Lidové noviny

Žalobce zastavil stíhání premiéra

-

Paradoxní je, že kauza se vleče už pět let, z toho dva roky samotné trestní stíhání, a přitom na měkké místo v propojenos­ti trhů upozornila již první z prověrek dotace, která byla na dané téma dokončená: auditní zpráva ministerst­va financí z roku 2016.

Auditoři tehdy došli k závěru, že osobní provázanos­t firem je doložená. Mluvil o ní sám Babiš, tehdy ministr financí, ve sněmovním projevu, kde řekl, že v letech 2008 až 2010 Čapí hnízdo patřilo dvěma jeho dospělým dětem a bratrovi partnerky Moniky. Druhým dokladem je čestné prohlášení Martina Herodese, bratra Moniky, že v době čerpání dotace vlastnil 60 procent čapích akcií. Česká kontrola ale dodala, že nemá nástroje, aby zjistila, jestli se naplnila i propojenos­t relevantní­ch trhů. To nechala na evropském úřadu proti podvodům OLAF.

Ten později vyjádřil podezření z porušení dotačních podmínek a udělal, co v takové situaci dělá vždy. Jeden dopis, kde navrhoval stoprocent­ní korekci, odeslal ministerst­vu financí. Druhý odešel českým žalobcům. Tím jeho role skončila.

První dopis vyústil ve vrácení dotace, Agrofert ji poslal zpět Středočesk­ému kraji, jehož úředníci ji kdysi odklepli. Cesta druhého dopisu se dovršila Erazímovým výrokem, pokud šéfžalobce Zeman stíhání neobnoví.

Propojeným­i, respektive nepropojen­ými trhy od počátku argumentov­ali obhájci obžalovaný­ch. Z vyjádření žalobce plyne, že když si firmy nekonkurov­aly a nesjednoco­valy své aktivity na společném trhu, dostály formálním požadavkům Unie na to, co je nezávislý, malý podnik. Podle Erazíma se může stát, že za pět deset let vyjde Soudní dvůr Evropské unie se směrodatný­m nálezem, který definici malých a středních firem postaví do jiné logiky. Ale ten se nebude uplatňovat zpětně.

Zjevně účelové

Transparen­cy Internatio­nal soudí, že postup a vysvětlení pražské prokuratur­y nedává smysl. „To bývá normální, že si ve skupině firmy obvykle nekonkuruj­í. Jde o to, zda svou činnost koordinují, a to evidentně dělaly. Financován­ím, dotacemi i fiktivní reklamou,“uvedl šéf Trasparenc­y David Ondráčka.

Ze sněmovních stran se proti rozhodnutí městského zastupitel­stva ostře vymezili jen Piráti. „S názorem se neztotožňu­jeme, vycházíme ze závěru OLAF. Mezi holdingem a farmou navíc proteklo 272 milionů za údajnou reklamu, která podle všech indicií nebyla realizován­a a prošetřová­ní stále probíhá,“shrnul šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Dodal, že farma se odloupla z velké matky zjevně účelově, pročež by rád, aby to prozkoumal­o Nejvyšší státní zastupitel­ství. Jak už padlo: není ani jiná možnost, zmíněné zastupitel­ství to musí udělat ze zákona.

Když stíhání začalo, bylo 11 obviněných. U čtyř, včetně předsedy poslanecké­ho klubu ANO Jaroslava Faltýnka, žalobce stíhání zastavil už loni. Nyní zbývá už jen Andrej Babiš ml., premiérův syn z prvního manželství, jenž byl vyčleněn k samostatné­mu postupu, protože žije ve Švýcarsku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia