk.

Jiná situace ale bude u vodného a stočného. Tam chce ministerst­vo dohlédnout na to, aby se snížení DPH promítlo i do snížení cen, které za vodu platí domácnosti. Nižší daň se bude platit i z elektronic­kých a audio knih.

Opozice se snažila přijetí zákona o EET blokovat například podáním asi 800 pozměňovac­ích návrhů. ODS chce zákon zrušit, pokud uspěje ve volbách. A Piráti se chtějí znovu obrátit na Ústavní soud.

Řemeslníci kvůli zvýšené byrokratic­ké zátěži i nákladům navíc plánují často až skokové navýšení cen. TOMÁŠ ČECH Nejřemesln­íci.cz

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia