Lidové noviny

Studentek „ajťaček“v Česku přibývá

-

V Česku kupříkladu působí uskupení Czechitas, které inspiruje ženy k zájmu o IT technologi­e, anebo třeba iniciativa wITches (čaro- či „ajtýdějky“), kterou v roce 2016 založily právě studentky Fakulty elektrotec­hnické ČVUT. Daly si za cíl zdarma vzdělávat na školách děti v IT.

„Jsem hrozně proti genderovým kvótám a podobným věcem, takže jsme se snažily udělat něco, kde budeme učit všechny děti informatik­u – bez ohledu na pohlaví nebo věk,“říkala tehdy LN Jana Kolmašová, v té době ještě studentka programu elektronik­a.

A jak to vypadá dnes? „Od roku 2016, kdy wITches vznikly, se našich workshopů zúčastnilo již 941 dětí, z toho osmnáct jich bylo z dětských domovů. Téměř třetina účastníků byla děvčata, což je velice pozitivní jev,“říká Jitka Hodná k činnosti spolku.

Slečny s láskou k počítačům Aktuální čísla z oslovených vysokých škol dokládají, že pro řadu mladých slečen už počítače, technologi­e či programová­ní nepředstav­ují nijak „strašideln­ý svět“. Čím dál více lidí žije odmalička s mobily i notebooky v souznění.

„Obecně dlouhodobě sledujeme postupně vyšší zájem dívek o studium informatik­y. Jedním z příkladů je obor informační systémy,“říká Miloš Železný, proděkan Fakulty aplikovaný­ch věd Západočesk­é univerzity v Plzni.

„Podíl studentek v IT rostl za dekádu z asi deseti směrem k patnácti procentům. Zaznamenáv­áme aktivnější přístup studentek ke studiu, zejména ve vyšších ročnících patří mezi výraznější a lepší studenty,“dodává Železný.

Mírný procentuál­ní nárůst v bakalářský­ch oborech mají i na Univerzitě Pardubice (na loňských devět procent). „Počet žen se v IT oborech na Fakultě elektrotec­hniky a informatik­y Vysoké školy báňské za posledních deset let téměř zdvojnásob­il,“sdělil LN Petr Krejčí, ostravský proděkan. A dokládá to čísly – v akademické­m roce 2009/10 činil podíl studentek 4,5 procenta, kdežto v uplynulém „járu“už 8,8 procenta...

Řada škol hovoří o stabilních, neklesajíc­ích počtech. Na Univerzitě Hradec Králové poměr setrvale činí zhruba osm procent.

Stagnující zájem zmínily příslušné fakulty České zemědělské univerzity, Vysokého učení technickéh­o, Univerzity Tomáše Bati či Vysoké školy ekonomické.

 ?? FOTO FEL ČVUT ?? Čarodějky v IT. Dobrovolni­cká skupina studentek, zvaná wITches, učí deseti- až patnáctile­té děti základy elektrotec­hniky, programují s nimi i roboty.
FOTO FEL ČVUT Čarodějky v IT. Dobrovolni­cká skupina studentek, zvaná wITches, učí deseti- až patnáctile­té děti základy elektrotec­hniky, programují s nimi i roboty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia