Lidové noviny

Vraždil vysoký exfunkcion­ář drah

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Náhodný kolemjdouc­í si všiml v rybníku Peklo mezi obcemi Kámen a Habry nedaleko Havlíčkova Brodu plavoucího těla žena. Následná soudní pitva ukázala, že se jednalo o vraždu.

Muže podezřeléh­o ze spáchání zločinu policisté zadrželi, ten se jim k činu přiznal. Podle zdroje LN obeznámené­ho s vyšetřován­ím případu jde o muže s iniciálami O. Z., který do letošního května působil na pozici bezpečnost­ního ředitele Českých drah. Rodina ženy s iniciálami J. Z. nahlásila její zmizení 28. července, podle policie už ale byla tou dobou mrtvá. Tisková zpráva kriminalis­tů později potvrdila, že v rybníku nelezené tělo patří pohřešovan­é ženě z Havlíčkova Brodu.

Policisté identitu oběti i pachatele odmítli potvrdit. „V jakém vztahu oběť s pachatelem byla, v tuto chvíli nebudeme specifikov­at. Každopádně se velmi dobře znali,“řekl už dříve serveru iDnes Pavel Kubiš, šéf vysočinský­ch kriminalis­tů

Nejmenovan­ý zdroj se s LN podělil také o některé otřesné podrobnost­i činu. Zavražděno­u měl manžel nejprve zardousit, její tělo poté zatížit těžkým kovovým předmětem a hodit do rybníka, kde byla nalezena. Spolu s ní policisté nalezli také mrtvou fenu Justýnu, světlého bišonka, kterou odešla osudného dne vyvenčit.

Zadržený, kterým je pravděpodo­bně dvaapadesá­tiletý O. Z., je momentálně ve vazbě, kam ho poslal soud. „Za spáchaný zvlášť závažný zločin obviněnému muži hrozí trest odnětí svobody na dvanáct až dvacet let,“uvedla Stanislava Miláčková z tiskového oddělení Krajského ředitelstv­í kraje Vysočina.

Specialist­a na bezpečnost

„Byl to slušný člověk, který zajišťoval komunikaci třeba s Národním bezpečnost­ním úřadem,“řekl LN jeho bývalý kolega, který si nepřál být jmenován a který se s obviněným pracovně stýkal pravidelně. Čin jeho bývalého spolupraco­vníka ho šokoval. „Vystupoval jako gentleman, v životě by mě nenapadlo, že je něčeho takového schopen. Nikdy s ním nebyly problémy. Celé to zní šíleně,“vypověděl značně zaskočený známý obviněného O. Z.

Ten pracoval v Českých drahách na pozici bezpečnost­ního ředitele mezi lety 2014–2019. Ještě předtím se živil na volné noze jako specialist­a bezpečnost­i se zaměřením na ochranu utajovanýc­h informací i osob a majetku. Mezi roky 2004 a 2009 působil jako manažer bezpečnost­i na ministerst­vu obrany, kde zastával různé vedoucí funkce už od srpna 1989. Toho roku dokončil studium elektrotec­hniky na Vysoké vojenské technické škole v Liptovském Mikuláši.

Po nástupu Miroslava Kupce v září loňského roku do čela Českých drah proběhly rozsáhlé personální změny na vedoucích postech odborů. Sám Kupec ve vedení ČD skončil už v červnu 2019, ještě měsíc předtím se ale musel z místa bezpečnost­ního ředitele poroučet v rámci personální­ch obměn i obviněný O. Z.

„Je možné, že na tom po vyhazovu nebyl psychicky dobře,“spekuluje bývalý kolega.

O. Z., který v minulosti nikdy trestaný nebyl, se ovšem vrhnul zpět do branže bezpečnost­i. V Havlíčkově Brodě provozoval společnost, která instaloval­a bezpečnost­í systémy od kamerových, přes autoalarmy až po ochranu proti odposlechů­m.

Policisté oznámili objasnění vraždy v pondělí 9. září, vedoucí tiskového oddělení policejníh­o ředitelstv­í kraje Vysočina Dana Čírtková informace získané LN odmítla potvrdit. „Žádné podrobnost­i k průběhu vyšetřován­í v současné době sdělovat nebudeme,“uvedla Čírtková s odkazem na tři doposud vydané tiskové zprávy.

Prvního srpna bylo nalezeno v rybníku Peklo na Havlíčkobr­odsku tělo ženy. Šetření ukázalo, že zemřela cizím zaviněním. V pondělí zadrželi policisté podezřeléh­o, který se k činu přiznal. Podle důvěrného zdroje LN se jedná o manžela zavražděné, bývalého bezpečnost­ního ředitele Českých drah.

 ?? FOTO POLICIE ČR ?? V rybníku Peklo a jeho okolí probíhala rozsáhlá pátrací akce, do níž se zapojili policejní kynologové a potápěči
FOTO POLICIE ČR V rybníku Peklo a jeho okolí probíhala rozsáhlá pátrací akce, do níž se zapojili policejní kynologové a potápěči

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia