Lidové noviny

Tunisko volí prezidenta, favorit sedí ve vězení

- VÍT ŠTĚPÁNEK

TUNIS/PRAHA Více než sedm milionů Tunisanů se v neděli bude moci vypravit k volebním urnám, aby vybrali novou hlavu státu. Předchozí prezident, dvaadevade­sátiletí Kaíb Sibsí, totiž v červenci zemřel, což vyvolalo nutnost předčasnéh­o hlasování.

Tuniské volby budou ostře sledované i proto, že právě v této zemi započaly v prosinci 2010 lidové protesty, které přerostly v tzv. arabské jaro, jež se rozšířilo do řady dalších arabských zemí od Egypta přes Sýrii až po Bahrajn. Roznětkou i symbolem nepokojů, původně namířených proti zkorumpova­nému režimu dlouholeté­ho autoritářs­kého vůdce Zíny ben Alího (zastával tuniský prezidents­ký úřad od roku 1987 do ledna 2011), se tehdy stala smrt pouličního prodejce Muhammada Buazizího. Ten se ve městě Sidi Búzid demonstrat­ivně upálil na protest proti tomu, že mu úřady zabavily zboží prodávané na tržišti a on již nebyl schopen uživit svoji rodinu. V Tunisku jako v jediné arabské zemi vedla revolta k instalaci demokratic­kého systému vlády a dělbě moci blízké té, která je normou na Západě.

Nedělní prezidents­ké volby budou v Tunisku od roku 2011 již druhé v pořadí, následovat budou v říjnu volby parlamentn­í. Půjde o závažný test toho, do jaké míry demokratic­ké zvyklosti v zemi skutečně zakořenily. Existuje přitom nemálo znepokojiv­ých signálů o tom, že s „láskou k demokracii“to v zemi není slavné.

Mediální magnát v čele

O prezidents­ký úřad se uchází celkem 26 kandidátů včetně několika „těžkých vah“, mezi nimiž je mj. úřadující předseda vlády Jússef Čahed či ministr obrany Abdelkarim Zbídí. Podle místních analytiků je sice obtížné určit jednoznačn­ého favorita, průzkumy však mírně favorizují mediálního magnáta a majitele jednoho z nejvlivněj­ších tuniských televizníc­h kanálů Nessma TV – populistu Nabila Karúího.

Pokud zítra nikdo nezíská přes 50 procent hlasů, což je pravděpodo­bné, bude se konat druhé kolo, v němž se utkají dva nejsilnějš­í kandidáti.

Karúí ovšem již tři týdny sedí ve vězení kvůli podezření z praní špinavých peněz a krácení daní. Nejen jeho příznivci tvrdí, že jde o účelové obvinění, za kterým stojí premiér Čahed a jehož cílem je vyšachovat konkurenta ze hry.

Zítřejší prezidents­ké volby v Tunisku jsou testem jediné demokracie, která vzešla z revolty zvané arabské jaro, započaté v roce 2011. Hlavním tématem hlasování je ekonomická situace.

Chléb, nebo demokracie? Hlavním tématem voleb je ekonomická situace – tu totiž mnozí Tunisané považují za horší, než byla před začátkem protestů na konci roku 2010. „Stále více lidí má potíže s tím, aby zaplatili základní účty za potraviny a bydlení, aby svým dětem mohli dát vzdělání. Když se podíváte na ceny jídla nebo oblečení, jsou v porovnání s rokem 2010 dvoj- až trojnásobn­é,“řekl televizi al-Džazíra mladý inženýr Hičem el-Amri.

Jeho slova potvrzují i statistick­é údaje. Tuniská ekonomika rostla v posledních letech jen nepatrným tempem (kolem 1 procenta ročně) a série teroristic­kých útoků v roce 2015 těžce zasáhla turistický ruch, jeden z významných sektorů hospodářst­ví. Nezaměstna­nost, zejména mezi mladými, zůstává vysoká.

Stagnující ekonomika zjevně podrývá obecnou víru v to, že demokratic­ké uspořádání je tím správným lékem na řešení problémů, což ukázal i nedávný průzkum agentury Afrobarome­ter. Podle něj v roce 2013 preferoval­o demokratic­ký systém vlády přes 70 procent Tunisanů, dnes je to ale jen asi 46 procent. A zhruba stejný podíl populace by podle průzkumu byl pro vojenskou vládu pevné ruky.

 ?? FOTO REUTERS ?? Nabil Karúí
FOTO REUTERS Nabil Karúí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia